Ο επενδυτικός οίκος Nomura κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Με σημείωμά του, αναφέρει πως το βασικό σενάριο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, σε ποσοστό 60%, και όχι να εκλέξει τώρα νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, χρησιμοποιεί και αριθμητική προβολή για να στηρίξει τον συλλογισμό του.
Αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό η συγκυβέρνηση να λάβει περισσότερες ψήφους από τις δεδομένες 155 που έχει αυτή τη στιγμή.
Όχι, όμως, τόσες που να φτάνουν τις απαιτούμενες 180 για να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Και αυτό διότι δεν υπάρχει ρητή δημόσια δέσμευση από έναν ικανό αριθμό βουλευτών (των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ). Να σημειωθεί πως η Nomura μέχρι πριν από δύο ημέρες έδινε 70% πιθανότητες να αποτύχει η διαδικασία εκλογής Προέδρου – 10% παραπάνω, δηλαδή, από τώρα.
Όσο για την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να «τρέξει» τις εξελίξεις, ο οίκος Nomura σημειώνει πως ήταν περισσότερο «ανάγκη» παρά ένδειξη ότι η κυβέρνηση είναι βέβαιη πως έχει εξασφαλίσει ήδη τον «μαγικό» αριθμό 180.
Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, εν είδει ντόμινο, πρόκειται να συμβούν τέσσερα πράγματα:
1. Αυξάνεται η πίεση στους βουλευτές, πόσο μάλλον με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να μην έχουν ολοκληρωθεί και με την πιστωτική γραμμή αυξημένης εποπτείας (ECCL) να τελεί σε εκκρεμότητα.
2. Αυξάνεται η πίεση και στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου, που θα έχει ως συνέπεια να ανέβει στην εξουσία. Μια τέτοια στροφή 180 μοιρών για τη χώρα θα είναι πιο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψει τη συμφωνία για την ECCL υπό την πίεση των περιορισμών ρευστότητας (κάτι που είναι πιθανό να ανακύψει τον Μάρτιο του 2015).
3. Η κυβέρνηση συνεργασίας αποφεύγει να ψηφίσει νέα μέτρα πριν από την προεδρική εκλογή.
4. Μειώνει τον χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για να χτίσει συμμαχίες κατά της προεδρικής εκλογής.