Kατηγορεί την τράπεζα για απώλεια μέρους της περιουσίας του.
«Ηχηρό χαστούκι» για τον Χαράλαμπο Βεντούρη, αδελφό του πρώην ισχυρού άντρα της ΝΕΛ, Απόστολου Βεντούρη. Ο 30χρονος εφοπλιστής, ο οποίος θήτευσε στο πλευρό του αείμνηστου πατέρα του, Κωνσταντίνου και έχει τα ηνία της διοίκησης στη ναυτιλιακή εταιρεία «Mastrogiorgis Shipping» και «V Bulkers» ηττήθηκε στα δικαστήρια από την αμερικανική τράπεζα, Credit Suisse.
Ο Βεντούρης προσέφυγε νομικά κατά της Credit Suisse, κατηγορώντας την για την απώλεια σημαντικού μέρους της περιουσίας του, την οποία απέκτησε από την πώληση των περισσότερων πλοίων του στόλου του. Τον Ιούλιο του 2007 επένδυσε 12 εκατ. δολάρια σε μια συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίου που εκδόθηκε από την Lehman Brothers, αλλά τα έχασε, μόλις η αμερικανική τράπεζα κήρυξε πτώχευση.
Ο πλοιοκτήτης, ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα κεφάλαιο ύψους 50 εκατ. δολαρίων, για την πραγματοποίηση επενδύσεων, μετά την πώληση πέντε από τα επτά σκάφη του στόλου του, προέβη σε αγορά επιτοκίου Lehman τον Σεπτέμβριο του 2005 από την Credit Suisse, χρησιμοποιώντας την εταιρεία Camerata Property Inc, της οποίας είναι και ο μοναδικός δικαιούχος.
Η Lehman Bros όμως, κατέφυγε στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα τον Σεπτέμβριο του 2008, αφήνοντας τον Χαράλαμπο Βεντούρη εκτεθειμένο. Τότε ξέσπασε και ο «πόλεμος» με την Credit Suisse, καθώς ο εφοπλιστής κατηγόρησε τον διευθυντή της τράπεζας, Πέτρο Σιακότο – Κωνσταντινίδη ότι δεν του παρείχε ορθή συμβουλευτική υποστήριξη, έξι μήνες πριν η Lehman καταρρεύσει.
Επενδύσεις χαμηλού ρίσκου
Ο Χαράλαμπος Βεντούρης προτιμούσε τα τελευταία χρόνια τις δομημένες επενδύσεις προκειμένου να κερδίζει υπεραξίες, παρά να διατηρεί απλές τραπεζικές καταθέσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να ρισκάρει τα κεφάλαιά του σε προϊόντα αμφιβόλου αξίας και απόδοσης. Μάλιστα ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς πελάτες του Πέτρου Σιακοτού – Κωνσταντινίδη, όπως ειπώθηκε και στο δικαστήριο και είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στις συμβουλές του.
Ξεκίνησε να επενδύει τον Οκτώβριο του 2006, αγοράζοντας επενδυτικά προϊόντα έναντι 15 εκατ. δολ. και επίσης συζητούσε την τοποθέτηση χρημάτων του σε ένα κυμαινόμενο προϊόν, βασισμένο στην αγορά του Βιετνάμ, σε ένα ινδικό fund και σε πλήθος ναυτιλιακών εταιρειών, μέσω της εξαγοράς μετοχών. Τον Δεκέμβριο του 2007 προέβη στην αγορά ενός ακόμη επιτοκίου, έναντι 4 εκατ. δολ., το οποίο συνδεόταν με την τιμή της μετοχής των τραπεζών Merrill Lynch, UBS και Citigroup.
Το Μάρτιο όμως του 2008, ο Έλληνας πλοιοκτήτης, βλέποντας τη χρηματοπιστωτική κρίση, να παίρνει διαστάσεις στις ΗΠΑ, ανησύχησε για τα χρήματά του και μέσω e- mail επικοινώνησε με τον κ. Σιακοτό – Κωνσταντινίδη ρωτώντας τον επανειλημμένως «τι συμβαίνει με την UBS; Έχω τρομάξει με όσα ακούγονται». Η απάντηση που έλαβε ήταν καθησυχαστική, τονίζοντας χαρακτηριστικά ο κ. Σιακοτός- Κωνσταντινίδης πως «παραμένουμε ψύχραιμοι, μην ανησυχείς».
Η απόφαση
Ο Χαράλαμπος Βεντούρης από την πρώτη στιγμή, όπως υποστήριξαν και οι δικηγόροι του στο δικαστήριο, είχε ξεκαθαρίσει στον διευθυντή της Credit Suisse πως ενδιαφερόταν για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, ένα επιχείρημα που έγινε αποδεκτό από τον ανώτερο δικαστή, Andrew Smith.
Ο δικαστής έκρινε πως ο Χαράλαμπος Βεντούρης είναι ένας ειλικρινής και αξιόπιστος μάρτυρας, που έδωσε ακριβή περιγραφή των γεγονότων, αν και πολλές φορές οι αναφορές του στο παρελθόν ήταν λίγο ασαφείς. Αντιθέτως, για τον κ. Κωνσταντινίδη ο δικαστής έκρινε πως δεν έδωσε καθ’ όλη τη διαδικασία της δίκης αληθινά στοιχεία.
Ως παράδειγμα σκόπιμης παραπλάνησης του δικαστηρίου έφερε το ότι ειπώθηκε πως ο Βεντούρης διέθετε οθόνες στο γραφείο του, για να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή την πορεία των χρηματαγορών, αλλά και έναν τεράστιο όγκο βιβλιογραφίας, που αφορούν στην οικονομία.
Το ζωηρό ενδιαφέρον του για τα επενδυτικά ζητήματα επισημάνθηκε στη δίκη, όπως και το γεγονός ότι δεν επεδίωκε με κινήσεις υψηλού ρίσκου να κερδίσει, αλλά επεδίωκε να έχει τα αρχικά του κεφάλαια προστατευμένα. «Δεν μπορώ να δεχτώ πως θα ρίσκαρε να απολέσει ολόκληρο ή μέρος της επένδυσής του» πρόσθεσε ο δικαστής. Ταυτόχρονα όμως, το δικαστήριο, ναι μεν αποδέχτηκε την ευθύνη της Credit Suisse, αλλά δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο κ. Σιακοτός – Κωνσταντινίδης ευθύνεται που δεν πωλήθηκε το προϊόν, πριν πτωχεύσει η Lehman Brothers.
Οι «μάστορες» της Mastrogiorgis Shipping
Ο Χαράλαμπος Βεντούρης είναι ο μικρός γιος του Κωνσταντίνου Βεντούρη. Ενώ τα αδέλφια του, Γιώργος, Αντώνης, Απόστολος, Βαγγέλης και Εργίνα προτίμησαν από τα πρώτα χρόνια που ο όμιλός τους αποφάσισε να ασχοληθεί με την ακτοπλοΐα, να αφοσιωθούν σε αυτή, εκείνος δραστηριοποιήθηκε μαζί με τον πατέρα του στα φορτηγά πλοία.
Έναν τομέα, που ο «πατριάρχης» γνώριζε καλά, αφού τα πρώτα του βήματα στον εφοπλισμό, όταν έφτασε από την Κίμωλο στον Πειραιά, τα έκανε με ένα μικρό φορτηγό πλοίο το «Κίμωλος».
Από το 1989 έχει διαχειριστεί μέσω της «Mastrogiannis Shipping» συνολικά 15 πλοία. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εξής, η “Mastrogiorgis Shipping”, υπό τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Βεντούρη και του μικρότερου γιου του, Χαράλαμπου, ανέπτυξε σταθερά το στόλο της κι έφτασε το 2000 να διαχειρίζεται στόλο επτά πλοίων, που αποτελούνταν από τρία bulk carriers, τρία πλοία μεταφοράς γενικού φορτίου κι ένα πλοίο μικτού φορτίου, η μεταφορική ικανότητα των οποίων ήταν 300.000 τνβ.