Παραφροσύνη χαρακτηρίζει τον ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Φραντς Νάουσνιγκ, στέλεχος της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, αρμόδιος σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης σε δηλώσεις του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ», αναφέρει πως μια υποτίμηση της δραχμής που θα επαναφερόταν ως νόμισμα, θα καθιστούσε αμέσως ακριβότερες όλες τις εισαγωγές και, καθώς η χώρα διαθέτει λίγα προϊόντα εξαγωγής.
Τα πλεονεκτήματα μιας υποτίμησης, επισημαίνει, εκτός από τον τουρισμό, θα ήταν περιορισμένα, ενώ το παλιό χρέος θα παρέμενε σε ευρώ, κάτι που θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.
Κατά την άποψη του Φραντς Νάουσνιγκ, πριν από το σενάριο που προανέφερε θα είχε ήδη προηγηθεί ένα Bank-Run.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι Έλληνες θα απέσυραν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, κάτι που θα προξενούσε αμέσως μια τραπεζική κρίση, και, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, θα έπρεπε οι τράπεζες άλλων χωρών της Ε.Ε. να προστρέξουν σε βοήθεια.
Στο σχετικό δημοσίευμα του «Προφίλ», με τίτλο «Πύλες στην κόλαση», αναφέρεται πως μπορεί στο μεταξύ να υπάρχουν μηχανισμοί διάσωσης, όπως ο ESM, ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν μια μετάδοση της κρίσης σε άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες του ευρώ, με πιθανή μετάδοση σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, χώρες που εφάρμοσαν επώδυνες μεταρρυθμίσεις και που δεν εξαρτώνται περαιτέρω από τον Μηχανισμό Διάσωσης.
Παραπέμποντας στο βιβλίο τού πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου «Χρονικό της μεγάλης κρίσης» -στο οποίο περιγράφεται, όπως σημειώνει, «ο αγώνας του εναντίον των αντιδράσεων πανικού»- το δημοσίευμα επισημαίνει την πεποίθηση του πρώην διοικητή ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα άνοιγε τις πύλες προς την κόλαση».