«Άνθρακες ο θησαυρός» για ακόμα μία φορά στις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών προκειμένου να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μετά από τέσσερις ημέρες ατελείωτων συζητήσεων στα τηλεοπτικά παράθυρα για τις καταγγελίες Χαϊκάλη περί προσπάθειας χρηματισμού του από τον επιχειρηματία Γ. Αποστολόπουλο, χθες ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Π. Παναγιωτόπουλος έθεσε την τρίτη κατά σειρά προκαταρκτική έρευνα για «κουμπαρά βουλευτών» στο αρχείο. Όπως και τις προηγούμενες φορές, η δικαιοσύνη κατέληξε ότι «δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα» και το μόνο που απέμεινε είναι η «λάσπη» που θα υποβόσκει στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή.
Απόφαση που προκάλεσε, πάντως, έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που επικέντρωσαν την κριτική τους στο γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν προχώρησε σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου.
Όλα ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου με τον γνωστό ηθοποιό Λάκη Λαζόπουλο να αποκαλύπτει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι προσπάθησαν να χρηματίσουν τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παύλο Χαϊκάλη για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος ο βουλευτής επιβεβαίωνε ότι έγινε απόπειρα δωροδοκίας του.
Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με τον κ. Χαϊκάλη, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε τον εισαγγελέα Εφετών Π. Παναγιωτόπουλο που χειρίζεται την έρευνα για την υπόθεση, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισ. Ντογιάκο στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, προκειμένου να τον ενημερώσουν ότι υπήρξε απόπειρα δωροδοκίας για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Ντογιάκος ζήτησε από τον κ. Χαϊκάλη να καταθέσει, παραπέμποντας τον στον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο. Ο Παύλος Χαϊκάλης κατέθεσε στον εισαγγελικό λειτουργό βίντεο και ηχητικό υλικό για να στηρίξει τις καταγγελίες του, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει το εμπλεκόμενο στην υπόθεση πρόσωπο.
Την περασμένη Παρασκευή ο φάκελος της υπόθεσης εστάλη στην Ασφάλεια με την εντολή από τον εισαγγελέα να διαπιστωθεί αν το οπτικοακουστικό υλικό έχει υποστεί επεξεργασία (μοντάζ), καθώς και αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Την ίδια ημέρα ο Παύλος Χαϊκάλης δίνει την πρώτη του κατάθεση στην Ασφάλεια, η οποία γνωρίζοντας πλέον το όνομα του «δράστη» αναζητεί στοιχεία για αυτόν και αν εργάζεται στον τραπεζικό τομέα.
Την ίδια μέρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (έχοντας δίπλα του και τον κ. Χαϊκάλη) εμφάνισε cd και άλλο υλικό, όπου είναι καταγεγραμμένες οι συνομιλίες του κ. Χαϊκάλη με τον μεσάζοντα Γιώργο Αποστολόπουλο, που κατονομάζεται ως ο άνθρωπος που επιχείρησε να χρηματίσει τον βουλευτή.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει η ίδια το υλικό, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης στον οποίο έχει ήδη σταλεί, διαφορετικά θα το πράξει ο ίδιος αδιαφορώντας, όπως είπε, για τυχόν συνέπειες του νόμου.
Ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο όπου το θέμα κυριαρχούσε στην επικαιρότητα. Στον εισαγγελέα προσήλθαν και κατέθεσαν τόσο ο κ. Χαϊκάλης (για τρίτη φορά) όσο και ο κ. Αποστολόπουλος.
Ο μεν επιχειρηματίας υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να δωροδοκήσει τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ο κ. Χαϊκάλης του είχε πει ότι θα έκανε τα πάντα με αντάλλαγμα την ψήφο του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο ηθοποιός ενέμεινε στους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι ο… παρ’ ολίγον κουμπάρος του τον παγίδευσε για να εκθέσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ως προς τον λόγο της αιφνίδιας δημοσιοποίησης της υπόθεσης, ο κ. Χαϊκάλης υποστήριξε ότι κατά την συνάντησή του με τον επιχειρηματία αντιλήφθηκε ότι κάποιοι τον μαγνητοσκοπούσαν και φοβούμενος ότι το θέμα θα δημοσιευθεί σε κάποια κυριακάτικη εφημερίδα έσπευσε να το φέρει πρώτος στο φως.
Η δικαιοσύνη ωστόσο απεφάνθη ότι δεν συντρέχει λόγος ποινικής δίωξης σε βάρος του επιχειρηματία Γ. Αποστολόπουλου καθώς δεν προκύπτουν ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για την πράξη της δωροδοκίας βουλευτή. “Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος ούτε προέκυψε η βασιμότητα της καταγγελίας”, αναφέρεται.
Ο εισαγγελέας δεν φαίνεται να πείθεται για την βασιμότητα των καταγγελιών του Παύλου Χαΐκάλη αφού όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο Αποστολόπουλος είχε παγιδεύσει το χώρο. “Και το προσελθόν (Αποστολόπουλος) στη συνάντηση πρόσωπο είχε επίσης παγιδέψει το χώρο με τοποθέτηση συσκευής καταγραφής ήχου κάτω από τραπέζι της συνάντησης με κάμερα σε ανιχνευτή φωτιάς στο ταβάνι της οροφής αλλα και με τοποθέτηση ενός ζευγαριού σε σωστά επιλεγμένη θέση ώστε να εχει πλήρη οπτική επαφή με τα συνομιλούντα προσωπα”.
Ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει πως ” ο δράστης ενός σοβαρού κακουργήματος δεν μπορεί να προσλαμβάνει μάρτυρες που θα παρακολουθούσαν τα γεγονότα, να τους εγκαθιστά σε θέση που βλέπουν τα πάντα, να τοποθετεί συσκευή παρακολούθησης κάτω από το τραπέζι και να εγκαθιστά κάμερα για να καταγράφει το έγκλημα”.
Κατά τον Εισαγγελέας προκαλεί δικονομική αλλά και ουσιαστική απορία η μη προσέλευση του κ. Χαικάλη στις αρμόδιες αρχές που είχαν την τεχνογνωσία να χειριστούν την υπόθεση. Σχετικά με την αίτηση για άρση τηλεφωνικού απορρήτου και απογνητοφώνηση υλικού ο εισαγγελέας τονίζει οτι δεν υφίσταται αρμοδιότητα του δικαστικού συμβουλίου σε αυτή τη φάση.