Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί πριν την αναχώρηση Μέρκελ για τη Σύνοδο Κορυφής
Την έγκριση της γερμανικής Βουλής ζητά η γερμανική κυβέρνηση, για την χορήγηση δίμημης τεχνικής παράτασης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.
Η ψηφοφορία θα γίνει πριν την αναχώρηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για τη Σύνοδο Κορυφής και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι θετική για την χώρα μας.
Οι γερμανοί βουλευτές θα κληθούν επίσης να δώσουν «κατ’ αρχήν έγκριση» σε μελλοντική προληπτική πιστωτική γραμμή υπέρ της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας.
«Όλα ή τίποτα στην Αθήνα»
Η εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ απασχολούν σήμερα τις περισσότερες γερμανικές εφημερίδες.
«Σκληραίνουν τα μέτωπα πριν την προεδρική εκλογή», «Περικοπές ή χάος», «Η ΕΕ υπόσχεται στην Ελλάδα την αποχώρηση της τρόικας» και «Τα επιτόκια ελληνικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012» είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι του γερμανόφωνου τύπου με αφορμή τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων.
Πολλά από τα άρθρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, αναφέρονται λεπτομερώς στην εκλογική διαδικασία και τις προϋποθέσεις εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ορισμένα όμως αναφέρονται στα σενάρια που σχετίζονται με μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προεδρική εκλογή αναμένεται να κρατήσει με κομμένη την ανάσα την Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου, ίσως και για πολύ περισσότερο, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Όλα ή τίποτα στην Αθήνα» και παρατηρεί:
«Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος ούτε στον τρίτο γύρο στις 29 Δεκεμβρίου θα προκηρυχθούν εκλογές. Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Αλέξη Τσίπρα και πραγματοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα βρεθεί, το πιθανότερο, εκτός ευρώ.
Η ξαφνική επιστροφή της κρίσης στην Ελλάδα όμως οφείλεται και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Με την βιαστική του ανακοίνωση ότι η χώρα θα ολοκληρώσει στο τέλος του χρόνου τα προγράμματα προσαρμογής και θα αποχαιρετήσει την τρόικα, προκάλεσε ανησυχία στις αγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν στα ύψη, ενώ κατέρρευσε το χρηματιστήριο Αθηνών.
Την επομένη της εκλογικής του νίκης ο Αλέξης Τσίπρας θα είχε ως πρωθυπουργός δύο επιλογές:
α) Διαπραγματεύεται περαιτέρω παράταση του προγράμματος στήριξης και ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και τα δύο όμως προϋποθέτουν επιβολή νέων μέτρων και μεταρρυθμίσεων.
β) Ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλει τις συμφωνίες με τη ΕΕ και το ΔΝΤ. Μια στάση πληρωμών θα ήταν τότε ζήτημα μερικών εβδομάδων, ενώ η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη αναπότρεπτη.
Ακόμα κι αν ο Αλέξης Τσίπρας σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος θα πρέπει να συνεχιστεί η καταβολή μισθών και συντάξεων. Η μόνη του επιλογή θα ήταν τότε επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες καταθέσεις. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προχωρήσουν προεκλογικά σε μαζικές αναλήψεις. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα επέστρεφε αναγκαστικά στη δραχμή».
Η ΕΕ υπόσχεται στην Ελλάδα την αποχώρηση της τρόικας
Εννοείται ότι η επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα λίγο πριν την προεδρική εκλογή δεν ήταν τυχαία, ακόμα κι αν ο ίδιος δήλωνε ότι δεν παρεμβαίνει στην ελληνική εσωτερική πολιτική, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει:
«Ο επίτροπος είχε μόνο καλά λόγια να πει στην κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Αν συνεχίσει στο ίδιο δρόμο τότε το πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί και υποσχέθηκε μάλιστα ότι όταν «ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, η τρόικα θα αποχωρήσει από την Ελλάδα». Και μετά η χώρα θα περάσει σε «νέα φάση» με «πολύ πιο χαλαρούς ελέγχους», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.