Ξεκίνησαν οι κλάδοι τροφίμων, ιχθυοκαλλιεργειών, εμπορίου, βιομηχανίας – Σε αναμονή οι υπόλοιποι
Η πολυπόθητη ρύθμιση δανείων για τις εισηγμένες εταιρείες φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς προχωρούν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανεισμού και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Ήδη τις προηγούμενες ημέρες έχουν ενταχθεί σε δανειακή ρύθμιση εταιρείες εισηγμένες από τον κλάδο των τροφίμων, των ιχθυοκαλλιεργειών, του εμπορίου, της βιομηχανίας, ενώ δεκάδες παραμένουν οι περιπτώσεις εταιρειών του Χ.Α. που βρίσκονται εν αναμονή ανάλογων συμφωνιών.
Όπως αναφέρουν στελέχη εταιρειών, στην παρούσα φάση η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών μέσω διαγραφών και αναδιαρθρώσεων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κλαδική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο πρόκειται, για μια μακρά και σύνθετη διαδικασία, η ολοκλήρωση της οποίας έχει εκτιμηθεί από τραπεζικά στελέχη και της αγοράς ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μια τριετία.
Κορυφαία προτεραιότητα
Η ΤτΕ στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση της χαρακτήρισε ως κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία την αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και προτρέπει τις τράπεζες να προβούν σε ενεργητική διαχείριση του προβλήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση, η υπό εξέλιξη αναδιάρθρωση ενδέχεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που επιβιώνουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, καθώς θα έχουν αυξήσει το μέγεθός τους και θα έχουν βελτιώσει την κερδοφορία τους.
Άλλες μορφές χρηματοδότησης
Επειδή το περιβάλλον φαίνεται να είναι οικονομικά ασφυκτικό και οι δυνατότητες για πιστωτική επέκταση να είναι ελάχιστες -στη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή- οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν προς άλλες μορφές χρηματοδότησης (όπως ομόλογα, μετοχές, ιδιωτικές τοποθετήσεις και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία) για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.
Χαρακτηριστική είναι και παλαιότερη έκθεση της PwC με τίτλο, «Stars & Zombies: Οι ελληνικές επιχειρήσεις βγαίνοντας από την κρίση», που επισημαίνει πως οι προβληματικές και δανειακά μη βιώσιμες επιχειρήσεις, απορροφούν τελικά περισσότερους πόρους από ότι παράγουν και έχουν αρνητική επίδραση στις χρηματοροές του συνόλου των εταιρειών, ουσιαστικά διαδίδοντας (viral) την οικονομική πίεση και σε άλλες εταιρικές ομάδες.
Καθώς η έλλειψη χρηματοδότησης και η συσσώρευση ζημιών συμπιέζει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια αλλά και να αντιμετωπίσουν τις ταμειακές τους ανάγκες, κάποιες θα οδηγηθούν σε πτώχευση και ορισμένοι κλάδοι σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης.
Οι εισηγμένες που ρύθμισαν τα δάνεια τους
Μόλις προ ημερών, πάντως, η Dionic (με δραστηριότητα στο εμπόριο, την ενέργεια, την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου κ.α.) γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του συνολικού της δανεισμού με την Alpha Bank.
Η εισηγμένη κατέληξε σε συμφωνία για τη ρύθμιση δανείων 16,6 εκατ.ευρώ με την Alpha Bank σε μακροπρόθεσμη βάση, από τα οποία 10 εκατ.ευρώ σε 12ετές μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με καταβολή κεφαλαίου και τόκων στο τέλος της περιόδου δανεισμού σε μία μόνο δόση (“bullet repayment”) και 6,6 εκατ. ευρώ μετατροπή υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο διάρκειας 6 ετών με καταβολή κεφαλαίου στο τέλος της περιόδου δανεισμού επίσης σε μία μόνο δόση και πληρωμή τόκων μετά από τρία έτη με ευνοϊκό επιτόκιο και στα δύο δάνεια.
Η εισηγμένη έχει ήδη υπογράψει με την Πειραιώς συμφωνία για την μακροπρόθεσμη (10ετή) αναδιάρθρωση του δανεισμού της και αναμένεται να κλείσει το θέμα και με τις υπόλοιπες συνεργαζόμενες συστημικές τράπεζες.
Είχε προηγηθεί η Σελόντα που υπέγραψε τις βασικές δανειακές συμβάσεις για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού της δανεισμού με τις δανείστριες τράπεζες.
Η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού με την έκδοση τριών εμπράγματων εξασφαλισμένων ομολογιακών δανείων. Το πρώτο δάνειο 100 εκατ. ευρώ θα είναι 10ετούς διάρκειας με επιτόκιο euribor + 4,25% και εξασφαλίσεις στοιχείων του ενεργητικού (ακίνητα, μετοχές αποθέματα). Το δεύτερο και τρίτο (8+2 εκατ. ευρώ) θα είναι 5ετούς διάρκειας με το ίδιο επιτόκιο με εξασφαλίσεις εμπορικές απαιτήσεις, απαιτήσεις ΦΠΑ και λοιπά ρευστοποιήσιμα στοιχεία της εταιρείας.
Η αναχρηματοδότηση αυτή αποτελεί μέρος του σχεδίου για το ολικό restructuring της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών, που ήδη έχει εγκριθεί από τους μετόχους.