Στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους οι νεαροί ιδρυτές και επενδυτές του.
ΜΟΤΤΟ: «Στα 13,5 δισ. δολ. αυξήθηκε η περιουσία του Mark Zuckerberg, ο οποίος φιγουράρει στην 52η θέση»
Αρχικά ξέραμε μόνο τον Mark Zuckerberg. Μετά όμως, η ταινία “The Social Network” μας σύστησε και τους υπόλοιπους ιδρυτές και επενδυτές πίσω από το φαινόμενο των social media, το Facebook. Τώρα, αποδεικνύεται ότι η ομάδα των 6 έχει κερδίσει εκτός από φήμη, και χρήμα. Η φετινή λίστα του Forbes τους συμπεριέλαβε ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Η παρουσία των επιχειρηματιών του ίντερνετ ήταν δυναμική στη λίστα του 2011, αφού πολλοί μιλούν πλέον για τη νέα φούσκα της νέας τεχνολογίας, περίπου μία δεκαετία από το σκάσιμο της φούσκας των dot coms, που βύθισε την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση.
Πρώτος από όλους ήταν βέβαια ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, που εκτοξεύτηκε στην 52η θέση της λίστας του Forbes, από την 212η πέρυσι, αφού η περιουσία του αυξήθηκε στα 13,5 δισ. δολάρια από 4 δισ. δολάρια το 2010.
Νεοεισερχόμενος στη λίστα, αλλά και ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του Forbes, ήταν ο συνιδρυτής Dustin Moskovitz, μόλις 26 χρόνων. Επίσης, πρώτη φορά στη λίστα και ο Eduardo Saverin, όπως και οι επενδυτές του Facebook Sean Parker και Yuri Milner. Την 6άδα του Facebook συμπληρώνει ο επενδυτής Peter Thiel, ο οποίος όμως έπεσε στη συνολική κατάταξη, στην 833η θέση από την 828η πέρυσι, παρότι η περιουσία του αυξήθηκε στα 1,5 δισ. δολάρια από 1,2 δισ.
Το Facebook δημιουργήθηκε σε μία εστία του Χάρβαρντ το 2004 και από on line τόπο επαφής των φοιτητών του πανεπιστημίου έγινε το πρώτο social network του κόσμου, ξεπερνώντας με ευκολία σε δημοτικότητα άλλα αντίστοιχα sites που προϋπήρχαν, όπως το Friendster και το έως τότε κορυφαίο του είδους, MySpace της News Corp.
Το Facebook έχει σήμερα περίπου 600 εκατ. χρήστες και θεωρείται απειλή για καθιερωμένα ονόματα του ίντερνετ, όπως οι Google και Yahoo στα μερίδια της διαφημιστικής αγοράς, αλλά και στο χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες on line.
Η εταιρεία πίσω από το Facebook παραμένει σε ιδιωτικά χέρια, όμως πρόσφατα εξασφάλισε επένδυση περίπου 1,5 δισ. δολαρίων με επικεφαλής την Goldman Sachs και τη ρωσική επενδυτική εταιρεία του Milner, Digital Sky Technologies. Η επένδυση τοποθέτησε την αποτίμηση της εταιρείας στα 50 δισ. δολάρια.
Συνολικά, η φετινή λίστα του Forbes δείχνει ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων άγγιξε το 2011 το ρεκόρ των 1.210. Οι αναδυόμενες χώρες έχουν για πρώτη φορά περισσότερους δισεκατομμυριούχους από ό,τι η Ευρώπη, ενώ πλησιάζουν με ταχείς ρυθμούς τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν 413 δισεκατομμυριούχους με συνολική περιουσία 1,5 τρισ. δολαρίων, ενώ στις αρχές του 2011 οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) είχαν 301 δισεκατομμυριούχους, δηλαδή 108 περισσότερους σε σχέση με πέρυσι και έναν περισσότερο από την Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, ο Bill Gates και ο Warren Buffett διατήρησαν τις θέσεις τους ως ο δεύτερος και ο τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο, ενώ την πρώτη θέση διατηρεί ο Μεξικανός Carlos Slim Helu. Στην Κίνα, ο πλουσιότερος άνδρας είναι ο Robin Li, ιδρυτής της μηχανής αναζήτησης του ίντερνετ Baidu, με περιουσία 9,4 δισ. δολαρίων.
Στην Ευρώπη, ο Bernard Arnault, ιδιοκτήτης της LVMH, παραμένει ο πλουσιότερος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
ΛΕΖΑΝΤΑ 1: Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg
ΛΕΖΑΝΤΑ 2: Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, Facebook μετρά 600 εκ. χρήστες