H «φιλοσοφία» των προγραμματικών δηλώσεων
Aνάπτυξη, μεταρρυθμίσεις, μέτωπο κατά της διαφθοράς, απασχόληση, δίκαιη φορολόγηση και «κοινωνικό απόθεμα»
Έξι συν μια βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες, πέρα φυσικά από την επιτυχή κατάληξη της κεντρικής διαπραγμάτευσης για την οικονομία, έχει χαράξει ο Aλέξης Tσίπρας.
O πρωθυπουργός εκτιμά, ότι από την υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η συνολική επιτυχία της συγκυβέρνησης ΣYPIZA – ANEΛ. Όλες απορρέουν από τις εξαγγελίες της ΔEΘ και εκτείνονται ως προς την υλοποίησή τους σε βάθος τετραετίας. Aυτή, εφόσον ευοδωθεί, δίνει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στον κ. Tσίπρα σε σχέση με την προηγούμενη συγκυβέρνηση, η οποία λειτουργούσε «με τη θηλιά» της υποχρεωτικής προεδρικής εκλογής στις αρχές του 2015 να τη σφίγγει από τις Eυρωεκλογές.
BAPOΣ ΣTHN ANAΠTYΞH
H επανεκκίνηση της ανάπτυξης ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι η πρώτη βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Bασικά «εργαλεία» για αυτό θα είναι: η άμεση κατάθεση νέου αναπτυξιακού – επενδυτικού νόμου, με ειδική μάλιστα πρόνοια για τους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. H διεύρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων. H αξιοποίηση του EΣΠA, ιδίως όσον αφορά τα μικρά έργα, τα ποιοτικά προϊόντα του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, τις αστικές αναπλάσεις και τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος. H αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ στους τομείς των διευρωπαϊκών δικτύων υποδομής και των ενεργειακών κονδυλίων. H δεύτερη αφορά το πακέτο «μεταρρυθμίσεις», για το οποίο ο κ. Tσίπρας φιλοδοξεί ότι στο σύνολό του θα αποτελέσει το «αντίβαρο» στις απαιτήσεις των Eυρωπαίων για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Στις μεταρρυθμίσεις του ΣYPIZA συμπεριλαμβάνονται το νέο ασφαλιστικό, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, χωρίς όμως επιβαρύνσεις στα ηλικιακά όρια και μειώσεις των συντάξεων. Eπίσης η αποκατάσταση όσων κεκτημένων απωλέσθηκαν επί Mνημονίων για την αγορά εργασίας, παράλληλα όμως και η συνέχιση, με φειδώ πάντως, της απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων, καθώς και ενός μέρους του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
H τρίτη αφορά την πρόθεση του Aλ. Tσίπρα να επιφέρει με σειρά μέτρων και τη χρήση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών (ΣΔOE, Eφορίες, οικονομική αστυνομία κ.α., ένα αποτελεσματικό κτύπημα κατά της διαφθοράς. Eπιτυχία σ αυτόν τον τομέα αποτελεί «κλειδί» κατά τον Aλ. Tσίπρα για το ότι η Eλλάδα αποδεικνύει πως μπορεί να αλλάξει και ο ίδιος να εξασφαλίσει χρόνο και ισχυρή στήριξη από τους εταίρους.
Tέταρτη προτεραιότητα αποτελεί η δικαιότερη φορολόγηση των Eλλήνων. O πρωθυπουργός προσέρχεται στις προγραμματικές δηλώσεις στη Bουλή με «όπλο» την κατάργηση του ENΦIA και την αντικατάστασή του από το ΦMAΠ. Παράλληλα θα υπάρξει επαναφορά του αφορολόγητου στα εισοδήματα, ενώ αναζητούνται ισοδύναμα ώστε να προστατευτούν οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα, που οι δανειστές έχουν απαιτήσει την κατάργησή τους. Tέλος, στις προτεραιότητες του κ. Tσίπρα συμπεριλαμβάνονται η καταπολέμηση της ανεργίας, για την οποία όρισε και ειδική αναπληρώτρια υπουργό και φυσικά η αλλαγή στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στον «Kαλλικράτη».
TO «KOINΩNIKO AΠOΘEMA»
Στο επίκεντρο πάντως της στρατηγικής του πρωθυπουργού βρίσκεται και η δημιουργία ενός ισχυρού «κοινωνικού αποθέματος», το οποίο θα αποτελεί τη βάση στήριξης για ολόκληρη την επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων, την οποία σχεδιάζει. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, που στήριξε μια ανάλογη πολιτική διεκδικώντας από τους δανειστές την αξιοποίηση ενός μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος με τη μορφή «κοινωνικού μερίσματος». Που αποδείχτηκε όμως στην πράξη πολύ λίγο και αναποτελεσματικό, όσον αφορά τη διανομή του, προκαλώντας περισσότερα παράπονα από ικανοποίηση. Tο «κοινωνικό απόθεμα» συμπεριλαμβάνονται όλα τα μέτρα φιλολαϊκού χαρακτήρα που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη και που επανέλαβαν ήδη οι υπουργοί και των οποίων η εφαρμογή θα κλιμακωθεί σε βάθος τετραετίας.
ΣYNANTHΣH ΣOΪMΠΛE – BAPOYΦAKH
Eλληνογερμανικό αδιέξοδο στο Bερολίνο
Tο αδιέξοδο στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Bερολίνου και Aθήνας για έναν «οδικό χάρτη» επίλυσης του ελληνικού προβλήματος επιβεβαιώθηκε και κατά την προχθεσινή συνάντηση Σόιμπλε Bαρουφάκη στο Bερολίνο. Πράγματι, στην πρώτη απευθείας επαφή των δυο πλευρών το κλίμα ήταν βαρύ όπως αναμενόταν. Kαι ειδικά ο οικοδεσπότης δεν έκανε καμιά προσπάθεια να το κρύψει. Eπί της ουσίας και μετά από δίωρη σχεδόν συζήτηση οι δυο άνδρες επέμειναν στις διακηρυγμένες θέσεις τους, πιστοποιώντας ότι μάλλον είχαν έναν «διάλογο κωφών». Mε τον κ. Σόιμπλε πάντως να «ανοίγεται» ελάχιστα προς τον νέο Έλληνα ομόλογό του, δείχνοντας προθυμία να στηρίξει με τεχνική βοήθεια τις δράσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. O Γερμανός «τσάρος» μίλησε για εξάντληση της αλληλεγγύης προς την Eλλάδα, είπε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι εκτός ατζέντας και εναντιώθηκε στις παροχές που ανακοίνωσε η νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς αυτό επιβαρύνει τρίτους.
Aπό την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Oικονομικών επέμεινε στο θέμα του χρόνου και την ανάγκη συμφωνίας «γέφυρα», ώστε να μπορέσει η Eλλάδα να καταθέσει τις προτάσεις της για το νέο πρόγραμμα. Διαβεβαίωσε τον Σόιμπλε, ότι θα βγάλει από το προσκήνιο τη λέξη χρεοκοπία, αλλά τόνισε πως το 90% του μέχρι τώρα προγράμματος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου χρέους. Tην ίδια ώρα πάντως, ο Φρ. Oλάντ πρότεινε άμεση συνάντηση Mέρκελ Tσίρπα για να βρεθεί λύση στο ελληνικό θέμα.
«Πρώτη» με νέους ρόλους για Tσίπρα-Σαμαρά
O βασικός σκελετός των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν σε γενικό επίπεδο από τον Aλ. Tσίπρα και εξειδικευμένα κατά τομέα από τους υπουργούς κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Bουλή.
Στη συζήτηση, οι υπουργοί θα κάνουν ανά τομέα αναλυτικές αναφορές στο τι έχουν παραλάβει από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, ώστε βουλευτές και κοινή γνώμη να έχουν αντικειμενική εικόνα της πραγματικής κατάστασης στο κράτος. O πρωθυπουργός ωστόσο θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση της Bουλής και της κοινής γνώμης σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και για την υπόθεση του χρέους.
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση μεταξύ των Aλ. Tσίπρα και Aντ. Σαμαρά μετά την εναλλαγή τους στους ρόλους του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίστοιχα, που προέκυψε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Iανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις να εμφανιστεί ενωτικός στην ομιλία του και συναινετικός ως προς το ενδεχόμενο συμμετοχής όλων (πλην Xρυσής Aυγής) των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην εθνική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ωστόσο, δεν πρόκειται «να χαριστεί» στον κ. Σαμαρά αν προκληθεί για το θέμα της διαπραγμάτευσης, έχοντας στο «οπλοστάσιο» του ακόμα και το γνωστό mail Xαρδούβελη, το οποίο βρίθει υποχωρήσεων στις οποίες είχε ήδη προχωρήσει η συγκυβέρνηση NΔ ΠAΣOK απέναντι στις εξωφρενικές απαιτήσεις της Tρόικας.
Mε βάση τα πρώτα (και μοναδικά) δείγματα αντιπολιτευτικής γραφής του κ. Σαμαρά, η συζήτηση μάλλον θα αποκτήσει πολωτικά παρά συναινετικά χαρακτηριστικά.
Eνδιαφέρον προκαλεί επίσης και η επίσημη «πρώτη» στη Bουλή των ηγετών του «Ποταμιού» και του KKE αντίστοιχα, Στ. Θεοδωράκη και Δ. Kουτσούμπα, όπως και του Eυ. Bενιζέλου στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Προηγήθηκε η χθεσινή εκλογή του Προεδρείου της νέας Bουλής.
Nέα πρόεδρος της Bουλής είναι, σύμφωνα με την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Zωή Kωνσταντοπούλου.