Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά ξημερώματα της Δευτέρας ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.
“Για δεύτερη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο, προέβη στην εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά επίγειων στόχων, από ένα υποβρύχιο τύπου Τραφάλγκαρ, στη Μεσόγειο, στό πλαίσιο της εκτέλεσης του σχεδίου των συμμαχικών δυνάμεων να επιβάλλουν το ψήφισμα του ΟΗΕ”, αναφέρεται σε ηλεκτρονικά ταχυδρομημένη ανακοίνωση που υπογράφει ο Αρχιστράτηγος Τζον Λόριμερ.
“Εμείς και οι σύμμαχοί μας από τα άλλα κράτη , συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις για να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ “, προσθέτει η ανακοίνωση, του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
“Ο καθένας μπορεί να θυμηθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ο συνταγματάρχης Καντάφι ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός την οποία αμέσως και παραβίασε”, ανέφερε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
“Λέμε λοιπόν ότι θα τον κρίνουμε πλέον από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα” , πρόσθεσε.
“Οι δεσμεύσεις του, όπως αυτές τέθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρες. Η δική μας αποτίμηση είναι ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις αυτές και έτσι εμείς θα συνεχίσουμε να εκτελούμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας”, είπε.
Καταστράφηκε κτίριο κοντά στην κατοικία του Καντάφι
Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο “διοίκησης και ελέγχου” των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.
“Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού”, πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.
Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.Μετά από ένα συνεχόμενο 24ωρο σφοδρών αεροπορικών επιδρομών των συμαχικών δυνάμεων, στις 20:56 ο Μουαμάρ Καντάφι ζήτησε την άμεση κατάπαυση πυρός από την πλευρά του λιβυκού στρατού.
«Δεν είναι στόχος των ΗΠΑ ο Καντάφι»
Δεν είναι στόχος των ΗΠΑ ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. «Η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη».
“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, επεσήμανε στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από “μία ποικιλόμορφη συμμαχία” και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.
“Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε στόχους, πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα”, δήλωσε ο Γκέιτς. “Δεν θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε στόχους που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε”.
Ο Γκέιτς εκτίμησε άλλωστε ότι η στρατιωτική επιχείρηση “ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο” και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν “ηγετικό ρόλο” στην επέμβαση.
“Θα έχουμε στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, αλλά όχι ηγετικό”, υπογράμμισε εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες συζητούν την οργάνωση της διοίκησης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η ηγεσία να περάσει στο ΝΑΤΟ.
Εξάλλου ο Γκέιτς φάνηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να δοθεί άμεση βοήθεια στους εξεγερμένους που κατέχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. “Πιστεύω ότι οι Λίβυοι πρέπει να το λύσουν μόνοι τους”, παρατήρησε. “Θα δούμε αν θα υπάρξει εξωτερική βοήθεια για τους εξεγερμένους”. “Το κλειδί είναι κατ’ αρχάς να επιβληθεί μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να εμποδίσουμε (τον Καντάφι) να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό”.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε επίσης ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι άλλες κυβερνήσεις της συμμαχίας επιθυμούν τη διαίρεση της Λιβύης, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.
“Αγνοούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Όλες οι χώρες επιθυμούν η Λιβύη να παραμείνει ενωμένη”.
Εξάλλου οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει χθες Κυριακή ότι δεν αναγνωρίζουν τη χθεσινή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Καντάφι.
“Η θέση μας αυτή τη στιγμή (…) είναι ότι δεν είναι πραγματική (η κατάπαυση πυρός) ή ότι παραβιάστηκε αμέσως”, δήλωσε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντόνιλον στους δημοσιογράφους.
Η Βρετανία ακύρωσε μία επίθεση εξαιτίας της παρουσίας αμάχων
Η βρετανική πολεμική αεροπορία ακύρωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μία από τις δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της Λιβύης εξαιτίας της παρουσίας αμάχων στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.
“Την ώρα που οι Tornado GR24 της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας πλησίαζαν το στόχο, πληροφορίες έκαναν λόγο για την παρουσία κάποιων αμάχων στην περιοχή. Κατά συνέπεια, ελήφθη η απόφαση να μην επιτεθούμε”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Αυτή η απόφαση “υπογραμμίζει τη δέσμευση της Βρετανίας να προστατεύσει τους άμαχους”, συνέχισε το υπουργείο που επέμεινε ότι οι βρετανικές επιθέσεις γίνονται στο πλαίσιο της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.