Η λύση για την Ελλάδα είναι η διαγραφή πάνω από 50% του χρέους, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ο Γιάννης Μηλιός, τονίζοντας πως ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλαίσιο της παραμονής στην ευρωζώνη.
«Ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, του ακροαριστερού κόμματος που έχει στείλει τις αγορές σε περιδίνηση καθώς πλησιάζει στην εξουσία, ο ακαδημαϊκός έχει εξέχοντα ρόλο στο σχεδιασμό του οικονομικού μανιφέστο της παράταξης» σχολιάζει ο Guardian και συμπληρώνει: «Είναι ο πρώτος που παραδέχεται ότι το οικονομικό πρόγραμμα είναι ριζοσπαστικό. Ο ίδιος δηλώνει: «Είμαι μαρξιστής. Η πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ είναι».
«Ότι κάνουμε θα είναι στο πλαίσιο της παραμονής στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια καμπάνια φόβου για να τρομοκρατήσει τους Έλληνες και να τους κάνει να σκεφτούν τα χειρότερα, αλλά στην πραγματικότητα κανένας δεν πιστεύει πια όλη αυτή την συζήτηση για το Grexit. Η ίδια η Άγγελα Μέρκελ είπε πως είναι αδύνατο για μια χώρα να φύγει», ανέφερε ο κ. Μηλιός.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μηλιός υποστήριξε πως το κόμμα θα καταβάλλει συγκροτημένες προσπάθειες να βοηθήσει αυτούς που έχουν πληγεί πιο πολύ από την κρίση, προσφέροντας δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους έχει κοπεί, κουπόνια για τρόφιμα στα σχολεία, υγειονομική περίθαλψη για όσους την χρειάζονται, κάλυψη νοικιών για τους άστεγους, αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 750 ευρώ και moratorium στις δόσεις των δανείων στις τράπεζες πάνω από το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος.
«Δεν θέλουμε να εργάζεται κανένας στην Ελλάδα κάτω από συνθήκες που θυμίζουν την δουλική εργασία που δημιούργησε η λιτότητα», είπε ο κ. Μηλιός.
«Έχουμε νέους Έλληνες που εργάζονται για δύο με τρία ευρώ την ώρα σε πολλούς τομείς της οικονομίας» πρόσθεσε. Ο ίδιος υποστήριξε πως το κόστος των μέτρων αυτών ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ και μπορεί να καταπολεμηθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Όσον αφορά το χρέος, ο κ. Μηλιός τόνισε πως πρέπει να δοθεί μια λύση σαν και αυτήν που εφαρμόστηκε για την Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πάνω από το 50% του χρέους πρέπει να διαγραφεί. Η λύση (συγχώρεση χρέους) που αποφασίστηκε για την Γερμανία στο Λονδίνο το 1953 είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για την Ελλάδα», επεσήμανε.
Η ιδέα που προωθούν οι πιστωτές πως ένα πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να εξυπηρετήσει ένα τόσο μεγάλο χρέος είναι «μια τεράστια παγίδα λιτότητας που στερεί πολύτιμους πόρους από την κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Μηλιός.