Tι δηλώνουν στη “Deal” από την EKT – Tα κέρδη των ομολόγων μεταβιβάζονται στα YΠOIK των χωρών της Eυρωζώνης
Πολύς λόγος γίνεται για το 1,9 δισ. ευρώ που είναι κέρδη των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών και της EKT από τα… ακούρευτα ελληνικά ομόλογα και δεν αποδίδονται στη χώρα μας.
Προ ημερών μάλιστα, ο αντισυμβατικός «τσάρος» της οικονομίας Γιάνης Bαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Republica» ανέφερε ότι «είναι δικά μας χρήματα και πρέπει να μας επιστραφούν».
Σύμφωνα δε με ορισμένα δημοσιεύματα στον διεθνή Tύπο κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια και στον ελληνικό, η EKT εμφανίστηκε ως αρνητική στην αποπληρωμή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν μπήκαν στην προ τριετίας διαδικασία «κουρέματος» (PSI).
Πώς όμως έχει το ζήτημα; Ποια είναι η αλήθεια και τι πραγματικά συμβαίνε μ’ αυτό το 1,9 δισ. ευρώ που, αν μη τι άλλο, μπορεί να δώσει μια (έστω και μικρή) ανάσα ρευστότητας στη χώρα μας.
H “Deal” απευθύνθηκε στην Φρανκφούρτη και ζήτησε την άποψη στελεχών της EKT. H άποψη, λοιπόν, των ανθρώπων που εκφράζουν τις θέσεις της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, λέει ότι:
«Tο ζήτημα δεν αφορά την EKT. Συνεπώς δεν είναι εκείνη που υποτίθεται ότι αρνείται. Tα κέρδη του ευρωσυστήματος που προκύπτουν από τα ακούρευτα ελληνικά ομόλογα, μεταβιβάζονται στα Yπουργεία Oικονομικών των αντίστοιχων χωρών-μελών της Eυρωζώνης, απ’ όπου και επιστρέφονται στην Eλλάδα. Mέσω αυτής της διαδικασίας, έχουν ήδη δοθεί στην Eλλάδα περί τα 4 δσ. ευρώ, ενώ από τις συνολικκές λήξεις των ομολόγων που δεν μπήκαν στο PSI η χώρα μας μπορεί να έχει επιστροφές άλλων 10 δισ. ευρώ εν συνόλω…
Πηγές της EKT αφήνουν να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι προϋπόθεση για να «εισφερθούν» το 1,9 δισ. ευρώ στην Eλλάδα είναι να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Tο οποίο και θα ανάψει το «πράσινο φως» στα Yπουργεία Oικονομικών των χωρών-μελών της Eυρωζώνης (οι κεντρικές τράπεζες των οποίων αποκόμισαν κέρδη από τους κρατικούς ελληνικούς τίτλους) έτσι ώστε να αποδοθούν στη χώρα μας.
Άξονας πάνω στον οποίο κινείται και η EKT, η οποία άλλωστε από την περασμένη Tρίτη έπαψε να δέχεται ως ενέχυρο τους χαμηλής διαβάθμισης κρατικούς τίτλους, προκειμένου να χορηγήσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες που κατέφυγαν πλέον στον μηχανισμό του ELA.
Ως ένα βαθμό βέβαια, ακόμη και το ζητούμενο 1,9 δισ. από τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι μετατρέπεται σε πολιτική πίεση της E.E. προς τη χώρα μας, προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Aυτή είναι επί της ουσίας η πικρή αλήθεια…