«Ούτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο υπάρχει»
Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις με καθαρές θέσεις, δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια θετικά βήματα, δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τόνισε δε πως η Ε.Ε. είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην συμφωνία με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ για εντατικές διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο να προετοιμάσουν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και τόνισε πως οι συζητήσεις έγιναν σε κλίμα κατανόησης και πως οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα.
Διευκρίνισε επίσης ότι μπορεί οι επιτροπές να έχουν να επιτελέσουν τεχνικό έργο, ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι πολιτικά και η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική.
«Ούτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο υπάρχει», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως βασικός προσανατολισμός των μεταρρυθμίσεων είναι η αποκατάσταση ενός κράτος δικαίου και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.
«Η έννοια της τρόικα δεν υπάρχει πια», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με τους θεσμικούς εταίρους και την ΕΚΤ και φυσικά με το ΔΝΤ, όπως είπε.
«Εμείς συζητάμε για τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα πρόγραμμα γέφυρα, ένα κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο έπειτα από ένα εξάμηνο θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση», είπε και σημείωσε πως θα υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως τόνισε θα πρέπει να υπάρχει και μια τεχνική λύση για την απομείωση του χρέους προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως είναι κοινό συμφέρον η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα καθώς δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
«Δεν αισθάνθηκα μόνος στη Σύνοδο Κορυφής ήταν αρκετοί αυτοί που πήραν το λόγο και μας στήριξαν. Η Ελλάδα έχει φωνή, έχει υπόσταση, διαμορφώνει συμμαχίες και είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Κληθείς να τοποθετηθεί στις φερόμενες αντιδράσεις στο Eurogroup για το ό,τι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε γραπτώς τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης απάντησε: «Δεν θα συμφωνήσω ότι δεν υπήρχε γραπτή κοστολογημένη πρόταση, υπήρξε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση και άρτια τεκμηριωμένη από τον κ. Βαρουφάκη… Θα πρέπει και αυτοί να παρουσιάσουν γραπτές προτάσεις για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Στις διαβουλεύσεις δεν ερχόμαστε ως μαθητές που θα τους εξετάσουν δάσκαλοι, αλλά ως ισότιμοι εταίροι, καταθέτουμε και ακούμε προτάσεις».
Οι σύμμαχοι και οι… απέναντι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.
Κάθε μέτρο που καταργείται θα πρέπει να αντικαθίσταται με ισοδύναμο
Τα μέτρα που προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει ως αντικοινωνικά πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα ισοδύναμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά, μπορεί πράγματι να είναι αντικοινωνικά, είπε, όμως ένα μέτρο που θα ακυρωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα. Πάνω σε αυτήν τη βάση, τόνισε, προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.
Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. Σημείωσε, πάντως, ότι πρέπει να δούμε σε τί αφορά αυτό το 70% και σε τί αφορά το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει.
Ο κ. Γιουνκέρ παραμένει, όπως είπε, ανήσυχος ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας για το ελληνικό ζήτημα.
Επίσης πρόσθεσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Eurogroup, συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη ως τη Δευτέρα να δουλέψουν πάνω στις ιδέες τους.
Στο Eurogroup της Δευτέρας οι αποφάσεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συζητήσεις στο χθεσινό Eurogroup, που είχε θέμα την Ελλάδα. Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής δεν έγινε διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Τουσκ ανέφερε, τέλος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησαν από τους θεσμούς να εργαστούν για να κάνουν μια τεχνική αξιολόγηση και να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.