Με βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ο πρώην τσάρος της οικονομίας (επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου) Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραπέμπεται στο Ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραπέμπεται, με ψήφους 4 εναντίον 1, για νοθεία εγγράφου και απόπειρα απιστίας, ενώ απαλλάσσεται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας τα τρία συγγενικά του πρόσωπα. Το βούλευμα που εκδόθηκε είναι αμετάκλητο και θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες στον κ. Παπακωνσταντίνου και τον Πρόεδρο της Βουλής.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών η δίκη πρέπει να ξεκινήσει πριν την 11η Φεβρουαρίου 2015, εκτός και αν στηθούν κάλπες.
Ο δρόμος προς τη δίκη
Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης στις επόμενες 10 ημέρες θα πάρει στα χέρια του το βούλευμα και στη συνέχεια σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα κληρωθεί ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του. Η κλήρωση του Εισαγγελέας θα είναι μεταξύ των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Από το Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το ΣτΕ έξι. Καθήκοντα Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ, σε περίπτωση ομοιόβαθμων, πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των Αρεοπαγιτών.
Αμέσως μετά την κλήρωση των ονομάτων ο Πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει στον Πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το σχετικό πρακτικό της Ολομέλειας με τα ονόματα των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου.
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου μόλις λάβει από τη Βουλή τη λίστα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να προσδιορίσει σε διάστημα από 40 έως 60 ημέρες την ημερομηνία της δικασίμου κατά την οποία θα ξεκινήσει η δίκη.