Οι Εσθονοί εκλέγουν σήμερα το κονοβούλιό τους με μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται από ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας έναντι της Μόσχας και από την καλή επίδοση που αναμένεται ότι θα καταγράψει το φιλορωσικό Κόμμα του Κέντρου, το οποίο δεν μπορεί ωστόσο να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η προσάρτηση της Κριμαίας και οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παρακολουθούνται από κοντά σ’ αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία πήρε διαζύγιο από την ΕΣΣΔ το 1991 και το ένα τέταρτο του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων της είναι ρωσόφωνοι.
Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στα εσθονικά σύνορα μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία ενίσχυσαν τους φόβους εκείνων που αποδίδουν στο Κρεμλίνο την πρόθεση να αποσταθεροποιήσει πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης.
Η δημοσκόπηση του οργανισμού TNS Emori που δημοσιεύθηκε χθες, Σάββατο, έδινε περίπου 22% της πρόθεσης ψήφου στο Κόμμα του Κέντρου, ακριβώς πίσω από το Κόμμα της Μεταρρύθμισης (26%) και τους σοσιαλδημοκράτες (19%), τους δύο σχηματισμούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εξουσία.
Η πιθανή καλή επίδοση του Κέντρου εξηγείται από την υποστήριξη την οποία προφέρει στο κόμμα αυτό η ρωσόφωνη μειονότητα αυτής της σχετικά εύπορης χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Προηγούμενες δημοσκοπήσεις έφεραν το Κέντρο να προηγείται προεκλογικά, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές το κόμμα αυτό δεν έχει συμμάχους για να σχηματίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (101 έδρες) και ο σημερινός συνασπισμός αναμένεται πως θα παραμείνει στην εξουσία, με την υποστήριξη επίσης των συντηρητικών του IRL που πιστώνονται με το 16% της πρόθεσης ψήφου.
Ο ηγέτης του Κέντρου, ο Έντγκαρ Σαβισάαρ, είδε την προσωπική δημοτικότητά του να μειώνεται πέρυσι, μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου δήλωσε πως εγκρίνει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Πρώτος πρωθυπουργός μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο Σαβισάαρ είναι από το 2007 δήμαρχος του Ταλίν.
“Η σημερινή κατάσταση της ασφάλειας θα διαρκέσει για μακρά περίοδο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και μέλος του Κόμματος της Μεταρρύθμισης Τάαβι Ρόιβας, επικαλούμενος τις περιφερειακές εντάσεις. “Δεν πρόκειται μόνο για κακοκαιρία, πρόκειται για μια κλιματική αλλαγή”, πρόσθεσε.
Ο Ρόιβας, ο οποίος στην ηλικία των 35 ετών είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της ΕΕ, ενώνει τη φωνή του με αυτές των ομολόγων του της Λετονίας και της Λιθουανίας που ζητούν μια αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ, κυρίως στους αιθέρες, ως απάντηση στην παρουσία του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας δύναμης “Αιχμή του δόρατος” που θα περιλαμβάνει 5.000 άνδρες και έξι κέντρα διοίκησης στην περιοχή, ένα από τα οποία στην Εσθονία.
“Είμαι μάλλον ανήσυχος για την εν δυνάμει ρωσική απειλή”, παραδέχθηκε η Κατρίν, μια εκπαιδευτικός στο Ταλίν, η οποία προτίμησε να μην δώσει το πλήρες όνομά της.
Η Κατρίν εκτιμά πως “η Ρωσία κήρυξε έναν πόλεμο στην Ουκρανία” και πως αυτό “λίγες αμφιβολίες αφήνει για τη φιλοδοξία της” να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στην περιοχή. Η ίδια λέει πως θα ψηφίσει ένα πολύ φιλοευρωπαϊκό κόμμα.
Η πολιτική της Μόσχας μπορεί να προκαλεί μερικά ρίγη στο Ταλίν, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στη Νάρβα, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου 90% των 60.000 κατοίκων είναι ρωσικής καταγωγής.
“Πώς η Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ΝΑΤΟ;”, εκπλήσσεται η Εβγκένια, μια κομψή συνταξιούχος. “Είναι τρελοί; Το ΝΑΤΟ αριθμεί 28 χώρες!”.
“Μας είχαν υποσχεθεί πως θα ζούσαμε καλά, όπως στη Φινλανδία, αλλά η κατάσταση πάει κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια”, προσθέτει η ηλικιωμένη κυρία, η οποία δεν θα πάει σήμερα να ψηφίσει. Η περιφέρειά της είναι από τις φτωχότερες της ΕΕ και η ανεργία φθάνει εκεί το 9%, δύο μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.
Τα κοινωνικά θέματα, όπως το σχέδιο για την εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού 1.000 ευρώ και για τη μείωση των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, αποτέλεσαν αντικείμενο ζωηρών συζητήσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 09:00 ως τις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, δηλαδή σχεδόν 177.000 πρόσωπα, έχουν ήδη ψηφίσει μέσω του Ίντερνετ και τα πλήρη αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται γύρω στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).