Αυστηρά μέτρα για τη δημοσιονομική πειθαρχία ενέκρινε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Ecofin, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση.
Τα μέτρα αυτά θα εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την υιοθέτησή τους μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να τεθούν σε ισχύ από το 2012.
Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, όταν μια χώρα εμφανίζει υπερβολικό έλλειμμα (άνω του 3% του ΑΕΠ) θα καλείται να καταθέτει εντόκως σε ειδικό λογαριασμό το 0,2% του ΑΕΠ της και ταυτόχρονα να λαμβάνει διορθωτικά μέτρα.
Εφόσον συνεχίζει να μην συμμορφώνεται η έντοκη κατάθεση θα γίνεται άτοκη, ενώ το επόμενο στάδιο είναι η παρακράτηση του ποσού.
Οι χώρες που εμφανίζουν χρέος άνω του 60% και δεν το μειώνουν τα τελευταία 3 χρόνια, θα καλούνται να καταθέτουν επίσης εντόκως ποσό ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ του, ενώ για να μπορέσουν να ανακτήσουν το ποσό αυτό θα πρέπει να μειώσουν την επόμενη τριετία κατά 1/20 ετησίως το ποσό του χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.
Για το χρέος η ενεργοποίηση της διαδικασίας εναντίον ενός κράτους δεν θα γίνεται αυτόματα, όπως με το έλλειμμα, αλλά θα λαμβάνεται από το Συμβούλιο Υπουργών αφού προηγουμένως ληφθούν υπόψη διάφορα κριτήρια σχετικά με την ποιότητα και τη δυναμική του χρέους, καθώς και το ύψος του ιδιωτικού χρέους.
Σε περίπτωση που κινείται διαδικασία εναντίον μιας χώρας ταυτόχρονα για το έλλειμμα και το χρέος, η ποινή δεν θα είναι διπλή. Δηλαδή θα γίνεται μόνο μια κατάθεση του 0,2% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, προβλέπεται ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων και εναντίον των χωρών που εμφανίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, δηλαδή έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Εάν δεν λαμβάνει μέτρα εντός προκαθορισμένης προθεσμίας, τότε το κράτος μέλος θα καλείται να καταθέτει στην Κοινότητα ποσό ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ. Το ποσό θα παρακρατείται εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.