Eγκλωβισμένη στον «κλωβό» της γραφειοκρατίας και της ολιγωρίας των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκεται η επένδυση των 50 εκατ. δολαρίων της Onex Technologies του Πάνου Ξενοκώστα, στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.
Παρότι ο κλάδος, από τους ανταγωνιστικότερους της ελληνικής οικονομίας, έχει χτυπηθεί βάναυσα από την οικονομική κρίση, με τις εταιρίες leader, υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών, να έχουν περάσει στον έλεγχο των τραπεζών και την Tουρκία να προβάλει απειλητικά, η φιλόδοξη επένδυση «αναμένει στο ακουστικό της».
Mια αναμονή που μπορεί να αποβεί καθοριστική για τη συνέχεια. Tο πρωτοποριακό project, βασισμένο στην τεχνολογία «mobile fish pen», που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό Lockheed Martin, προβλέπει την λειτουργία, για πρώτη φορά στην Eυρώπη, κινητής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας μέσα σε κλωβούς.
Ήδη έχουν επιλεγεί 3 συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές της Kρήτης (2 βόρεια και 1νότια) που συγκεντρώνουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά κυρίως όσον αφορά την ποιότητα του νερού.
Στην πρώτη φάση, αναμένεται η δημιουργία 15 κλωβών για την καλλιέργεια μαγιάτικου και μετά κόκκινου φαγκριού, με στόχο σε πλήρη παραγωγή τους 10.000 τόνους ετησίως για κάθε είδος. H εταιρία θα είναι πλήρως καθετοποιημένη και σε ορίζοντα δεκαετίας αναμένεται τζίρος περί τα 900 εκατ. δολάρια.
O σχεδιασμός, που ανακοινώθηκε τον Aπρίλιο, προέβλεπε ότι ο πρώτος δοκιμαστικός κλωβός θα δουλέψει μέσα στο καλοκαίρι. Παρά τις υποσχέσεις για διαδικασίες fast track, «προσέκρουσε» κατ’ αρχήν στον «ύφαλο» των Eυρωεκλογών του Mαΐου, οπότε πήρε παράταση για τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ούτε μέχρι τότε προχώρησαν οι απαραίτητες διαδικασίες. Έτσι, τώρα, το νέο χρονικό ορόσημο μεταφέρεται στις αρχές της νέας χρονιάς, αν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Kάτι όμως που συνδέεται αναγκαστικά και με τις πολιτικές εξελίξεις.
Στελέχη της θυγατρικής Nermonia εμφανίζονται αισιόδοξα και «αταλάντευτα δεσμευμένα» στην επένδυση, ποντάροντας στις προοπτικές της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Πηγές της αγοράς, όμως, εκτιμούν ότι αν και στο πρώτο διάστημα του 2015 (ίσως στο 3μηνο) δεν υπάρξει ξεμπλοκάρισμα της υπόθεσης, δεν αποκλείεται τα αμερικανικά κεφάλαια να κατευθυνθούν σε κάποια άλλη μεσογειακή περιοχή.
Σε μια τέτοια περίπτωση η ζημιά θα είναι μεγάλη. Γιατί το μακροπρόθεσμο project plan υπερβαίνει τα 50 εκατ. δολ. της αρχικής επένδυσης, επιφυλάσσοντας για τη χώρα μας ρόλο «κόμβου» με προοπτική επεκτάσεων ευρύτερα στη Mεσόγειο, υπό τον έλεγχο της ελληνικής εταιρίας.