Νέα ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας στην Τρίπολη, ακολουθούμενη από αντιαεροπορικά πυρά τα οποία φώτισαν το νυχτερινό ουρανό της λιβυκής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η έκρηξη και τα πυρά προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.
Παράλληλα, μία βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων που είδαν τις φλόγες να υψώνονται στο χώρο της βάσης.
Σύμφωνα με αυτούς, η ναυτική Βάση της Μπουσέτα χτυπήθηκε λίγο μετά τις 19:00 GMT.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας δέχτηκαν τη Δευτέρα νέες επιθέσεις από αυτό που αποκάλεσε “σταυροφόρο εχθρό”.
“Αυτές οι επιθέσεις δεν πρόκειται να τρομάξουν το Λιβυκό λαό “, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.
“Η διεθνής Συμμαχία, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία, βομβάρδισε σήμερα την πόλη της Σέμπχα (750 χλμ νότια της Τρίπολης), προπύργιο της φυλής των Γκουεντέτφα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
“Από το Σάββατο, η εχθρική Συμμαχία έκανε αεροπορικές επιδρομές και έριξε πυραύλους στην Τρίπολη, τη Ζουάρα, τη Μισράτα (δυτικά), τη Σύρτη και την Σέμπχα, βάζοντας κυρίως ως στόχο τους αερολιμένες”, δήλωσε ο Μούσα Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
“Ναι. Η Σέμπχα βομβαρδίστηκε σήμερα”, απάντησε όταν ρωτήθηκε για την ημερομηνία της επίθεσης.
Είπε επίσης ότι οι επιδρομές της Συμμαχίας έπληξαν σήμερα και ένα “μικρό ψαρολίμανο”, 27 χλμ δυτικά της Τρίπολης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν “πολλά θύματα” μεταξύ των αμάχων, κυρίως στο “πολιτικό αεροδρόμιο” της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, 600 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.
Το θέμα είναι ότι ο Καντάφι δεν μένει άπραγος παρά τις διαβεβαιώσεις του το βράδυ της Κυριακής για άμεση κατάπαυση του πυρός από το λιβυκό στρατό.
Η Μισράτα ελέγχεται από τι δυνάμεις του Καντάφι
Εν τω μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya μετέδωσε σήμερα ότι η δυτική λιβυκή πόλη Μισράτα ελέγχεται τώρα από δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι.
Το δίκτυο επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο των δυνάμεων του Καντάφι, ενώ δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, και λόγω έλλειψης επικοινωνίας, η πληροφορία δεν μπόρεσε να ελεγχθεί αμέσως.
Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν νωρίτερα ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ σε ένα πλήθος άοπλων ανθρώπων στην Μισράτα και χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών.
Στο μεταξύ κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι η Λιβύη θέλει σταθερότητα, αλλά θα αντεπιτεθεί αν οι αντάρτες προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τα Δυτικά πλήγματα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων για να προχωρήσουν προς την Τρίπολη.
“Στόχος μας είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ενότητα της Λιβύης. Αλλά τελικά εμείς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Οπλίζουμε τους ανθρώπους μας. Θα έχετε ένα έθνος 6 εκατομμυρίων ενόπλων ανθρώπων και θα πολεμήσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταβιβάσουν τον ηγετικό στρατιωτικό ρόλο σε άλλους συμμάχους
“Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει”, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Σαντιάγο της Χιλής, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την εντολή του ψηφίσματος 1973 των Ηνωμένων Εθνών στη στρατιωτική τους δράση στη Λιβύη.
Ο Ομπάμα είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταβιβάσουν τον ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη σε άλλους συμμάχους σε μερικές ημέρες.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέιρα, ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι ο στρατιωτικός στόχος στη Λιβύη είναι να προστατεύσει τους αμάχους από τις επιθέσεις του Καντάφι– και όχι η εκδίωξή του από την εξουσία.
Όσο για τη μεταβίβαση του ελέγχου των επιχειρήσεων, ο Ομπάμα δήλωσε: “Αναμένουμε αυτή η μεταββίβαση να πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες και όχι σε εβδομάδες”.
Την Πέμπτη η νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη υπό το πρόσχημα της ανωνυμίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο μιαν επιστολή από τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα που ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Αυτό το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ.
“Η Λιβύη ζητεί επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη γαλλο-αμερικανο-βρετανική επίθεση κατά της Λιβύης, ένα ανεξάρτητο κράτος και μέλος του ΟΗΕ”, αναφέρει το Λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη, ενέκρινε ψήφισμα για να ληφθούν “όλα τα αναγκαία μέτρα” για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.
Χρονικό
Από το βράδυ της Κυριακής οπότε και οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα από τα καταφύγια του Καντάφι, η τύχη του Λίβυου ηγέτη αγνοείται αφού κανένας δεν γνωρίζει που βρίσκεται.
Το πρωί της Δευτέρας οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν σε νέα επίθεση στην πόλη Μιζράτα όπου αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πραγματική σφαγή.
Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η βαρβαρότητα του Καντάφι ξεπερνάει τα όρια αφού παρά την κατάπαυση του πυρός που ζήτησε, χρησιμοποιεί τανκ, ελεύθερους σκοπευτές καθώς και ανθρώπινες ασπίδες για να τρομοκρατεί την πόλη.
Οι τελευταίες πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς.
Το Associated Press μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, ότι ακόμη 12 πύραυλοι τύπου Κρουζ εκτοξεύτηκαν σε λιβυκό έδαφος και είχαν στόχο αμυντικές και διοικητικές εγκαταστάσεις. Συγχρόνως, τέσσερα βελγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τον Άραξο.
Διαβάστε επίσης: «Ο ίδιος ο Καντάφι δεν αποτελεί στόχο»