Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας σχετικά με τα πρώτα δεσμευτικά μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα στο κείμενο συμφωνίας του Eurogroup.
Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης ρωτά ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ποιοι κοινωνικοί πόροι θα καταργηθούν, ποιους αφορούν και πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί στα ταμεία, ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα θιγούν από την επικείμενη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και πότε θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στη Βουλή.
Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης σχολιάζει ότι τα μέτρα για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνονται στο κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία και αντίθεση με τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, που κατήγγειλε, ως καταστροφή για τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους και το ασφαλιστικό σύστημα, την οποιαδήποτε μορφή διοικητικής ενοποίησης στα ασφαλιστικά ταμεία, την κατάργηση των κοινωνικών πόρων αλλά και την οποιαδήποτε παρέμβαση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στην αύξηση των ορίων ηλικίας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση εισηγήθηκε και συμφώνησε στο πρόσφατο Eurogroup, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συνταξιοδοτικές παροχές.
Ειδικότερα η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει στα εξής μέτρα:
«Μεταρρύθμιση Κοινωνικής Ασφάλισης – Η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι Αρχές θα:
– Συνεχίσουν να εργάζονται επάνω σε διοικητικά μέτρα για την ενοποίηση και επιτάχυνση των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των «παραθύρων» και των αντικινήτρων που έχουν οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέσω της οικονομίας και, ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο και το Δημόσιο.
– Ενοποιήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία για εξοικονόμηση πόρων.
– Καταργήσουν τις επιβαρύνσεις «υπέρ τρίτων» με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».
Παρατίθεται το κείμενο συμφωνίας στο Eurogroup:
«Dear President of the Eurogroup, In the Eurogroup of 20 February 2015 the Greek government was invited to present to the institutions, by Monday 23rd February 2015, a first comprehensive list of reform measures it is envisaging, to be further specified and agreed by the end of April 2015.
Social security reform – Greece is committed to continue modernising the pension system. The authorities will:
– Continue to work on administrative measures to unify and streamline pension policies and eliminate loopholes and incentives that give rise to an excessive rate of early retirements throughout the economy and, more specifically, in the banking and public sectors.
– Consolidate pension funds to achieve savings.
– Phase out charges on behalf of ‘third parties’ (nuisance charges) in a fiscally neutral manner».
Ωστόσο, τα πιο πάνω δεσμευτικά μέτρα για το ασφαλιστικό βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία και αντίθεση με τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης, που κατήγγειλε, ως καταστροφή για τους συνταξιούχους, τους εργαζομένους και το ασφαλιστικό σύστημα, την οποιαδήποτε μορφή διοικητικής ενοποίησης στα ασφαλιστικά ταμεία, την κατάργηση των κοινωνικών πόρων αλλά και την οποιαδήποτε παρέμβαση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στην αύξηση των ορίων ηλικίας.
Επειδή η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους στο Eurogroup είναι απόλυτα δεσμευτική και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Υπάρχει και αν ναι, ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων;
2. Ποιοι κοινωνικοί πόροι θα καταργηθούν και ποιους αφορούν; Πώς θα καλυφθεί -με ισοδύναμο τρόπο- το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί στα ταμεία;
3. Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων θα θιγούν από την επικείμενη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων;
4. Πότε θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό στη Βουλή;»