Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ψηφίζει σήμερα την έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, ήταν προσκεκλημένος ως ομιλητής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Vasko Naumovski.
Στις παρεμβάσεις του ο Σκοπιανός αξιωματούχος, επανειλημμένως επιχείρησε να αποδώσει στην Ελλάδα το σύνολο σχεδόν, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του και η ευρωπαϊκή και ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, ήταν σαφής η προσπάθεια του κ Naumovski να τονίσει, λίγες μόνον ημέρες πριν την κρίσιμη ακροαματική διαδικασία της 21 Μαρτίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ότι η αντίδραση της Ελλάδας αποτελεί το μόνο εμπόδιο στην πρόοδο της ευρω-ατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.
Απαντώντας ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και θεσμικά προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων και προφανώς ουδείς μπορεί να τα αποδώσει στην Ελλάδα.
«Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε αλήθεια ότι για όλα αυτά φταίει η Ελλάδα ;» τόνισε κλείνοντας την πρωτολογία του ο κ. Κουμουτσάκος.
Πέραν αυτών, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στη δευτερολογία του υπογράμμισε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ του 2008, σύμφωνα με την οποία η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι προϋπόθεση για την ένταξη στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία, ήταν ομόφωνη απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ και ότι το κριτήριο καλής γειτονίας αποτελεί πλέον συμφωνημένη πολιτική της Συμμαχίας.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Η χώρα σας έχει, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Βρίσκεται, λοιπόν, κυριολεκτικά, στο κατώφλι της ευρωπαϊκής πόρτας.
Ιστορικά, στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας έχουν σταθερές, ώριμες και ομαλά λειτουργούσες δημοκρατίες.
Εδώ και πολλούς μήνες, όμως, η χώρα σας ταλαιπωρείται από σοβαρή αδυναμία αποτελεσματικής προετοιμασίας για πρόωρη, όπως όλα δείχνουν, προσφυγή στις κάλπες.
– Η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει στην κοινοβουλευτική διαδικασία
– Χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης εκλέγεται πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής.
– Οι εκλογικοί κατάλογοι αμφισβητούνται.
– Ο καθορισμός των εκλογικών περιφερών βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο.
– Η διαδικασία για την ψήφο της διασποράς παραμένει σε σοβαρή εκκρεμότητα.
Η χθεσινή πολύωρη συζήτηση Γκρουέφσκι-Τσερβένκοβσκι δεν παρήγαγε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Και ουδείς γνωρίζει ούτε μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει τελικά.
Επιπλέον, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι κατηγορείται από την αντιπολίτευση για προβληματική πολιτική έναντι των ΜΜΕ και της ελευθερίας του τύπου, γενικότερα.
Όλα αυτά, είναι φυσικό, να επιδρούν πολύ αρνητικά στην ευρωπαϊκή πορεία και ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ.
«Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε αλήθεια ότι για όλα αυτά φταίει η Ελλάδα ;»
«Κύριε Υπουργέ, μην ξεχνάτε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ του 2008, που θέτει προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία την προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ήταν ομόφωνη απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Το κριτήριο καλής γειτονίας αποτελεί πλέον συμφωνημένη πολιτική του ΝΑΤΟ».