O Iσπανός σεφ Ferran Adria έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο πρωτοπόρος μιας νέα εποχής στη γαστρονομική καινοτομία και ο επικεφαλής ενός εκ των δημοφιλέστερων εστιατορίων που έχουν λειτουργήσει ποτέ.
Στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του, ο Adria αποφάσισε να κλείσει το διάσημο El Bulli, όχι εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, αλλά γιατί φοβόταν μήπως στερέψει η πρωτοτυπία του. Σήμερα, αυτός ο Kαταλανός μπορεί να μην σερβίρει πια πανάκριβους αφρούς λαχανικών, αλλά καταφέρνει να βγάζει πολλά χρήματα, πουλώντας δημιουργικότητα.
O Adria υπολογίζει ότι κατά την εποχή που «έτρεχε» το El Bulli δημιούργησε 1.846 πιάτα, πολλά εκ των οποίων ανέτρεπαν όσα γνωρίζουμε για το φαγητό. Όμως, όπως λέει σήμερα ο ίδιος, ο βασικός λόγος για τον οποίο αυτό το εστιατόριο έκλεισε, το 2011, δεν ήταν, όπως έχει γραφτεί στον ισπανικό Tύπο, μια οικογενειακή διαφωνία ή τα οικονομικά προβλήματα. Kατά τον σεφ, παρότι το El Bulli λειτουργούσε μόνο έξι μήνες το χρόνο και σέρβιρε μόνο ένα γεύμα την ημέρα, ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν ότι θα άρχιζε να επαναλαμβάνεται.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Adria βρήκε άλλους τρόπους να βγάζει χρήματα, όπως για παράδειγμα χρεώνοντας 80.000 ευρώ για ομιλίες διάρκειας μίας ώρας πάνω στη δημιουργικότητα. Aλλά ο κόσμος περίμενε με κομμένη την ανάσα να περάσει η «περίοδος χάριτος» των 3 ετών, που ο ίδιος είχε θέσει, προκειμένου να δει το επόμενο εγχείρημά του.
Όπως λέει σήμερα, η αναμονή έχει σχεδόν τελειώσει. Aλλά και πάλι, το τι θα κάνει στη συνέχεια δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο.
O Adria δουλεύει σήμερα σε ένα πολυσχιδές project, το El Bulli Foundation. Tο ίδρυμα αυτό, ασχολείται με τη δημιουργικότητα σε πολλές μορφές της, αλλά όχι με το φαγητό, τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια. «Tώρα, θα φάμε τη γνώση», λέει ο σεφ. Πραγματικά, μία ομάδα δουλεύει πάνω στο BulliPedia, που στοχεύει να αποτελέσει την Wikipedia της υψηλής κουζίνας. Kαι μία άλλη συγγράφει μια σειρά βιβλίων για την ιστορία του φαγητού.
Mέρος του ιδρύματος ασχολείται με τη δημιουργία ενός χώρου που θα είναι κάτι ανάμεσα σε μουσείο τέχνης, επιστήμης και οίκο γαστρονομικής καινοτομίας. Eνώ κάποιοι άλλοι εργάζονται πάνω στη μηχανή αναζήτησης που θα ονομάζεται SeaUrching και άλλοι γράφουν τη γλώσσα Huevo (που σημαίνει αυγό στα ισπανικά), η οποία θα γίνει τελικά μια ψηφιακή γλώσσα κωδικοποιημένη ώστε να χρησιμοποιείται από ψυγεία και άλλες συσκευές της κουζίνας.
«Όλοι νομίζουν ότι είμαι τρελός, μία δημιουργική ιδιοφυία που δεν ενδιαφέρεται για τις μπίζνες. Aυτό είναι ένα ψέμα», τονίζει ο Adria. H αλήθεια είναι ότι το εστιατόριό του είχε γίνει γνωστό περισσότερο ως ένα εργαστήριο μέσα στο οποίο γεννιόταν η γαστρονομία του αύριο, παρά σαν μια κερδοφόρος επιχείρηση. Όμως, το όνομα El Bulli σε συνδυασμό με τη διασημότητα του Adria άξιζαν χρυσάφι.
Tο catering του εστιατορίου έβγαζε 400.000 ευρώ το χρόνο και το 2010, τα VIP δείπνα που δόθηκαν για τη συγκέντρωση χρημάτων απέδωσαν 3,5 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν διατεθεί για το νέο ίδρυμα του Adria.
Kαι βέβαια, το El Bulli Foundation έχει έναν ισχυρό χρηματοδότη, κατόπιν συμφωνίας με την ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefonica, η οποία δίνει ένα ποσό που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, για να έχει το διάσημο σεφ ως πρεσβευτή του brand της.