Όταν το 2010 ο Κωνσταντίνος Κλοκοτάρας «χτυπούσε» το καμπανάκι εισαγωγής της Diversa στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών μιλούσε για ένα κομβικό σημείο στην 52χρονη μέχρι τότε ιστορία της εταιρίας εμπορίας ρολογιών και κοσμημάτων.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο επιχειρηματίας που στόχος του ήταν να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο όμιλος ο οποίος ιδρύθηκε το 1993, ενώ λειτουργούσε ήδη υποκατάστημα στην Αθήνα με την επωνυμία ORA- ORA, βλέπει τους «δείκτες» του να έχουν… κολλήσει. Η εταιρία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα με την… πλάτη στον τοίχο.
Η πτώση του τζίρου στην αγορά την έχει κλυδωνίσει με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά ζητήματα. Οι πιεσμένες πωλήσεις της Diversa- μόλις 605 χιλ. εκ των οποίων σημαντικό τμήμα αφορούσε πωλήσεις άχρηστου υλικού και άλλων αποθεμάτων, οι ζημίες, αλλά κυρίως τα χρέη της συνιστούν ένα «εκρηκτικό μείγμα» για την επιχείρηση που ξεκίνησε από την Καρδίτσα.
Μόνο οι οφειλές της προς τις τράπεζες ανέρχονται ανήλθαν, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της, στα 972 χιλ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς το πενιχρό ύψος των πωλήσεών της. «Βαρύ φορτίο» για την Diversa αποτελούν όμως και τα μεγάλα υπόλοιπα αποθεμάτων και πελατών που έφτασαν τα 1,383 εκατ. ευρώ, δηλ. σε υπερδιπλάσιο ύψος από τις ετήσιες πωλήσεις της.
Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία, φαίνεται και από το γεγονός ότι το ΧΑ παρέτεινε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά. Η πρώτη αναστολή συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο επειδή δεν είχε δημοσιεύσει εγκαίρως τις λογιστικές της καταστάσεις. Έχασε… την ώρα. Η παράταση έρχεται τώρα επειδή ο ορκωτός λογιστής εκφράζει γνώμη με επιφύλαξη για την πορεία της εταιρίας.
Η διοίκηση Κλοκοτάρα ωστόσο διατηρεί την αισιοδοξία της ότι οι «δείκτες» θα ξεκολλήσουν από την κρίση. Έχει επιδοθεί δε, σε έναν αγώνα δρόμου για να τα καταφέρει. Ποντάρει στο γεγονός ότι έχει ζητήσει- και ελπίζει πως θα λάβει- πρόσθετη περίοδο ανοχής για παράταση καταβολής υποχρεώσεών της. Συνεχίζει τις προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από «ψαλίδισμα» όποιων περιττών ή μη δαπανών, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με αρκετούς από τους πιστωτές της για τη ρύθμιση ή και τη μείωση των υποχρεώσεων της εταιρίας προς εκείνους.
Η επιχείρηση έχασε το «τέμπο» της κυρίως όταν ξέσπασε η κρίση που… σάρωσε και τον κλάδο της εμπορίας ρολογιών και κοσμημάτων με τη συνολική πτώση να αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 40%.
Στο παρελθόν μέσω της συνεχούς διαφοροποίησης της προϊοντικής γκάμας, την ποιότητα και τη συνεχή παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων ήταν μία από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρίες. Μάλιστα, για να έχει τους υψηλότερους δυνατούς τζίρους, είχε καταφέρει να διαθέτει στην ελληνική αγορά ισχυρά σήματα εταιριών όπως η Swiss Military, η Foce και η Dunlop. Όμως, πλέον στην έδρα της Diversa στην οδό Κρατίνου επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη ημέρα.