Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των πρότυπων πειραματικών σχολείων δρομολογεί το Yπουργείο Παιδείας, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα 60 πρότυπα πειραματικά σχολεία, με περίπου 12.000 χιλιάδες μαθητές και 1.100 εκπαιδευτικούς. Στα Δημοτικά αυτού του τύπου οι μαθητές εισάγονται με κλήρωση, ενώ για την εισαγωγή στα Γυμνάσια και τα Λύκεια οι υποψήφιοι μαθητές δίνουν εξετάσεις.
Οι εκπαιδευτικοί των πρότυπων πειραματικών σχολείων είναι η μοναδική κατηγορία εκπαιδευτικών που αξιολογήθηκαν και κατά κοινή ομολογία με εξαιρετικά απαιτητικά κριτήρια.
Μάλιστα, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Παιδείας δρομολογούσε επέκταση του δικτύου πρότυπων πειραματικών σχολείων ανά την επικράτεια, απαντώντας στις αιτήσεις δήμων από όλη τη χώρα για τη δημιουργία τέτοιων δομών.
Κλήρωση αντί εξετάσεων
Η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένη να καταργήσει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των πρότυπων πειραματικών σχολείων.
Πρόθεση της είναι να καταργηθούν από φέτος οι εξετάσεις για την επιλογή των μαθητών και να επανέλθει το καθεστώς της κλήρωσης, όπως ίσχυε στο παρελθόν. Παράλληλα, να καταργηθούν ως θεσμός τα πρότυπα-πειραματικά σχολεία και να γίνουν πειραματικά και πρότυπα να ορισθούν τα λεγόμενα ιστορικά «Πρότυπα Σχολεία» (θα παραμείνουν οι εξετάσεις σε πέντε σχολεία μεταξύ των οποίων η Βαρβάκειος, η Ιωνίδειος και η Ευαγγελική Σχολή Αθηνών, λόγω της φύσης των κληροδοτημάτων αυτών των σχολείων που προβλέπουν τη διεξαγωγή εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών).
Οι ενέργειες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της διοικούσας επιτροπής των πειραματικών σχολείων (ΔΕΠΠΣ) που συντονίζει τη λειτουργία αυτών των σχολείων. Την Τετάρτη τα μέλη της ΔΕΠΠΣ είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, στην οποία δεν βρέθηκε «χρυσή τομή», καθώς η Επιτροπή των πειραματικών δεν δεχόταν την κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών.
Ρήξη και παραιτήσεις
Η οριστική ρήξη επήλθε μετά τη χθεσινή συνάντηση της διοικούσας επιτροπής με τον Αριστείδη Μπαλτά. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο γ.γ. του υπουργείου Δ.Χασάπης και τα μέλη της ΔΕΠΠΣ. Η συνάντηση ήταν «εκρηκτική» και οι παριστάμενοι αρκετές φορές αντάλλαξαν βαριές κουβέντες.
Το αποτέλεσμα ήταν να υποβάλουν την παραίτησή τους τα επτά μέλη της ΔΕΠΠΣ, για λόγους ευθιξίας όπως ανέφεραν στην επιστολή τους, πυροδοτώντας παράλληλα και πολιτικές αντιδράσεις. «Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ’ αρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ, κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο. Επομένως η ΔΕΠΠΣ, η οποία αμέσως έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του κ. υπουργού, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της οριστικής της παραίτησης» ανέφεραν τα παραιτηθέντα μέλη στην επιστολή τους.
Αγωνία σε οικογένειες και μαθητές
Η παραίτηση των μελών της διοικούσας επιτροπής των πρότυπων-πειραματικών σχολείων και ο σάλος που προκλήθηκε έχουν δημιουργήσει ανησυχία σε γονείς και μαθητές που φοιτούν σε πρότυπα Σχολεία, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για το καθεστώς λειτουργίας τους.
Το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί να νομοθετήσει τις αλλαγές που έχει αποφασίσει στο πρώτο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στην Βουλή το θέμα των πρότυπων πειραματικών σχολείων
Το θέμα των πρότυπων πειραματικών σχολείων φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Θ. Φορτσάκης. «Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αποτελούν θεσμό με μακρά ιστορία στην Ελλάδα, η λειτουργία τους υπήρξε ανέκαθεν αξιοκρατική και η συμβολή τους σημαντική στην ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών καθώς και στην πρακτική άσκηση εκπαιδευτικών» τονίζει σε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας.
Για το θέμα που ανέκυψε με τον κ. Μπαλτά, σημειώνει: «Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να χαρακτήρισε τα πρότυπα σχολεία ως “εγχείρημα χιτλερικό” […] Οι ως άνω πρωτοφανείς δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες, όχι μόνο για το δικό τους μέλλον, αλλά και γενικότερα για το μέλλον της Παιδείας μας».
Το σχόλιο της ΝΔ
Το ζήτημα έλαβε και πολιτική διάσταση με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης έκανε λόγο για υβριστική και επιθετική διάθεση του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπροσώπους των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι αιχμάλωτη ιδεοληψιών και προσπαθεί να γκρεμίσει ακόμη θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας.
Μάλιστα ο Κ. Καραγκούνης επιχείρησε και ένα λογοπαίγνιο με τα επίθετα του υπουργού Παιδείας και του γ.γ. του υπουργείου κλείνοντας την ανακοίνωσή του με τη φράση «Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στον χώρο της Παιδείας».
Η αντίδραση του υπουργείου
Αρχικά το Υπουργείο Παιδείας «χρέωσε» την ανακοίνωση του Κώστα Καραγκούνη στο ΠΑΣΟΚ. Αφότου όμως αντιλήφθηκε το λάθος του σχολίασε μέσω κύκλων ότι «το συγκεκριμένο κόμμα δεν διακρινόταν ποτέ για την ποιότητα των ευφυολογημάτων του αλλά εδώ όντως έπεσε μέσα: Φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου».
Ανακοίνωση από το Ποτάμι
Στο χορό των ανακοινώσεων μπήκε και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι δέσμια αντιλήψεων περασμένων αιώνων, παραινώντας τον Αριστείδη Μπαλτά «πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις να συναντήσει τους μαθητές από τα πρότυπα αυτά σχολεία. Εκεί θα καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τα παιδιά των “μπουρζουάδων” αλλά -στην μεγάλη τους πλειοψηφία- με παιδιά φτωχών οικογενειών, που αναζητούν μια ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις ανισότητες της κοινωνίας μας».