O Buffett είδε τη μετοχή της Berkshire να εξακοντίζεται +27% το 2014, όμως υπέστη ζημιά από τα σούπερ μάρκετ
H μετοχή της Berkshire Hathaway, του πολυσχιδούς ομίλου που διοικεί ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett, σημείωσε άνοδο 27% το 2014, κάτι που σημαίνει ότι ο διάσημος μάνατζέρ της έγινε κατά 13 δισ. δολάρια πλουσιότερος. H Berkshire τα πήγε εξαιρετικά, έπειτα από αρκετά επιτυχημένα deals και παρότι υπέστη ζημιές 678 εκατ. δολαρίων από την επένδυσή της στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, την οποία ο Buffett έχει χαρακτηρίσει σαν ένα «τεράστιο λάθος».
Tο γεγονός ότι η Berkshire καταφέρνει να ξεπεράσει αλώβητη μια τόσο μεγάλη ζημιά, όπως αυτή της Tesco, οφείλεται στη μετεξέλιξή της, κατά τα τελευταία χρόνια. Έως πρότινος, οι επενδυτές αγόραζαν τις μετοχές της βλέποντάς τις σαν μια ευκαιρία να επενδύσουν όπως ο διάσημος Warren Buffett. Σήμερα, η Berkshire προτιμάται κυρίως για την ικανότητα του Buffett να κάνει σωστές εξαγορές και να διανέμει κεφάλαια ανάμεσα στις δεκάδες επιχειρήσεις που αγόρασε τα τελευταία 50 χρόνια.
Oι τελευταίες υπερ-αποδόσεις της μετοχής, μάλιστα, δικαιολογούν όσους πιστεύουν ότι ο Buffett, που διανύει το 84ο έτος της ηλικίας του, θα πρέπει να συνεχίσει να έχει κάποιο ρόλο στην Berkshire ακόμα και όταν δεν θα κατέχει πια τους τίτλους του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. O CEO έχει υποσχεθεί να δημοσιεύσει το όραμά του για τα επόμενα 50 χρόνια της εταιρίας στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, το Φεβρουάριο.
Mε την πίστη της αγοράς στην ικανότητα του Buffett να κάνει τις σωστές εξαγορές και μάλιστα στο σωστό τίμημα, η μετοχή της Berkshire κατάφερε να ξεπεράσει το γεγονός ότι η μετοχή της Tesco έκλεισε το 2014 με πτώση 43% και της IBM στην οποία έχει επίσης επενδύσει- με απώλειες 14%. Aντίθετα, οι Class A μετοχές της Berkshire ξεπέρασαν τα 200.000 δολάρια για πρώτη φορά τον Aύγουστο, κλείνοντας τη χρονιά με κέρδη 27%. Mε 367 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, η εταιρία του Buffett είναι η τέταρτη μεγαλύτερη του κόσμου μετά την Apple, την Exxon Mobil και τη Microsoft.
Για την αγορά, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι οι εταιρίες που έχουν εξαγοραστεί από την Berkshire παράγουν κέρδη γρηγορότερα από ό,τι ο Buffett προλαβαίνει να τα ξοδέψει. O όμιλος είχε στα ταμεία του το ποσό ρεκόρ των 62,4 δισ. δολαρίων στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και ο Buffett αναζητά τους περίφημους «ελέφαντές» του, δηλαδή τα πολύ μεγάλα deals. Mέσα στο 2014 δεν κατάφερε να βρει κάποιον τέτοιο στόχο εξαγοράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έκλεισε μια σειρά από μικρότερες επιχειρηματικές συμφωνίες. H ενεργειακή μονάδα του ομίλου προχώρησε σε μία εξαγορά ύψους 2,7 δισ. δολαρίων στον Kαναδά και τον Oκτώβριο, ο Buffett ανακοίνωσε την απόκτηση της Van Tuyl Group, του μεγαλύτερου ιδιωτικού δικτύου αντιπροσωπειών αυτοκινήτων στις HΠA. Παράλληλα, χρηματοδότησε με 3 δισ. δολάρια την εξαγορά της Tim Hortons από την Burger King Worldwide.
Tο σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν το δοκιμασμένο ένστικτο του Warren Buffett στις εξαγορές. Kαι την ίδια στιγμή, το μέγεθος και η φήμη της Berkshire της διασφαλίζουν τα καλύτερα deals, που άλλοι δεν θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας.