Ξαναρχίζουν, μετά από διακοπή δέκα μηνών, στις Βρυξέλλες οι δύσκολες συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με στόχο την εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο πλευρών -αλλά και την πρόοδο στις σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ.
Οι πρόσφατες ταραχές στην Πρίστινα με «σερβικό χρώμα» δείχνουν το κλίμα επιδείνωσης που σχηματίζει το σκηνικό της πρώτης συνάντησης του σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον νέο ηγέτη του Κοσόβου Ίσα Μουσταφά.
Η ατμόσφαιρα έχει βαρύνει ξανά εξαιτίας της υπόθεσης των ορυχείων του Τρέπτσα και των αντιδράσεις στους δρόμους του Κοσόβου μετά τα σχόλια του υπουργού Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, ο οποίος προέρχεται από τη σεβρική κοινότητα. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου αντικατέστησε τον σέρβο υπουργό, κίνηση που κατά το Βελιγραδί καθιστά άσκοπη τη η συμμετοχή του πολιτικού κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου «Σερβική Λίστα» στην κυβέρνηση.
Το Βελιγράδι, επίσης, διεμήνυσε ότι η μονομερής κίνηση θα δυσκολέψει τη συνέχιση του διαλόγου και ότι η παραμονή της «Σερβικής Λίστας» στην κυβέρνηση του Κοσόβου και ως εκ τούτου η σταθερότητα των θεσμών του Κοσόβου εξαρτάται από την εκτίμηση της κατάστασης, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Ο τελευταίος γύρος του διαλόγου διεξήχθη στις 31 Μαρτίου του 2014, υπό την αιγίδα της τότε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον και ακολούθησε διακοπή, λόγω θεσμικού κενού στην Πρίστινα και της καθυστέρησης στη συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Στη νέα συνάντηση θα εξεταστεί η πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία της εξομάλυνσης των σχέσεων.
Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν το σύστημα δικαιοσύνης και η συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων, με το το Βελιγράδι να αναγγέλλει ότι θα θέσει και το ζήτημα της σερβικής περιουσίας στο Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένου και του συμπλέγματος ορυχείων Τρέπτσα.
Η αρμόδια για το διάλογο με το Βελιγράδι υπουργός του Κοσόβου, Εντίτα Ταχίρι ανήγγειλε ότι η Πρίστινα ενδιαφέρεται να εξεταστεί και το θέμα του κωδικού κλήσης για το Κόσοβο καθώς και η ίδρυση του δικαστηρίου στο βόρειο Κόσοβο.
Την περίοδο που δεν διεξαγόταν διάλογος, από την Ευρωπαϊκή Ένωση έφθαναν προειδοποιήσεις ότι η συμφωνία των Βρυξελλών πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τέλους, ώστε το Βελιγράδι να προχωρήσει στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή να ανοίξουν τα πρώτα διαπραγματευτικά κεφάλαια.
Το Βελιγράδι επέμεινε ο διάλογος να συνεχιστεί και τα συμφωνηθέντα να υλοποιηθούν – ειδικά η συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, αλλά δεν υπήρχε ο κατάλληλος εταίρος από την πλευρά της Πρίστινας, καθώς ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.