Με προσφυγές στη δκαιοσύνη απειλούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ για τη παραβίαση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή για τις αστικές συγκοινωνίες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου η λίστα που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει υποχρεωτική μετάταξη 100 υπαλλήλων και όχι την οικειοθελή 60 εργαζομένων όπως με σαφήνεια αναφέρεται στον νόμο.
Οι εργαζόμενοι θέτουν ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας με την οποία υποχρεώνονται σε μετάταξη υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διάσταση ανάμεσα στο νόμο του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών – Δικτύων για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών και την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τον αριθμό και τη φύση των μετατάξεων στον οργανισμό.
Χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη λίστα ως «λίστα ντροπής και λίστα προγραφών», που, όπως υποστήριξαν, φωτογραφίζει συγκεκριμένα άτομα, τρομοκρατεί τους εργαζόμενους και αποτελεί σαφή παραβίαση του σχετικού νόμου.
490 υπάλληλοι του ΗΣΑΠ εκτός
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνον οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ καθώς με την εν λόγω εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών στους περισσότερους συγκοινωνιακούς φορείς προβλέπεται μετάταξη μεγαλύτερου αριθμού υπαλλήλων σε σχέση με τις προβλέψεις του νόμου.
Ειδικότερα στον ΗΣΑΠ προβλέπεται η μετάταξη 490 υπαλλήλων δηλαδή 150 περισσότερων σε σχέση με την πρόβλεψη του νόμου. Επίσης 47 υπάλληλοι περισσότεροι από όσους προέβλεπε ο νόμος προβλέπεται να μεταταχθούν από την ΤΡΑΜ και 5 επιπλέον υπάλληλοι από την ΑΜΕΛ. Αντίθετα λιγότεροι σύμφωνα με την εγκύκλιο θα είναι οι υπάλληλοι της ΕΘΕΛ (-24) και των ΗΛΠΑΠ (-91) που θα υποχρεωθούν σε μετάταξη.
Υποχρεωτικές οι οικειοθελείς μετατάξεις
Με δεδομένο σημειώνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ ότι ο νόμος ορίζει πως θα πρέπει να γίνουν οικοιοθελείς μετατάξεις προσωπικού πρώτα θα έπρεπε να ανακοινωθούν από το υπουργείο Εσωτερικών οι θέσεις σε υπουργεία και Οργανισμούς του δημοσίου όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Αντίθετα όπως σημειώνουν με την διαδικασία που επελέγη οι μετατάξεις αποκτούν υποχρεωτικό χαρακτήρα αφού πρώτα δημοσιεύθηκε η λίστα με τους υπαλλήλους που πρόκειται να μεταταχθούν και στην συνέχεια κλήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι ενδιαφερόμενοι φορείς να δηλώσουν, μέχρι χθες, το ενδιαφέρον τους να μετατάξουν στις υπηρεσίες του εργαζόμενους από το υπό μετάταξη προσωπικό.