Σήμερα, Δευτέρα, ξεκίνησαν οι έρευνες στα γκαράζ του πλοίου «Norman Atlantic» στο λιμάνι του Μπρίντιζι καθώς έσβησαν όλες οι εστίες φωτιάς ενώ τοποθετήθηκαν και ειδικά συστήματα απορρόφησης καπνού. Την ίδια στιγμή με αγωνία περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών και οι συγγενείς των αγνοουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχθησαν δύο επίπεδα (1ο και 2ο) στο οποίο υπήρχαν φορτηγά και δεν είχαν επεκταθεί σε αυτά οι φλόγες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έγινε έλεγχος στο εσωτερικό των οχημάτων –αυτό αναμένεται να γίνει με θερμικές κάμερες και έπειτα από έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα– αλλά στους διαδρόμους δεν βρήκαν επιβάτες που είχαν χάσει τη ζωή τους.
Εκτιμάται ότι οι έρευνες στα άλλα επίπεδα όπου βρίσκονται καμένα οχήματα θα γίνουν σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται πως πυροσβέστες που είχαν μπει την περασμένη εβδομάδα σε χώρους με φορτηγά αντίκρισαν μια άμορφη μάζα σιδερικών και δεν ήταν σε θέση να πουν αν μέσα σε αυτά υπήρχαν άνθρωποι.
Σε πρόσφατη σύσκεψη μάλιστα είχε αποφασιστεί να προχωρήσουν σε ψεκασμούς για να πέσουν σημαντικά οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του πλοίου και στη συνέχεια να γίνουν απρόσκοπτα οι έρευνες. Είχε βρεθεί και η εταιρεία που θα προμήθευε το χημικό υλικό, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί εάν τελικά θα χρησιμοποιηθεί.
Επίσης σε εκκρεμότητα παραμένει σε ποιο λιμάνι θα ολοκληρωθεί η έρευνα στο πλοίο. Σημειώνεται πως εάν ο εισαγγελέας του Μπάρι ζητήσει στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης να αδειάσουν τα γκαράζ από τα κατεστραμμένα οχήματα, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει στο Μπρίντιζι καθώς δεν διαθέτει τις υποδομές ενώ στο σημείο που βρίσκεται δεμένο το πλοίο δεν μπορεί να ανοίξει ο καταπέλτης στην πρύμνη.
Έτσι εφόσον εξεταστεί το πλοίο από τον αρμόδιο νηογνώμονα και αποφασιστεί ότι είναι αξιόπλοο, τότε εντός της εβδομάδας το «Norman Atlantic» ίσως ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Μπάρι, κάτι που επιθυμεί και ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση – είναι και η έδρα του εισαγγελικού λειτουργού.
Στο ιταλικό λιμάνι βρισκόταν τις προηγούμενες ημέρες και κλιμάκιο πραγματογνωμόνων ενώ στο Μπρίντιζι από την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν κλιμάκιο τεχνικών αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα αναμένοντας νέα «πρόσκληση» από τους Ιταλούς για να συνδράμουν στις έρευνες.
Εν τω μεταξύ οι διασωθέντες έχουν προσφύγει σε γραφεία δικηγόρων για το ναυτικό δυστύχημα.
Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι, ως γνωστόν, στις περιπτώσεις αυτές καταβάλλεται αποζημίωση για την ηθική βλάβη που οι επιβάτες έχουν υποστεί, όπως επίσης και αποκατάσταση για την απώλεια των προσωπικών ειδών που έχουν χάσει και οι οικογένειες των θανόντων δικαιούνται επίσης αποζημίωση λόγω της ψυχικής οδύνης που έχουν υποστεί.
Η διαδικασία που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις είναι ότι μετά την επίσημη εξακρίβωση των διασωθέντων επιβατών και μελών πληρώματος, καθώς και των θανόντων θα γίνει η πλήρης διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς και της εξάπλωσης της στο πλοίο.
Στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή πλοιοκτήτρια, ναυλώτρια, ασφαλιστές σκάφους και μηχανών (Hull & Machinery Underwriters), οι αλληλοασφαλιστικοί οργανισμοί καλύψεως αστικής ευθύνης των προηγουμένων (P&I Clubs), η Πολιτεία (Ελλάδα και Ιταλία) θα διορίσουν πραγματογνώμονες εξειδικευμένους σε περιστατικά πυρκαγιάς και ναυτικών ατυχημάτων, οι οποίοι, διερευνώντας τα παραπάνω, θα συντάξουν και θα καταθέσουν τα αντίστοιχα πορίσματά τους.
Μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους επιβαίνοντες για τις αντίστοιχες ζημιές τους.
Πάντως οι διασωθέντες συνεχίζουν να υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν έγινε αντιληπτός κανένας συναγερμός στο πλοίο, έγινε αντιληπτός καπνός στις καμπίνες και στη συνέχεια πολλοί επιβάτες βγήκαν στους διαδρόμους στην προσπάθειά τους να βρουν και να πάρουν σωσίβια.
Τότε, όπως λένε, έσβησαν τα φώτα (γενικό «μπλακάουτ») και οι ίδιοι οι επιβάτες βγαίνοντας από τις καμπίνες τους άρχισαν να χτυπούν στις καμπίνες των άλλων για να ειδοποιηθούν όσοι περισσότεροι ήταν δυνατόν και να βγουν το συντομότερο έξω. Επιπλέον επιμένουν ότι κανένα μέλος του πληρώματος δεν έγινε αντιληπτό μέσα στην πολυκοσμία που να φέρει διακριτικά και να συντονίζει τις εργασίες, δηλαδή τον τρόπο συγκέντρωσης των επιβαινόντων στα διάφορα σημεία του πλοίου και να δίνει εντολές / οδηγίες για την κατεύθυνση των επιβατών.
Επιπροσθέτως η φωτιά ήταν ορατή μέχρι τα επάνω καταστρώματα στη δεξιά πλευρά, γι’ αυτό και όλοι οι επιβάτες έβγαιναν στα καταστρώματα της αριστερής πλευράς.
Ακόμη παρατηρήθηκε ότι είχαν πέσει στη θάλασσα φουσκωτές σχεδίες, στις οποίες θεωρητικά μπορούσε να επιβιβασθεί ο κόσμος μέσω των ειδικά διαμορφωμένων σωλήνων (γλίστρα). Όμως και αυτό γινόταν ανοργάνωτα και κατά τρόπο εξαιρετικά επικίνδυνο. Επίσης γενικά επικρατούσε παντού πανικός, χωρίς οργάνωση και συντονισμό, ενώ ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα πυρασφάλειας.