Πού «σκοντάφτει» η ρύθμιση των 100 δόσεων – Τα εναλλακτικά σενάρια – Οι… καλοί και κακοί οφειλέτες
«Πονοκέφαλο» άρχισε να προκαλεί, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, το καυτό ζήτημα της ρύθμισης αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με εκατό δόσεις.
Ήδη, από την στιγμή των εξαγγελιών της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, περί «κουρέματος» κατά 50% του αρχικού οφειλομένου ποσού στον εφάπαξ εξοφλούντα του εναπομείναντος μισού, ετέθη ζήτημα συνταγματικότητας, υπό το σκεπτικό ότι η όλη ρύθμιση έρχεται να επιβραβεύσει τον κακοπληρωτή, αδικώντας βεβαίως τον συνεπή φορολογούμενο.
Τώρα η κυβέρνηση καλείται να προωθήσει τροποποιήσεις επί το δικαιότερο, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το εάν θα υπάρξουν τελικά «μπόνους συνέπειας» σε όσους πλήρωσαν έγκαιρα τους φόρους τους.
Το σενάριο της επιβράβευσης – Διαχωρισμός των ασυνεπών φορολογουμένων
Από την προηγούμενη εβδομάδα, στο κυβερνητικό επιτελείο γινόταν λόγος για διάκριση των οφειλετών προς το Δημόσιο σε φορολογούμενους που πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους και σε αυτούς που ενώ μπορούν δεν το πράττουν… από άποψη!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα πρώτο σενάριο που συζητείται στο Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό της επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων, με έκπτωση όρου κατά 5%-10% στην εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2015, υπό την προϋπόθεση ότι και οι φετινοί φόροι θα πληρωθούν στην ώρα τους.
Εναλλακτικά, στους κόλπους υπηρεσιακών παραγόντων, έχει συζητηθεί η παροχή έκπτωσης στον ΦΠΑ ή απόλυτη προτεραιότητα επιστροφής φόρου.
Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, ώστε το νομοσχέδιο να αρχίσει να μορφοποιείται και να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.
Δυσαρέσκεια εταίρων – δανειστών
Επισήμως, οι «θεσμοί» δεν έχουν μιλήσει για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πηγές της παλιάς τρόικας όμως αναφέρουν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια από τον αιφνιδιασμό της περασμένης Παρασκευής, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε μπαράζ νομοσχεδίων για τα οποία δεν είχαν ενημερωθεί οι θεσμοί.
Μεταξύ αυτών, το νομοσχέδιο με μέτρα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή [βλ. σχετικά: Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε πρώτο πλάνο], το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ το οποίο θα κατατεθεί την Πέμπτη και βέβαια το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις, η κατάθεση του οποίου τοποθετείται αόριστα εντός της εβδομάδας.
Η δήλωση του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ περί «ατυχούς επιλογής», αναφερόμενος στην ισχύουσα ήδη ρύθμιση των εκατό δόσεων, δείχνει άλλωστε ότι οι «θεσμοί» δεν καλοβλέπουν τη νέα παρέμβαση [βλ. σχετικά: Ενστάσεις από τον πρόεδρο του Euroworking Group].
Να σημειωθεί ότι η τρόικα είχε απαιτήσει (και τελικά κέρδισε) αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση των εκατό δόσεων, αφού αυτή είχε ψηφιστεί και αποτελούσε νόμο του κράτους.
Σύγχυση για το νέο φορολογικό
Την ίδια ώρα στο φορολογικό πεδίο επικρατεί πλήρης σύγχυση. Με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει καταστήσει σαφές ότι ψάχνει να βρει ένα προϊόν… μειωμένης αξίας για την καθημερινότητα, για να αυξήσει τον ΦΠΑ για λόγους συμβολικούς. Απορίας άξιο είναι το γιατί. Αν δεν φέρει έσοδα η αύξηση του ΦΠΑ, για ποιο λόγο να προχωρήσεις σε αυτή, αναρωτιούνται οι λογιστές.
Σενάρια για αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά, αλλά και μια νέα έκτακτη εισφορά για τους έχοντες, πέφτουν καθημερινά στο τραπέζι των συζητήσεων. Υποθέτει κανείς ότι η ισχύουσα έκτακτη εισφορά παραμένει και έρχεται «καπέλο» και μια νέα…
Ρύθμιση για επαναπατρισμό κεφαλαίων
Παράλληλα, μετά και από σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, αναζωπυρώθηκαν σενάρια για νέα ρύθμιση επαναπατρισμού κεφαλαίων. Στο σημείο αυτό, λογιστές υπενθυμίζουν την ελάχιστη αποτελεσματικότητα της τελευταίας ρύθμισης επαναπατρισμού κεφαλαίων υπό τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, όταν δεν περνούσε καν από το μυαλό κανενός το ενδεχόμενο να διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες…