Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου από το 2007, ο Μιχάλης Μαΐλλης, έχει πολλές φορές συναντηθεί εντός και εκτός συνόρων με ανώτατους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και με την ίδια την Άγκελα Μέρκελ.
Κατά το τελευταίο ταξίδι, μάλιστα, της Καγκελαρίου στην Ελλάδα, ο Μαΐλλης ήταν ένας από τους επιχειρηματίες που «πρωταγωνίστησαν» στις επαφές μαζί της και με την κουστωδία της. Οι διασυνδέσεις του με τη γερμανική πολιτική και οικονομική ελίτ είναι πολλές και ισχυρές.
Ίσως είναι αυτές ακριβώς που είχαν δημιουργήσει πολλές φορές στο παρελθόν μέχρι και σήμερα την αίσθηση ότι ο όμιλος που ίδρυσε ο βιομήχανος το 1968 και τα τελευταία χρόνια «δοκιμάστηκε σκληρά» από την οικονομική κρίση θα έβρισκε τη λύση στα προβλήματά του μέσω… Γερμανίας.
Αυτό δεν έγινε. Το καλοκαίρι η Maillis Group πέρασε στα… χέρια του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου HIG. Τώρα και στη «νέα εποχή» της βιομηχανίας, μετά και την έξοδό της από το ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών, στρέφεται και πάλι σε έναν άλλο «ισχυρό παίκτη» για να βρει τον βηματισμό της και να ξεφύγει από τους «πονοκεφάλους» του παρελθόντος.
Πιο συγκεκριμένα, στρέφεται στην «χώρα του Κόκκινου Δράκου», την Κίνα, «ανοίγοντάς» του προνομιακούς δρόμους στην αχανή κινεζική αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η συμφωνία συνεργασίας που έκλεισε με κινεζικούς ομίλους για την δημιουργία μονάδας κατασκευής μηχανών συσκευασίας στην περιοχή.
Παράλληλα η τοπική κυβέρνηση της Γκάνγκα Ναντόγκ προσκάλεσε τον Μιχάλη Μαΐλλη να συμμετάσχει στην ιδέα ανάπτυξης βιομηχανικού πάρκου στην επαρχία Ναντόγκ δίπλα σε λιμενικές υποδομές, όπου φιλοδοξούν να υποδεχθούν επενδύσεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χώρους logistics από εξωστρεφείς ελληνικές και γερμανικές εταιρίες, που επενδύουν στην Κίνα. Την ίδια ώρα σημαντική είναι και η συμφωνία για την αντιπροσώπευση σε Ελλάδα- Κύπρο της Jiangshu Masada, κατασκευαστή μηχανολογικού εξοπλισμού.
Ειδικά το πρώτο deal αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά και στον στόχο που έχει βάλει ο όμιλος Μαΐλλη για καθαρή κερδοφορία από την επόμενη κιόλας οικονομική χρήση. Η αλήθεια είναι πως στο εννεάμηνο πέτυχε EBITDA 11,2 εκατ. ευρώ (από 8 εκατ. πέρυσι), όμως, τα προηγούμενα έτη βρέθηκε με την… πλάτη στον τοίχο. Κάθε χρόνο παρήγε ζημίες ζημίες μεταξύ 30- 50 εκατ. ευρώ, ενώ η «θηλιά» των δανείων ύψους 250 εκατ. ευρώ στο τέλος της περσινής χρονιάς γινόταν όλο και πιο σφιχτή.
Οι πιστώτριες τράπεζες που από το 2011 είχαν αναλάβει την «τύχη» της Μαΐλλης, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΣ, Μιχάλης Μαΐλλης, έψαχναν εναγωνίως λύση.
Τελικά βρέθηκε με την HIG, η συμφωνία με την οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων και κεφαλαιοποίηση δανείων 160 εκατ. ευρώ από τους πιστωτές και την πώληση όλων των μετοχών τους στην HIG, την βελτίωση των όρων δύο υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων και την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας μέσω έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου 10 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόποι οι δανειακές υποχρεώσεις της επιχείρησης μειώθηκαν κατά 60% και υποχωρούν στα 84 εκατ. ευρώ.
Απαλλαγμένη από το βαρύ φορτίων των χρεών στην ουσία η εταιρία πλέον έχει γυρίσει σελίδα και τώρα δίνει έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυσή της εντός και εκτός συνόρων, προσθέτοντας νέους πελάτες στο χαρτοφυλάκιό της.
Πάντως, στους επιχειρηματικούς κύκλους έλεγαν μέχρι πριν τη συμφωνία με την HIG ότι η Μαΐλλης πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και το μεγάλο άνοιγμά της στο εξωτερικό που είχε πραγματοποιήσει την περίοδο των «παχέων αγελάδων».