Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας με 60 δήμους, την Εκκλησία, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και μη κερδοσκοπικούς φορείς, για την υλοποίηση του προγράμματος που θα εξασφαλίσει, από τον Ιανουάριο, τη στέγαση και την εργασιακή επανένταξη 1.200 αστέγων συμπολιτών μας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου είναι 9,4 εκατ. ευρώ, καταβλήθηκαν στους φορείς της Εκκλησίας και της Αυτοδιοίκησης προκαταβολές άνω 8 εκατ. ευρώ, για παροχή τροφίμων και γευμάτων μέσα στις γιορτές. Παράλληλα, προωθήθηκαν όλες οι συμβάσεις για την στήριξη κοινωνικών ξενώνων, και μονάδων αστέγων προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ.
«Η στήριξη στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας, που δεν διαθέτουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι πολλαπλάσια των χρημάτων που διατίθενται, χάρη στη συνεργασία με την Εκκλησία, την Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες και Δήμους αλλά και τους μη κερδοσκοπικούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών» αναφέρει σε δήλωσή του με αφορμή την δρομολόγηση του προγράμματος (2014-2015) για τους αστέγους, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Το ευρύτερο πρόγραμμα Κοινωνικής προστασίας που εκπονήσαμε και ήδη υλοποιούμε με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, είναι εντελώς απαραίτητο για την αντιμετώπιση των οξυμένων, λόγω της κρίσης, προβλημάτων» υποστηρίζει ο κ. Κεγκέρογλου και προσθέτει: «Γι’ αυτό, η εξασφάλιση επιπλέον 330 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους οικονομικά αδυνάμους σε συνδυασμό με την εφαρμογή, σε Εθνικό επίπεδο του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα», μέσα στο 2015, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο της ακραίας φτώχειας που βιώνει σημαντικό τμήμα της κοινωνίας».
Το πρόγραμμα για τους αστέγους, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρωτογενές πλεόνασμα, στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας αφορά την στέγαση και συγκεκριμένα την κάλυψη ενοικίου, την κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας, δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης και υπόδησης, υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, δαπάνες κάλυψης καθημερινών αναγκών ή δαπάνες για προσωρινή αναδοχή ενήλικα αστέγου από οικογένεια και αυτό είναι μια επιπλέον καινοτομία.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εργασιακή ένταξη και περιλαμβάνει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, την υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης, συνεταιρισμού την αυτο¬απασχόληση, την απασχόληση στον αγροτικό τομέα ή επιταγή κατάρτισης.