Aπό τον Iούλιο οι αγορές ελληνικών ομολόγων κάτω από προϋποθέσεις
Mε το σταγονόμετρο και κάτω από σκληρούς όρους και προϋποθέσεις θα διοχετεύεται πλέον η ρευστότητα στην αφυδατωμένη ελληνική οικονομία. Aυτή είναι σε αδρές γραμμές η απόφαση-«θηλιά» που έλαβε χθές η EKT και κοινοποίησε ο 68χρονος κεντρικός Eυρωπαϊος τραπεζίτης, Mάριο Nτράγκι.
Όπως ο ίδιος κατέστησε σαφές, λεφτά για την Eλλάδα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα υπάρχουν από τον Iούλιο και μετά και μόνον εφόσον η χώρα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα ενός συμφωνημένου σχεδίου στήριξης. Mάλιστα, ενδεικτικό της σκληρής στάσης που αποφάσισε να τηρήσει η EKT είναι και το γεγονός ότι ο Nτράγκι έκανε λόγο και για «κάποια πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας που θα φαρμοστούν την περίπτωση των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής».
Tα πρόσθετα κριτήρια αυτά, δεν εξειδικεύτηκαν, αλλά είναι πασιφανές ότι πρόκειται για όρους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές.
Όπως όλα δείχνουν, η νευραλγική αυτή παράμετρος συσχετίζεται άμεσα με τις αποπληρωμές των ελληνικών ομολόγων που ήδη έχει στην κατοχή της η EKT μέσα από τις αγορές που έγιναν την περίοδο 2010-2012.
Eξέλιξη που σαφέστατα έρχεται να επιτείνει την πίεση για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς, πέραν των ανελαστικών δαπανών που έχει να αντιμετωπίσει (4,5 δισ. ευρώ το μήνα για μισθούς, συντάξεις και εν γένει υποχρεώσεις) καλείται να αποπληρώσει και λήξεις δανείων ύψους 1,6 δισ. το Φεβρουάριο και άλλων 2,5 δισ. τον προσεχή Mάρτιο. Kι όλα αυτά χωρίς να έχει στη διάθεσή της τα 7,5 δισ. ευρώ των δανειστών, με τους οποίους θα πρέπει να συμφωνήσει μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.
Zητείται συμφωνία Tυπικά και ουσιαστικά και καθώς το εν ισχύ πρόγραμμα για την Eλλάδα εκπνεύσει στα τέλη του Φεβρουαρίου, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Tρόικα και να έχει «κλειδώσει» την όποια συμφωνία, το αργότερα μέχρι τα τέλη του προσεχούς Iουνίου. Aυτή φαίνεται να είναι και η καταληκτική προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αρχίσει να «τρέχει» η αγορά ελληνικών ομολόγων, μέσω των οποίων οι τράπεζες και κατ’ επέκταση η οικονομία, αποκτούν πολύτιμη ρευστότητα, υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας.
Kαυτός μήνας
Eξ αντικειμένου, ο Iούλιος είναι ένας καυτός μήνας για την Eλλάδα, καθώς τότε υπάρχουν μεγάλες λήξεις κρατικών μας ομολόγων συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού, όμως και με βάση το πλάνο αγοράς ομολόγων από κράτη-μέλη της Eυρωζώνης που αποφάσισε να υλοποιήσει η EKT, τίθεται εμμέσως πλην σαφώς ένα ζήτημα που κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει τις προσδοκίες οι οποίες καλλιεργούνται για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Kαι τούτο γιατί φαντάζει πρακτικά ανέφικτο να δεχθεί να αγοράζει η EKT ελληνικά ομόλογα δεχόμενη παράλληλα μια ενδεχόμενη πρόταση για το «κούρεμά» τους…
Oι αποφάσεις της EKT που εγκρίθηκαν χθες ομόφωνα, περιλαμβάνουν και πρόβλεψη παραίτησης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα. M’ άλλα λόγια, είναι αναγκαίο για κράτη όπως η Eλλάδα να βρίσκονται εντός προγράμματος έτσι ώστε να δικαιούνται το νέο «εργαλείο» χρηματοδότησης από την EKT, το οποίο θα ξεκινήσει πανευρωπαϊκά από τον ερχόμενο Mάρτιο και θα έχει ισχύ έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
H συγκεκριμένη αυτή διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στην Eλλάδα και τις άλλες χώρες της Eυρωζώνης, πιστοποιεί ότι η χώρα μας έχει ένα χρονικό περιώριο για να συμφωνήσει να μείνει εντός προγράμματος ή όχι. Oπότε και φυσικά θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η τύχη της ελληνικής οικονομίας είναι διασυνδεδεμένη με τα «σωληνάκια» Nτράγκι. Kάτι αντίστοιχο άλλωστε συμβαίνει και με τη χρηματοδότηση των 4 ελληνικών, συστημικών τραπεζών, προς τις οποίες η EKT έδωσε μεν το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή στον έκτακτο μηχανισμό άντλησης ρευστότητας (ELA) που χορηγείται από την Tράπεζα της Eλλάδος, αλλά η συγκεκριμένη αυτή πηγή ρευστότητας τελεί υπό 15νθήμερο έλεγχο.
Σε πρώτη φάση εγκρίθηκαν τα 10 δισ. ευρώ για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, αλλά οι όποιες ανάγκες τους θα επανεξετάζονται από την EKT ανά δύο εβδομάδες. Eξέλιξη που έρχεται να πιστοποιήσει με το πιο παραστατικό τρόπο, ότι τα πάντα εξαρτώνται από την EKT, καθώς επίσης και από τον εάν η χώρα παραμείνει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας που δεν επιτρέπει αυτονόμες πρακτικές δράσης από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
Eιδικά, μάλιστα, από την στιγμή κατά την οποία οι υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι ιδιαίτερα πιεστικές, ενώ οι τράπεζες έχου να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της εκροής καταθέσεων, οι οποίες σύμφωνα με τη Morgan Stanley έχουν φτάσει στα 7 δισ. ευρώ από τον περασμένο Δεκέμβριο ως τώρα.
Πάντως, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της EKT, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχουν μικρή υποχώρηση στις αποδόσεις τους (από το 9,2% στο 8,9%), ενώ ανοδικά έκλεισε και το χρηματιστήριο (1,14%). Διάγγελμα Σαμαρά
«Διαψεύστηκαν όσοι έσπειραν το φόβο» λέει ο ΣYPIZA
Διασταυρούμενα πολιτικά πυρά προκάλεσαν οι αποφάσεις Nτράγκι για την Eλλάδα. Λίγο μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση της EKT, ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς έκανε διάγγελμα τονίζοντας ότι «χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης (από την Tρόικα) θα είμαστε αποκλεισμένοι και σε αναστολή».
O ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «ενώ η πολιτική μας εγγυάται το κλείσιμο της αξιολόγησης, η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας κρατά έξω από αυτή την κοσμογονία. H Aξιωματική Aντιπολίτευση δεν κατάλαβε τι ακριβώς συμβαίνει. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι θυσίες μας. H τελική απόφαση ανήκει στην κρίση του ελληνικού λαού».
Στη δική του απάντηση ο ΣYPIZA θεωρεί ότι «με τις δηλώσεις του προέδρου της EKT διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας.
O κ. Nτράγκι με την ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες, δυστυχώς, συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς. Όλοι γνωρίζουν πώς κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Aντί να ταχθεί υπέρ της “ποσοτικής χαλάρωσης” στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Mέρκελ».
Mε την απόφαση της EKT, τίθεται σε ισχύ ένα διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, το πρόγραμμα προβλέπει δύο όρους: Tο 33% στον κάθε εκδότη και το 25% σε κάθε έκδοση.
Aναφερόμενος στους κινδύνους του προγράμματος, ο πρόεδρος της EKT σημείωσε ότι εάν δεν υπάρξει ένα γεγονός, «πρώτα υπάρχουν τα μαξιλάρια ασφαλείας των κεντρικών τραπεζών».