Αναγκαστική πορεία προς το Emergency Liquidity Assistance (ELA) «χαράσσουν» οι ελληνικές τράπεζες. Οι πιέσεις που δέχονται από τους καταθέτες εξαντλούν τη ρευστότητα, γεγονός το οποίο οδηγεί στην ένταξη τους στο έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας.
Σε αυτό το μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος ισχυρίζεται ότι η χώρα μας θα προσφύγει στον μηχανισμό ανεξαρτήτως μετεκλογικού αποτελέσματος.
Ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι εάν δεν υπάρξει πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη ρευστότητα της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι, από το 2010, η ΕΚΤ έχει δεχτεί κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις Δημοσίου στα προγράμματα αναχρηματοδότησης με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τα μέτρα λιτότητας. Οι τράπεζες βασίζονται στα προγράμματα αυτά για περίπου 45 δισ. ευρώ χρηματοδότηση.
Ωστόσο η ΕΚΤ πρόκειται να σταματήσει να δέχεται τραπεζικά ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις από ορισμένες χώρες τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει ότι τα 2/3 εξ αυτών των κεφαλαίων θα πρέπει να βρεθούν από αλλού.
«Η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να καλύψει το κενό από τον ELA για τον οποίο αν και τα κεφάλαια παρέχονται με ευθύνη της εκάστοτε εθνικής κεντρικής τράπεζας πρέπει να δοθεί και πάλι έγκριση από την ΕΚΤ» τονίζει το Bloomberg, εκτιμώντας ότι μια προσφυγή στον μηχανισμό αυτό είναι μάλλον αναπόφευκτη όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναχρηματοδότηση των τραπεζών φτάνει σε ποσοστό 11%-12% στον ισολογισμό τους, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί κι άλλο εάν συνεχιστεί η εκροή των καταθέσεων λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.