Οι εξεγερμένοι της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν χτες βράδυ ότι επέλεξαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών τους, καθώς τα στρατεύματα που παραμένουν πιστά στο Μουάμαρ Καντάφι ανακαταλαμβάνουν πόλεις στα ανατολικά.
Ο Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του και ενώθηκε με τους αντικαθεστωτικούς, διορίστηκε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, είπε ο εκπρόσωπός τους, Μουστάφα Γεριάνι.
Ο Γεριάνι εκπροσωπεί το συνασπισμό της 17ης Φεβρουαρίου που εδρεύει στη Βεγγάζη, την έδρα των εξεγερμένων.
Νωρίτερα, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, του οργάνου των αντικαθεστωτικών, που εδρεύει στη Βεγγάζη, ενημέρωσε πως η πόλη Ατζνταμπίγια, που πολιορκείται εδώ και δύο ημέρες από τον κυβερνητικό στρατό, παραμένει στα χέρια των εξεγερμένων.
Όπως είπε ο Χάλεντ Ελ-Σάγιεχ σε συνέντευξη τύπου: “Η Ατζνταμπίγια παραμένει στα χέρια των επαναστατών.
“Βομβάρδισαν την πόλη από μεγάλη απόσταση. Όμως τώρα η κατάσταση είναι καλή. Μονάδες του στρατού επιχείρησαν να μπουν στην πόλη αλλά οι δυνάμεις μας τις απώθησαν”, πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος διέψευσε την είδηση για προέλαση των στρατευμάτων του Καντάφι προς τα ανατολικά, από την Ατζνταμπίγια προς το Τομπρούκ, λέγοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει αρκετούς στρατιώτες για να κάνει κάτι τέτοιο. “Η μοναδική στρατηγική του είναι να βομβαρδίζει και μετά να ανακτά τον έλεγχο μιας πόλης”, συμπλήρωσε.
Ο Ελ- Σάγιεχ διέψευσε επίσης ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν αναπτυχθεί στο δρόμο που οδηγεί από την Ατζνταμπίγια στη Βεγγάζη, παρά τις μαρτυρίες ξένων δημοσιογράφων. Επίσης, διέψευσε ότι οι εξεγερμένοι υποχωρούν στη Βεγγάζη, μολονότι ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε κάνει λόγο για σκηνές πανικού στη νότια είσοδο της πόλης.
Αντιθέτως, υποστήριξε ότι καταδιωκτικά αεροσκάφη των ανταρτών έκαναν “επιτυχείς” επιχειρήσεις και ότι το ναυτικό τους βύθισε δύο πλοία “γεμάτα με όπλα” και προκάλεσε ζημιές σε ένα ακόμη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Εντωμεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της χώρας, Κάλεντ Καίμ, δήλωσε χτες στο Ρόιτερ, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο στρατός θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όσες περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών.
” Για να επιτύχουμε να επανενώσουμε τη χώρα και να τη διατηρήσουμε ενωμένη, ο στρατός πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σειρά πόλεων “, τόνισε ο Λίβυος αναπληρωτής ΥΠΕΞ.
” Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών “, δήλωσε ο Καίμ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως περισσότεροι από 3.000 επαναστάτες υπερασπίζονται, απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις, το ανατολικό προπύργιό τους, την Βεγγάζη.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κάλεντ Καίμ, αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.
Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη
Περίπου 47 τόνοι προμηθειών της UNICEF έφτασαν στην πόλη Ben Guerdane κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη, για την κάλυψη αναγκών στους τομείς της υγείας, της προστασίας των παιδιών, της διατροφής, του νερού, της αποχέτευσης και της υγιεινής.
“Καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες διέρχονται από τα σύνορα για να διαφύγουν από τη βία, η UNICEF και οι συνεργάτες της εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών τους”, δήλωσε η Μαρία-Λουίζα Φορνάρα, εκπρόσωπος της UNICEF στην Τυνησία.
Η UNICEF ετοιμάζεται επίσης για μια άμεση βοήθεια στο εσωτερικό της Λιβύης, αμέσως μόλις επιτραπεί η πρόσβαση και το επιτρέπει η κατάσταση ασφάλειας.
Ο καταυλισμός Choucha στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης φιλοξενεί σήμερα περίπου 300 οικογένειες και 120 παιδιά, τα περισσότερα από αυτά ηλικίας κάτω των δύο ετών. Για την αποφυγή πιθανών κρουσμάτων ασθενειών, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF και άλλους συνεργάτες στην περιοχή, ξεκίνησαν ήδη εκστρατεία για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά των κοινών παιδικών ασθενειών.
Έτοιμες οι αραβικές χώρες για συμμετοχή στη Λιβύη
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ τονίζει σήμερα στο blog του ότι “πολλές αραβικές χώρες” είναι έτοιμες για μια “αποτελεσματική συμμετοχή” σε μια στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη και υπογραμμίζει ότι “δεν είναι ακόμα πολύ αργά” για μια επέμβαση.
“Μόνο η απειλή για χρήση βίας μπορεί να σταματήσει τον Καντάφι.Με το βομβαρδισμό των θέσεων των αντιπάλων του με τις μερικές δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα που στην πραγματικότητα διαθέτει, ο λίβυος δικτάτορας ανέτρεψε την ισορροπία”, γράφει στο blog του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
“Θα μπορούσαμε να εξουδετερώσουμε τα εναέρια αυτά μέσα με επιθέσεις εναντίον επιλεγμένων στόχων.Αυτό προτείνουν Γαλλία και Βρετανία εδώ και δυο εβδομάδες”, προσθέτει ο Ζιπέ.
“Με δυο προϋποθέσεις: την εξασφάλιση εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνο αρμόδιο βάσει του διεθνούς δικαίου ν΄αποφασίσει τη χρήση βίας, και την ανάληψη δράσης όχι μόνο με την υποστήριξη, αλλά με την ενεργό συμμετοχή των αραβικών χωρών. Η δεύτερη αυτή προϋπόθεση φαίνεται ότι εκπληρώνεται, καθώς πολλές αραβικές χώρες μάς έχουν διαβεβαιώσει ότι θα συμμετείχαν”, προσθέτει ο Ζιπέ.
Ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος υποδέχθηκε τους ομολόγους του της G8 τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Παρίσι, παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να τους πείσει να υποστηρίζουν μια στρατιωτική επέμβαση για να σταματήσουν την προέλαση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων προς τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.
“Η Γαλλία μαζί με τη Βρετανία και το Λίβανο κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη το σχέδιο απόφασης που θα μας δώσει την αναμενόμενη εντολή. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) και ο βρετανός πρωθυπουργός (Ντέιβιντ Κάμερον) ζήτησαν από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να το εξετάσουν και να το ψηφίσουν”, τονίζει ο Ζιπέ.
“Εχει συχνά συμβεί στη σύγχρονη ιστορία μας οι αδύναμες δημοκρατίες ν΄αφήνουν ανοιχτό το δρόμο στις δικτατορίες. Δεν είναι ακόμα πολύ αργά για να διαψεύσουμε αυτόν τον κανόνα”, υπογραμμίζει στο blog του ο γάλλος υπουργός.
Ανέφικτη λύση η στρατιωτική επέμβαση
Απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ο ιταλός υπουργός Φράνκο Φρατίνι επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί εφικτή λύση.
“Δεν μπορούμε να έχουμε πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει, δεν θέλει και δεν μπορεί να το κάνει”, τόνισε στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Γερουσία.
Ο Φρατίνι είπε πως τάσσεται υπέρ μιας συνόδου, την επόμενη εβδομάδα, των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, “των τριών εμπλεκόμενων πλευρών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά” στη Λιβύη.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ιταλικού ομίλου ENI, του πρώτου ξένου παραγωγού πετρελαίου στη Λιβύη, η παραγωγή πετρελαίου έχει σταματήσει, όμως ο όμιλος συνεχίζει την παραγωγή αερίου για να τροφοδοτεί τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της χώρας.
Ο Πάολο Σκαρόνι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως “είναι ζήτημα ημερών” να σταματήσει η παραγωγή της ΕΝΙ στη Λιβύη, τόνισε σήμερα αυτό συνέβη εξαιτίας προβλημάτων στο επίπεδο των εξαγωγών.
Πυρά στην Μιζουράτα από τις δυνάμεις του Καντάφι
Βομβαρδισμός από συστοιχίες πυροβολικού στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα, ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 11, ανέφερε ένας γιατρός του νοσοκομείου της πόλης μιλώντας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
“Έχουμε παραλάβει πέντε σορούς μέχρι στιγμής. Ξέρουμε ότι κι άλλοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί όμως. Τα περισσότερα από τα θύματα έρχονται από το ανατολικό και το νότιο τμήμα της Μιζουράτα”, είπε ο γιατρός, που είπε ότι ονομάζεται Μούφτα.
Κάτοικοι είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να πλήττουν με πυρά πυροβολικού την πόλη νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Εκπρόσωπος των εξεγερμένων είχε πει νωρίτερα ότι υπήρχαν τουλάχιστον 4 νεκροί και περίπου 12 τραυματίες από τις οβίδες του πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν επιθέσεις “από όλες τις πλευρές”.
“Οι αντάρτες απώθησαν την επίθεση. Τώρα, η ένταση των πυρών [του πυροβολικού] έχει σχετικά μειωθεί”, είπε ο εκπρόσωπος.
Πρώτη Καταχώρηση: Τετάρτη, 16. 03. 2011 – 08:24