Επιτείνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τις προσπάθειες τους να αποτιμήσουν τα επίπεδα πυρηνικής ασφάλειας στις χώρες τους, τη στιγμή που η Ιαπωνία αγωνίζεται να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή μετά το δυστύχημα στις εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα. Το γεγονός ότι η έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο μετά τον σεισμό και το τσουνάμι στις βορειοανατολικές ακτές της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου είχε «παγκόσμια πρώτη» στις οθόνες εκατομμυρίων τηλεθεατών στον πλανήτη ενισχύει τις αντιδράσεις των πολιτών σε μια λύση στο πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας που θεωρείτο, εν πολλοίς, μέχρι σήμερα ασφαλής και για ορισμένους και φιλική, συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα, στο περιβάλλον. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που προγραμματίζουν ανανέωση της πυρηνικής υποδομής στις χώρες τους αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο αργά ή γρήγορα θα τις φέρει αντιμέτωπες με το εκλογικό σώμα.
Η Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές στα τέλη Μαρτίου στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ανακοίνωσε την Τρίτη την άμεση αναστολή της λειτουργίας, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, επτά αντιδραστήρων που τέθηκαν σε λειτουργία πριν το 1980. Παράλληλα, τη Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέστειλε μέχρι νεωτέρας την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού να επιτραπεί η παράταση λειτουργίας παλαιότερων αντιδραστήρων. Το προηγούμενο Σάββατο, η καγκελάριος είχε χαρακτηρίσει «ασφαλείς» τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη χώρα και είχε πει ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει απειλή από έναν μεγάλο σεισμό ή ένα ισχυρό παλιρροϊκό κύμα, σαν αυτό που έπληξε την Ιαπωνία.
Στην Ελβετία, η υπουργός Ενέργειας Ντόρις Λόιταρντ είπε, τη Δευτέρα, ότι αναστέλλει τη διαδικασία έγκρισης για τρεις καινούργιους πυρηνικούς σταθμούς με στόχο την επανεξέταση των προτύπων ασφάλειας. Το ελβετικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας και Επικοινωνιών πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιθεώρηση Πυρηνικής Ασφάλειας να προχωρήσει σε ελέγχους ασφάλειας στις ήδη υπάρχουσες πυρηνικές μονάδες στη χώρα.
Χθες, επίσης, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράιτσο Τράικοφ είπε ότι η Σόφια μπορεί να παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμα στο Μπάλωνε και να εγκαταστήσει ένα πυρηνικό αντιδραστήρα που είχε παραγγελθεί για το Κοζλοντούι, το οποίο είναι λιγότερο εκτεθειμένο σε σεισμική δραστηριότητα. Μια μέρα νωρίτερα, ο Βούλγαρος υπουργός είπε ότι η Σόφια θα επαληθεύσει τα θέματα ασφάλειας του προτεινόμενου προγράμματος στο Μπέλενε.
Η Λιθουανία είναι αντιμέτωπη με υψηλότερο κόστος ενός σχεδιαζόμενου καινούργιου πυρηνικού σταθμού, καθώς τα επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας αναμένεται να ανεβάσουν τον λογαριασμό, σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου της Προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
Δημοσιεύματα φέρουν τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να επαινεί, χθες, την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στη χώρα του, η παραγωγή των οποίων καλύπτει περίπου το 80% των ενεργειακών αναγκών της Γαλλίας. Το περασμένο Σάββατο, γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να εξαρτηθεί η Γαλλία από την πυρηνική ενέργεια, μιας και η διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία απέδειξε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε αυτήν την ενεργειακή τεχνολογία.
Την περασμένη Κυριακή, ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κριός Χέουν ενημέρωσε ότι παρήγγειλε στον επικεφαλής πυρηνικό επιθεωρητή να συντάξει λεπτομερή αναφορά για τις επιπτώσεις της κατάστασης στην Ιαπωνία και τα διδάγματα που μπορούν εξαχθούν. Η βρετανική υπηρεσία Health and Safety Executive ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς να συμπεράνει κατά πόσον οι εξελίξεις στην Ιαπωνία θα επηρεάσουν την εργασία της όσον αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο του νέου πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Σε κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Κριός Χέουν δήλωσε χθες ότι υπάρχει «συνεχής, εν δυνάμει κίνδυνος» να αποτραπούν οι επενδυτές σε πυρηνική ενέργεια από την κατασκευή νέων σταθμών στη Βρετανία.
Ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων στη Φινλανδία Μάουρι Πεκάρινεν δήλωσε, την περασμένη Δευτέρα, στο Ρόιτερ, ότι το Ελσίνκι θα επανεξετάσει την ασφάλεια όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα.
Αντιθέτως, η Ιταλία, η μοναδική από τις χώρες της G8 χωρίς πυρηνικές εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, κατέστησε σαφές ότι θα εμμείνει στα σχέδια της να εγκαταστήσει τους πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.
Εκπρόσωπος, του ολλανδικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι το Άμστερνταμ θα συνεχίσει να υλοποιεί τα σχέδια να κατασκευάσει τη δεύτερη πυρηνική μονάδα στη χώρα και διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κατά πόσον οι εξελίξεις στην Ιαπωνία θα παρατείνουν τη διαδικασία αδειοδότησης.
Την περασμένη Κυριακή ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ δήλωσε ότι η χώρα του εμμένει στα σχέδιά της να κατασκευάσει, το 2020, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο. «Τα εργοστάσιά μας θα κατασκευαστούν με πρόβλεψη για μέγιστη ασφάλεια, ακόμη και για τις περιπτώσεις τέτοιων σεναρίων, αλλά ας είμαστε σοβαροί, η Πολωνία δεν είναι σεισμογενής χώρα», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Αργά, το βράδυ της Κυριακής, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ είπε ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση, που είχε ληφθεί το 2009, να δοθεί η άδεια αντικατάστασης των αντιδραστήρων που η διάρκεια ζωής τους θα λήξει με καινούργιους.
Η Τσεχική Δημοκρατία δεν σχεδιάζει άμεσα να επανεξετάσει τα σχέδια πυρηνικής επέκτασής της, σύμφωνα με δηλώσεις την περασμένη Δευτέρα του επικεφαλής της τσεχικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ απηύθυνε χθες, μετά από επείγουσα σύνοδο στις Βρυξέλλες των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας και ειδικών σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, έκκληση για διεξαγωγή τεστ αντοχής σε όλους τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας επί ευρωπαϊκού εδάφους. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα απαλλαγμένο από την πυρηνική ενέργεια μέλλον της Ευρώπης.