Την αισιοδοξία του για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα Νίκος Παππάς.
«Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς ο οποίος επιβεβαίωσε την αποστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Στο ερώτημα αν οι οι διατυπώσεις που χρησιμοποιήσαμε προέκυψαν από διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Τυπικά και διπλωματικά δεν μου επιτρέπεται να το πω αυτό. Θα πω μόνο ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες προσπάθειες για να είναι ευτυχής η κατάληξη και να προχωρήσουν τα πράγματα διότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας».
Και πρόσθεσε:«Το λέω αυτό και το υπογραμμίζω διότι συναντήσαμε και στις αρχές των επισκέψεων μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μας έλεγαν “τι ζητάτε”. Εμείς απαντούσαμε δεν ζητάμε, συζητάμε. Εξηγούσαμε ότι όλη η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι και ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μία αντανάκλαση του ευρωπαϊκού προβλήματος και των επιλογών που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό. Η γερμανική ηγεσία προσπαθεί να εξηγήσει στον γερμανικό λαό τι συμβαίνει και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στο πλαίσιο των κοινά συμφωνημένων κανόνων ακόμα και όταν δεν συμφωνούμε με αυτούς, όπως το σύμφωνο σταθερότητας. Αρα έχουν δείξει οι πρώτες ημέρες και εβδομάδες ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται χωρίς έπαρση, με σθένος, χωρίς φωνές και κραυγές, αλλά με αποφασιστικότητα με τεκμηρίωση με πίστη στις δυνάμεις της οι οποίες δεν είναι άλλες από τη λαϊκή υποστήριξη».
Στο ερώτημα πόσο αισιόδοξος είναι για συμφωνία ο κ. Παππάς ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι η επιστολή αυτή λέει αλήθειες, δεν λέει μισόλογα, χρησιμοποιεί τη γλώσσα όπως πρέπει και δεν υπαναχωρεί από τις ελληνικές θέσεις. Ζητεί την παράταση της δανειακής σύμβασης ακριβώς για να βρούμε τη μετάβαση από τη μνημονιακή εποχή στην εποχή όπου το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι ένα πρόγραμμα για την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και την απασχόληση».