Ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι δεν αποτελεί στόχο, σύμφωνα με τις δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, παρά τη νυχτερινή επίθεση σε κτήριο που βρίσκεται στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη.
Ο επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου Άμυνας Ντέιβιντ Ρίτσαρντς δήλωσε ότι ο Καντάφι δεν αποτελεί «σε καμία περίπτωση» στόχο. «Δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ», όπως είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δήλωση εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης, που είπε ότι ακόμα και αν ήταν γνωστή η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Καντάφι, δεν θα γινόταν αντικείμενο επίθεσης.
Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Τρίπολη, πύραυλος που είχε στόχο τον Καντάφι κατέστρεψε κτήριο στο σύμπλεγμα κατοικιών του, που ήταν επίσης στόχος επιθέσεων το 1986 από την κυβέρνηση Ρέιγκαν.
«Ήταν ένας βάρβαρος βομβαρδισμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραήμ. «Έρχεται σε αντίθεση με τις αμερικανικές και δυτικές δηλώσεις ότι δεν αποτελεί στόχο τους αυτή τη τοποθεσία».
Οι λιβυκοί αντικαθεστωτικοί υποδέχτηκαν με θετικά σχόλια το δεύτερο κύμα των συμμαχικών επιδρομών σήμερα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμούν χερσαία επιχείρηση ξένων δυνάμεων. «Η επιτροπή απορρίπτει την προοπτική ξένων στρατευμάτων στο έδαφός μας αλλά ενθαρρύνουμε το βομβαρδισμό του στρατού του Καντάφι», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Αχμέντ Ελ-Χάσι.
Αλέν Ζιπέ: Οι Αραβικές χώρες αντιτίθενται στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης
Οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας κατά της Λιβύης να τεθεί υπό το πρόσταγμα του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.
Ο κ. Ζιπέ δήλωσε ακόμα, σε συνέντευξη Τύπου ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι θα καταρρεύσει λόγω της πίεσης που ασκείται από τη συμμαχία των δυτικών και αραβικών δυνάμεων που επιχειρούν με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.
“Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν επιθυμεί να τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο και την υπευθυνότητα του ΝΑΤΟ οι επιχειρήσεις στη Λιβύη” τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Ζιπέ και πρόσθεσε: “Δεν είναι το ΝΑΤΟ αυτό που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία”.
Πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουμπάρακ αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και 18 συνεργατών του.
Ο Μουμπάρακ κατηγορείται ότι έχει καταχραστεί πολλά εκατομμύρια από το κράτος, μαζί με συγγενείς του και πρώην μέλη της κυβέρνησής του.
Στην ανακοίνωσή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί σημειώνουν ότι αποφάσισαν “το πάγωμα όλων των οικονομικών πόρων που ανήκουν ή ελέγχονται από άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα για την υπεξαίρεση αιγυπτιακών κρατικών λογαριασμών και των φυσικών ή των νομικών εκπροσώπων τους”.
Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι τα 18 άτομα που αφορά η απόφαση, εκτός του Μουμπάρακ, είναι κυρίως συγγενείς του πρώην προέδρου. Ο πλήρης κατάλογος με τα ονόματα θα δημοσιοποιηθεί τις ερχόμενες ημέρες στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την ημέρα της δημοσίευσης.
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Το Ιράν καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στη Λιβύη
Το Ιράν “καταδικάζει τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη” των δυτικών χωρών που επιζητούν “να βάλουν χέρι στο πετρέλαιό” της, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη “υποστηρίζει” την εξέγερση στη Λιβύη.
Παράλληλα ο Χαμενεΐ υπογράμμισε ότι οι αποτυχίες των ΗΠΑ στην περιοχή θα συνεχιστούν και κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι “ψεύδεται” όταν λέει ότι υποστηρίζει τον ιρανικό λαό.
Η Ουάσινγκτον υποστήριξε μέχρι τέλους τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον τυνήσιο πρόεδρο Μπεν Άλι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις εναντίον τους, κατέληξε ο αγιατολάχ Χομενεΐ.