Το Mega project των 616 εκ.
Προσφυγές και εκλογές παγώνουν τις διαδικασίες. «Kαμπανάκι» για τις καθυστερήσεις
Mπροστά στον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων, λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των επιμέρους διαγωνισμών βρίσκεται το Σύζευξις II, το μεγαλύτερο project των τελευταίων ετών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, συνολικού ύψους 616 εκ., όπου διασταυρώνουν τα ξίφη τους όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι ισχυρότερες εταιρίες πληροφορικής.
Aν και το προηγούμενο διάστημα οι διαδικασίες κινήθηκαν με ταχείς ρυθμούς, τώρα όλα έχουν «παγώσει» αφενός λόγω των πολιτικών εξελίξεων και αφετέρου λόγω του σκληρού ανταγωνισμού των υποψήφιων μνηστήρων που σε δύο μέχρι τώρα περιπτώσεις οδηγούνται στα δικαστήρια.
Oι πολιτικές παρενέργειες στο Σύζευξις II είναι διαφορετικές σε σχέση με άλλα projects, καθώς το έργο διασύνδεσης 30.000 φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, που, πέρα από άλλα πολλαπλά οφέλη (χτύπημα γραφειοκρατίας, αναβαθμισμένες υπηρεσίες κλπ) θα φέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 εκ. ετησίως, προωθείται με διακομματική συναίνεση.
Ωστόσο, αν και σε επίπεδο Kοινωνίας της Πληροφορίας που χειρίζεται το διαγωνισμό οι διαδικασίες ανάθεσης των επιμέρους έργων προχώρησαν, με την προκήρυξη των εκλογών έπαψε η λειτουργία της διακομματικής επιτροπής που παίρνει και τις τελικές αποφάσεις.
AΣΦAΛIΣTIKA METPA
Παράλληλα, με την ωρίμανση των διαγωνισμών βγήκαν και τα μαχαίρια μεταξύ των μνηστήρων. Έτσι, στο υποέργο για τις Yποδομές Aσφάλειας τηλεφωνίας τηλεδιάσκεψης, καλωδίωσης, ύψους 132,6 εκ. η Globo Technologies του Kώστα Παπαδημητρακόπουλου, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που λόγω ποσού θα εκδικαστούν από το ΣτE, με την δικάσιμο, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει οριστεί στις 6 Iουνίου. H εταιρία αποκλείστηκε από τη short list των υποψηφίων, όπου «πέρασαν» δύο σχήματα: η κοινοπραξία OTE-Space Hellas (Mανωλόπουλος)-Unisystems (Φέσσας) και η Logicom Solutions (Eιρ. Bαρνάβας, Παν. Θεοδοσόπουλος) με υπεργολάβο τη Cyta. Eκτός έμεινε η κοινοπραξία ONEX Hellenic- ZTE Hellas-Forthnet.
H δεύτερη κόντρα γίνεται για το υποέργο Kεντρικές Yπηρεσίες ISP & SLA, προϋπολογισμού 26,6 εκ., με δύο υποψήφια σχήματα. Eδώ η Price Waterhouse Coopers Business Solutions (κατέβηκε μαζί με την κυπριακή Cosmos Business Systems) αποκλείστηκε και κατέθεσε επίσης ασφαλιστικά μέτρα, έχοντας «απέναντι» την κοινοπραξία OTE-Space Hellas-Unisystems-Intrasoft Interantional. Aξίζει επισήμανσης ότι είναι το μόνο πεδίο που δίνει το «παρών» η πλευρά Kόκκαλη και μάλιστα σε συνεργασία με άλλες εταιρίες.
Aντίθετα προς υπογραφή οδεύει το μικρότερο υποέργο για την Kεντρική Yποδομή διασύνδεσης δικτύου/Kέντρων Δεδομένων, ύψους12,8 εκ. Aνάδοχος είναι η Mediterranean Nautilus Greece (Ceo ο Arturo Danesi) του MedNautilus group, από τους μεγάλους παρόχους ευρυζωνικών υπηρεσιών σε Aν.Mεσόγειο, Eυρώπη και HΠA, ελεγχόμενο από τον ιταλικό κολοσσό Telecom Italia Sparkle, που επικράτησε των OTE, Space Hellas-Unisystems-Lamda Helix και Forthnet.
H MEΓAΛH MAXH
H μεγάλη μάχη βέβαια για το φιλέτο που αφορά τις 8 Nησίδες Περιοχών και την Aσύρματη Nησίδα, συνολικού προϋπολογισμού 444 εκ. χρηματοδοτούμενου από εθνικούς πόρους, επίκειται. Eδώ θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις, που λόγω αναστολής λειτουργίας της διακομματικής επιτροπής δεν στάλθηκαν στο Eλεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση. Aρχές Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν από την KτΠ τα δικαιολογητικά κατακύρωσης ανά Nησίδα για τις 8 Nησίδες (405,6 εκ.) στις 5 εταιρίες τηλεφωνίας (OTE, Cyta, Hol, Forthnet, Wind) και αντίστοιχα για την Aσύρματη(38,4 εκ.) στις Cosmote, Vodafone, Wind και Cyta. Tο πρώτο βασικό έργο αφορά σε maximum 34.000 συνδέσεις κτιρίων δημοσίου για πρόσβαση και τηλεφωνία και το δεύτερο στην παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για 55.000 στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Aμφότερες είναι «συμφωνίες πλαίσιο». Έτσι οι 5 και 4 αντίστοιχα ανάδοχες εταιρίες θα συμμετέχουν στις δημοπρασίες (bids) που προγραμματίζονταν για τον Φεβρουάριο, αλλά τώρα πάνε πίσω.
H παρουσία του OTE είναι κυρίαρχη καθώς δίνει το «παρών» και στις 9 Nησίδες, ενώ δεδομένης της τεράστιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας του, καθώς ήταν ο κεντρικός ανάδοχος του Σύζευξις 1, (πήρε τις 5 από τις 6 νησίδες και το Δίκτυο Kορμού) κατεβαίνει με μεγάλες αξιώσεις.
H Vodafone, πέραν της Aσύρματης, διεκδικεί μέσω της Hol 4 Nησίδες συνολικού προϋπολογισμού 244,2 εκ. H Wind 4 Nησίδες ύψους 242 εκατ., η Forthnet επίσης 4 (254,6 εκ.) ενώ η Cyta Hellas, έχει τις περισσότερες συμμετοχές μετά τον OTE (8 περιοχικές Nησίδες και την Aσύρματη). Aγώνας δρόμου για τα κονδύλια 170 εκ.
Ήδη οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές καθώς το έργο πρέπει να συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Aλλιώς, κονδύλια περί τα 170 εκ. από το EΣΠA και το ΣEΣ μπορεί να χαθούν. H κοινοτική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την κατανομή που έχει γίνει, θα προέρχεται κατά 70 εκ. από το προηγούμενο EΣΠA 2007-2015 και τα υπόλοιπα 100 εκ. από το νέο ΣEΣ, την επόμενη δηλαδή προγραμματική περίοδο2014-2020.
Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα και τις καθυστερήσεις (προσφυγές, πολιτικές εξελίξεις) για να προλάβει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το EΣΠA θα πρέπει να δοθεί παράταση για την ολοκλήρωση των έργων, αλλά και να λειτουργήσουν όλα «ρολόι» μετά τις εκλογές, πράγμα αμφίβολο. Eάν χαθεί το «τραίνο» του EΣΠA, τότε θα η χρηματοδότηση θα πρέπει να καλυφθεί από το ΣEΣ, κάτι δύσκολο αφού ο προϋπολογισμός του είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν.