Περισσότερους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων ενδέχεται να υποδεχτεί η Θεσσαλονίκη το 2011, συνεπεία ενός συνδυασμού γεγονότων, που εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον τουρισμό του είδους κατά 15%-20%, σε σχέση με πέρυσι, όταν οι επιβάτες των 23 κρουαζιερόπλοιων, που “έπιασαν” στην πόλη δεν είχαν ξεπεράσει τους 18.000.
Τα γεγονότα σε Λιβύη και Αίγυπτο, που εκτιμάται ότι θα “διώξουν” μέρος του διεθνούς τουρισμού από τα παράλια της βόρειας Αφρικής, σε συνδυασμό με τις επαφές που είχε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) στην Παγκόσμια Έκθεση Κρουαζιέρας στο Μαϊάμι, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν υπέρ της Θεσσαλονίκης.
Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συνδράμει και η μείωση των τελών ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων κατά 20-25%, που καθιστά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το φθηνότερο στην Ελλάδα σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά και ένα από τα δελεαστικότερα διεθνώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ, Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος συναντήθηκε στο Μαϊάμι με εκπροσώπους των εταιρειών: Norwegian Cruise Line, MSC Cruises, Seabourn Cruise, Louis Cruises, Royal Caribbean International, Costa Cruises και Celebrity Cruises.
Η αντιπροσωπεία του ΟΛΘ αντιμετώπισε στο Μαϊάμι κάποια προβλήματα, με κυριότερο την άγνοια για το πού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, ωστόσο δεν γύρισε με άδεια χέρια, αλλά με γεμάτη ατζέντα για ραντεβού με εταιρείες κρουαζιέρας.
Εντός του επόμενου τριμήνου, εκπρόσωποι τουλάχιστον τριών-τεσσάρων εταιρειών αναμένεται να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη, ενώ στελέχη του ΟΛΘ θα μεταβούν στην έδρα άλλων επιχειρήσεων κρουαζιέρας. Εξάλλου, τον Απρίλιο-Μάιο αναμένονται στη Θεσσαλονίκη εταιρείες που δρομολογούν κρουαζιερόπλοια από το Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσουν την ένταξη της πόλης στον προγραμματισμό τού 2012-2013. Κινήσεις γίνονται και για σύνδεση με την Σμύρνη.
Στόχος, που, όπως διαμήνυσε ο κ. Αγγελούδης, προαπαιτεί τη συστράτευση όλων των φορέων της πόλης, είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε προορισμό κρουαζιέρας -και όχι μόνο σε πόλη διέλευσης- αλλά και σε “home port” για ξένα κρουαζιερόπλοια.
Τέρμα στη γραφειοκρατία που έδιωξε το Navigator of the Sea
Για να αυξήσει τις πιθανότητες επαλήθευσης του ευοίωνου σεναρίου, η ΟΛΘ ΑΕ έχει -μεταξύ άλλων- λάβει αποφάσεις, ώστε να πολεμήσει το δαίμονα των δαιδαλωδών τελωνειακών διατυπώσεων, που έτρεψαν σε “άτακτη” φυγή από τη Θεσσαλονίκη ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως, το “Navigator of the Seas” (“έπιασε” τελευταία φορά Θεσσαλονίκη το 2008).
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, η έκθεση που συνέταξε ο κυβερνήτης του πλοίου για τη Θεσσαλονίκη ήταν αποκαρδιωτική, καθώς -εξαιτίας των διαδικασιών λιμενικού και τελωνειακού ελέγχου- μόνο 2.000 από τους περίπου 4.000 επιβάτες του κατέβηκαν στην πόλη. «Στο τελευταίο Συμβούλιο Λιμενικής Ανάπτυξης λύσαμε το θέμα και ο τελωνειακός και λιμενικός έλεγχος θα γίνεται πλέον με τις ταχύτερες διαδικασίες», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.
Παράλληλα, το 2012, ο Οργανισμός ενδέχεται να προχωρήσει σε εξωτερική παρέμβαση στο χώρο του επιβατικού σταθμού, ενώ αν υπάρξει εταιρεία, που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως home port, τότε θα εμπλακούν στο όλο εγχείρημα και ιδιωτικά κεφάλαια.
Γνωρίζουν το Άγιον Όρος και τη Βεργίνα, αλλά όχι τη Θεσσαλονίκη
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, το βασικό στοίχημα του Μαϊάμι ήταν το να μπει η πόλη σε έναν χάρτη προορισμών για τα κρουαζιερόπλοια, από τον οποίο δυστυχώς απουσιάζει.
«Πηγαίνοντας στο Μαϊάμι, οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχτηκα δεν ήταν, πχ, για την άρση του καμποτάζ, αλλά για το πού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Αγγελούδης.
Πάντως, ούτε η άγνοια για το πού βρίσκεται η πόλη, ούτε τα μεγάλα περίπτερα, της τάξης των 500-1.500 τμ των ανταγωνιστικών προορισμών στάθηκαν ικανά να κάμψουν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.
«Για τη Θεσσαλονίκη, το κλίμα γινόταν ιδιαίτερα θετικό, όταν τους παρουσιάζαμε την πόλη ως κέντρο για τον διάπλου του Αγίου Όρους και τις επισκέψεις στο Δίον και τη Βεργίνα, τόπους που οι επισκέπτες γνώριζαν», δήλωσε ο κ. Αγγελούδης, σύμφωνα με τον οποίο απτά οφέλη της όλης προσπάθειας εκτιμάται ότι θα φανούν το 2012, αλλά το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί από το 2013, «εφόσον πάρουν τη σκυτάλη και οι φορείς».
Ερωτηθείς σχετικά με το από πού εκπορεύεται η αισιοδοξία του για την αύξηση της κρουαζιέρας στην πόλη το 2011, ο κ. Αγγελούδης επεσήμανε: «ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με τον προγραμματισμό που έχει ήδη γίνει για το 2011-2012. Αυτόν πρέπει να ανατρέψουμε. Και είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε και τους απρόβλεπτους παράγοντες».