Φρούτα, ιχθυοκαλλιέργειες και γούνα οι μεγάλοι χαμένοι – Σημαντικό χτύπημα και από την υποτίμηση στο ρούβλι
Το ρωσικό εμπάργκο που επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο η Μόσχα σε κάποιες κατηγορίες εισαγόμενων (στην Ρωσία) αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την δραματική υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος κατά το β’ εξάμηνο του 2014, επέτεινε τις απώλειες στον τομέα των ελληνικών εξαγωγών, που πλέον αποτιμώνται στα 49,139 εκατ. ευρώ –μια μείωση της τάξεως του 12,1%, δηλαδή στα 356,890 εκατ. ευρώ από 406,029 εκατ. ευρώ κατά το 2013.
Τις μεγαλύτερες απώλειες (38,5%) ασφαλώς κατέγραψαν τα φρούτα, οι καρποί και τα ψάρια – τομείς που αποτελούν το 21,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών-, ενώ επλήγη καίρια και η Αγορά γούνας.
Αγροτικά προϊόντα
Συγκεκριμένα οι ροδακινοπαραγωγοί απώλεσαν εξαγωγές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, στα 5,3 εκατ. ευρώ ήταν η ζημιά για τους φραουλοπαραγωγούς, στα 15,5 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς ακτινιδίων, στα 3,5 εκατ. ευρώ ανήλθε η ζημιά για τους παραγωγούς κερασιών, στο μισό έπεσαν οι εξαγωγές αγγουριών με απώλεια 2,4 εκατ. ευρώ, 300 χιλ. ευρώ έχασαν οι παραγωγοί μήλων και πάνω από 3,7 εκατ. ευρώ οι παραγωγοί μανταρινιών.
Οι μόνοι που δεν επηρεάστηκαν ήταν οι παραγωγοί βερίκοκων αφού οι εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος αυξήθηκαν κατά 37,1%.
Ιχθυοκαλλιέργειες
Στους μεγάλους χαμένους μετά τους παραγωγούς ακτινιδίων, τόσο σε επίπεδο ποσοστιαίας υποχώρησης όσο και σε επίπεδο απόλυτων αριθμών περιλαμβάνονται και οι εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Και αυτό γιατί από το εμπάργκο έχασαν σε διάστημα πέντε μηνών 5,794 εκατ. ευρώ (μείωση εξαγωγών 81,54%).
Γούνα
Σημαντικές όμως ήταν και οι απώλειες που σημειώθηκαν και σε ένα από τα βασικότερα ελληνικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς τη Ρωσία, το οποίο, αν και δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τα προϊόντα που τέθηκαν σε εμπάργκο, επηρεάστηκε αρνητικά από την πτώση του τοπικού νομίσματος.
Ο λόγος για τη γούνα και τα γουνοδέρματα (σ.σ. κατέχουν την πρώτη θέση, με μερίδιο 21,1% επί του συνόλου) οι εξαγωγές των οποίων μειώθηκαν πέρυσι κατά 13,7% υποχωρώντας στα 75,441 εκατ. ευρώ από 87,453 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.
Όπως αναφέρεται σε report του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, ο όγκος εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μειώθηκε πέρυσι κατά 26% και διαμορφώθηκε σε 5,2 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να υποχωρούν στα 357 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 12%, ενώ οι ελληνικές εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 27% στα 4,8 δισ. ευρώ (σ.σ. το νούμερο είναι τεράστιο γιατί περιλαμβάνεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο).