Επιστροφή στον ρεαλισμό για τα NPLs – Θολό τοπίο η σύσταση bad bank
Από… καύσιμα κινδυνεύει να μείνει το «τρένο» της λεγόμενης «σεισάχθειας» στην περίπτωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πριν καλά καλά ξεκινήσει. Κι αυτό διότι η καλή θέληση της κυβέρνησης δεν αρκεί, αφού η ανυπαρξία κεφαλαίων προς υποστήριξη της επιθυμητής ρύθμισης του καυτού προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αναγκάζει την κυβέρνηση να «ανακρούσει πρύμναν» στο θέμα του προεξαγγελθέντος «κουρέματος» οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα κυβερνητικών στελεχών αναγνωρίζει ως γενικά εύστοχο τον τρόπο με τον οποίο ο νόμος Δένδια αντιμετώπισε το όλο ζήτημα, εκείνο που παραμένει ως «πονοκέφαλος» είναι η περίπτωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εφαρμοστεί ένα πολύ αυστηρότερο πλαίσιο διακανονισμού.
Τώρα, όσον αφορά την σύσταση μιας bad bank, που θα απορροφούσε όλες τια απώλειες από την εφαρμογή του πλαισίου που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, η μη ύπαρξη αρκούντων πόρων δυναμιτίζει και αυτήν την προσπάθεια.
Στροφή προς τον ρεαλισμό: Οι τραπεζίτες «προσγείωσαν» τον Σταθάκη
Κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,την προηγούμενη εβδομάδα, φάνηκε άμεσα πού σκαλώνει το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζιτών, ότι δεν έχουν ούτε σκοπεύουν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σπιτιών δανειοληπτών, η ανησυχία παραμένει ζωντανή στο τραπέζι, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως ο πραγματικός λόγος για αυτήν τους την απόφαση δεν είναι παρά η διαπίστωση ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί για τους ίδιους τους τραπεζίτες συμφέρουσα λύση.
Πέραν όλων αυτών, οι τραπεζίτες κατέστησαν σαφές στον υπουργό πως η «περίμετρος προστασίας» των 700 χιλ. ευρώ, ως αποτιμημένη περιουσία, και των 70 χιλ. ευρώ ως εισόδημα, μέχρι των οποίων το πλαίσιο που η κυβέρνηση επιθυμεί να εισαγάγει θα παρέχει προστασία, είναι υπερβολικά… ανεκτική: «Στην Ευρώπη, με 500.000 ευρώ συνολική περιουσία θεωρείσαι εύπορος, πόσω μάλλον με 700.000 ευρώ…», τόνισε στον υπουργό παριστάμενος τραπεζίτης. Ο κ. Σταθάκης τότε απάντησε: «Θα επανέλθω στο ζήτημα της περιμέτρου. Δεν το έχουμε ακόμη συζητήσει και με τους θεσμούς…».
Λίγες ώρες αργότερα, κατόπιν διαρροής, έγινε γνωστό ότι το όριο για τη συνολική αξία της περιουσίας κάτω από την οποία θα υπάρξει προστασία μειώθηκε από τις 700 χιλ. ευρώ στις 500, και η αντικειμενική αξία του ακινήτου από τις 450 χιλ. στις 300 χιλ. ευρώ.
Πάντως, υπουργός και τραπεζίτες κινήθηκαν στον κοινό «τόπο» πως το πλαίσιο προστασίας θα πρέπει να μην καλύπτει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» -δηλ. τους λεγόμενους μπαταχτσήδες.
Τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών – επιχειρήσεων
Οι τραπεζίτες επίσης ενημέρωσαν τον υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν γρήγορα, καθώς η αναμονή των νέων ρυθμίσεων οδηγεί αρκετούς στο να μη πληρώνουν.
Στην συνέχεια, ανέλυσαν τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου Δένδια και ο υπουργός συμφώνησε σε αρκετά σημεία, εκτός από το κομμάτι της ρύθμισης που αφορά σε δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.
«Στόχος είναι ο νόμος για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις να γίνει πιο αυστηρός», φαίνεται πως είπε ο υπουργός. «Κι αυτό διότι εκεί κρύβονται επιχειρηματίες με τεράστια περιουσία (κινητή και ακίνητη), οι οποίοι δεν αποπληρώνουν τα τραπεζικά χρέη τους, αλλά συνεχίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα να διοικούν τις επιχειρήσεις τους, απολαμβάνοντας προνόμια και υψηλές αποδοχές».
Ουδέν νεότερον περί bad bank
Η συζήτηση κατέληξε στην κυβερνητική πρόθεση για τη δημιουργία του Ειδικού Ενδιάμεσου Φορέα (bad bank), στον οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια μέρος των οποίων θα διαγραφεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση για το εν λόγω θέμα δεν κράτησε πάνω από πέντε λεπτά και περιορίσθηκε στον εξής διάλογο:
«Κύριε υπουργέ, στον φορέα θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων ή ιδιωτών;».
Η απάντηση του υπουργού ήταν:
«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι στον φορέα θα μπορούσαν να μεταφερθούν κόκκινα δάνεια -επαγγελματικά και στεγαστικά- ύψους έως 12 δισ. ευρώ και το κράτος χρειάζεται 3-4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή τους.
Γι’ αυτά όμως θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς, δεδομένου ότι τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται πλέον στο Λουξεμβούργο».