Υπό έλεγχο παρέμειναν σήμερα οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και ενδοσυνεδριακά οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη έως και τις 760 μονάδες, λαμβάνοντας μερική στήριξη από τις διαβεβαιώσεις του Επιτρόπου επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ότι ζητήματα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή αναδιάρθωσης του χρέους της είναι εκτός ατζέντας της Ευρωζώνης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,46% στις 777,70 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 787,09 μονάδες και η χαμηλότερη στις 761,20. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 95,08% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 98,40 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 27,04 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Οι συναλλαγές σήμερα κινήθηκαν στους ρυθμούς των δημοσιευμάτων και των αναλύσεων που “προβλέπουν” τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφορικά με την πορεία της εντός της Ευρωζώνης. Αν και σήμερα τα δημοσιεύματα που περιείχαν τη λέξη Grexit ήταν καταιγιστικά, οι διαβεβαιώσεις του Επιτρόπου επί των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσέφεραν κάποια ανακούφιση.
Παράλληλα, «φρένο» στις «ανεύθυνες εικασίες» περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βάλει εκ νέου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ».
Ωστόσο, όπως σημειώνουν εγχώριοι επενδυτές, η σεναριολογία αυτή θα πρέπει να σταματήσει είτε από τους Έλληνες πολιτικούς είτε από τη γερμανική κυβέρνηση, πριν μετατραπεί σε μια επικίνδυνη αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τόσο η ελληνική οικονομία, όσο και οι αδύναμες χώρες δεν θα καταφέρουν να αντισταθούν σε τέτοιους ρυθμούς μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι γενικές εκλογές στη χώρα μας.
Επίσης, όπως τονίζουν αρκετοί χρηματιστηριακοί παράγοντες η ορμητική πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων αναμένεται να ανακοπεί καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει σε ελκυστικά επίπεδα ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των αγοραστών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την αύξηση του τζίρου των συναλλαγών.
Στο ταμπλό, ο FTSE 25 έκλεισε στις 248,94 μονάδες με πτώση 1,49%, με την επόμενη στήριξη του να εντοπίζεται στις 245 μονάδες, και στις 232 μονάδες ακολούθως. Ο FTSE25 είδε την αξία των συναλλαγών του στα 119,4 εκατ. ευρώ και στο 95,5% του συνόλου, ενώ μόλις επτά μετοχές του έκλεισαν θετικές και μία (Aegean) σταθερή. Πλην της Eurobank (+5,14% από -6,29% ενδοσυνεδριακά), πολύ καλά στάθηκε ο ΟΛΠ στο +3,90% (από -2,80%) και η Grivalia στο +2,50%.
Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι Ελλάκτωρ με -5,50%, η ΕΤΕ στο -5,11%, η ΕΥΔΑΠ στο -5,09%, η Jumbo στο -4,94%, η Motor Oil με πτώση 4,79%, η Τέρνα Ενεργειακή με απώλειες 3,78%, ο ΟΠΑΠ στο -3,60%, η MIG στο -3,55% και ο ΟΤΕ στο -3,42%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (-5,88%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+9,92%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 47 κινήθηκαν ανοδικά, 66 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.