Αρνητικό πληθωρισμό τους επόμενους μήνες προβλέπει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο, τονίζοντας ωστόσο πως αν πρόκειται για προσωρινό μόνο φαινόμενο δεν «βλέπει» κίνδυνο αποπληθωρισμού.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ο Κονστάνσιο, αναφερόμενος στην επίπτωση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε πως ενώ οι μειωμένες τιμές θα στηρίξουν την ανάπτυξη οδηγώντας έτσι σε αύξηση του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα δημιουργείται μια δύσκολη κατάσταση.
«Τώρα αναμένουμε αρνητικό πληθωρισμό τους ερχόμενους μήνες και αυτό είναι κάτι που κάθε κεντρική τράπεζα πρέπει να εξετάσει από πολύ κοντά», ανέφερε στη συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα.
Κατά τον ίδιον πάντως, ακόμα και αν υπάρξουν αρκετοί μήνες αρνητικού πληθωρισμού, αυτό δεν θα μεταφραστεί σε αποπληθωρισμό: «χρειάζεται να υπάρξει αρνητικός πληθωρισμός για μια πιο μακρά περίοδο για να συμβεί αυτό. Αν πρόκειται για προσωρινό μόνο φαινόμενο, δεν βλέπω κίνδυνο».
Όπως επισημαίνει ο Κονστάνσιο, η ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε αποπληθωρισμό και δεν υπάρχει κίνδυνος τέτοιου ενδεχομένου σε κάθε χώρα της ευρωζώνης. Πρόσθεσε πως η αύξηση της παραγωγικότητας σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να δημιουργήσουν προοπτική αύξησης των μισθών, κάτι που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τους αποπληθωριστικούς κινδύνους.
Ο Κονστάνσιο ανέφερε πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ ότι η οικονομική αδυναμία της ευρωζώνης θα συνεχιστεί μέχρι το 2018 σημαίνει πως θα υπάρξουν πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό μέχρι τότε.
Με την αγορά ABS, την οποία ξεκίνησε η ΕΚΤ στις 21 Νοεμβρίου, καθώς και με την αγορά καλυμμένων ομολογιών και την προσφορά νέων δανείων προς τις τράπεζες, η ΕΚΤ στοχεύει στην αύξηση του μεγέθους του ισολογισμού της ώστε να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του 2012.
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις ως προς τα επιπλέον μέτρα που θα λάβει η ΕΚΤ για να υπάρξει νομισματική χαλάρωση το επόμενο έτος, προσθέτοντας ότι η τράπεζα, στις αρχές του 2015, θα αποτιμήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων έλαβε φέτος.
Ανέφερε παράλληλα πως η ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής που έχει στη διάθεσή της, συμπληρώνοντας πως η τράπεζα πρέπει να αναλάβει δράση αν ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της, και έτσι θα χρειαστεί να καταφύγει σε «κανάλια» που δεν είχε «αγγίξει» ποτέ στο παρελθόν.
Σε ότι αφορά την ποσοτική χαλάρωση, τόνισε ότι είναι «απόλυτα νόμιμη» και πως η ΕΚΤ δεν απέκλισε αυτό που είναι νόμιμο.
Επίσης, ανέφερε πως η ΕΚΤ δεν έχει κάποιον συγκεκριμένο στόχο για τα επιτόκια και δεν μετρά την επιτυχία των μέτρων νομισματικής πολιτικής της με βάση την επίπτωσή τους στο ευρώ.