Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» της Λιβύης, με τη διεθνή κοινότητα να είναι διχασμένη για τις αεροπορικές επιδρομές και την απουσία απόφασης για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Χθες το βράδυ, σημειώθηκε νέα ισχυρή έκρηξη στην Τρίπολη, ακολουθούμενη από αντιαεροπορικά πυρά, που σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι.
Παράλληλα, μία βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων που είδαν τις φλόγες να υψώνονται στο χώρο της βάσης.
Επίσης, Στεφάν Λερ, ο φωτορεπόρτερ που εργάζεται για το πρακτορείο Polaris Images και για τον οποίο δεν υπήρχαν νέα από την Κυριακή, οπότε βρισκόταν στην περιοχή της Βεγγάζης, ήλθε σε επαφή χθες το βράδυ με το πρακτορείο του, αναφέρεται σε νεότερη ανακοίνωση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
“Ο Ζαν-Πιερ Παπίς, διευθυντής του πρακτορείου επιβεβαίωσε ότι έλαβε νέα από τον συνεργάτη του, που βρίσκεται στο μέτωπο για να καλύψει τις συγκρούσεις, στην περιοχή της Ατζνταμπίγια”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
Δύο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ένας φωτογράφος του Πρακτορείου Getty Images αγνοούνται από την Παρασκευή οπότε συνελήφθησαν από τον λιβυκό στρατό, σύμφωνα με μαρτυρία του οδηγού τους.
Και ενώ στη Λιβύη διαδραματίζονται σκηνές φρίκης, στη Δύση οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι διχασμένοι σχετικά με την επέμβαση στη Λιβύη, με τη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ να ολοκληρώνεται χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα αφού η Τουρκία –μετά τη Γερμανία- και πάλι «πάτησε πόδι» βάζοντας εμπόδια σε μια τελική συμφωνία.
Αποφάσισαν στρατιωτική επέμβαση χωρίς να γνωρίζουν πως θα συνεχίσουν
Ήταν πριν από τέσσερις μέρες όταν οι πρώτες βόμβες έπεφταν από ένα γαλλικό Μιράζ και τα πρώτα 110 τόμαχοκ εξαπολύονταν από αμερικανικό πλοίο. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν αποφασίσει την άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Σήμερα οι εξελίξεις βρίσκουν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να μην μπορούν να καταλήξουν στο ποιος θα ηγηθεί των επιχειρήσεων.
Οι περισσότερες χώρες θέλουν να αναλάβει το ΝΑΤΟ την ηγεσία των επιχειρήσεων, την οποία για την ώρα ασκούν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Υπέρ αυτής της άποψης και η Ιταλία σε διαφορετική περίπτωση θα επανεξετάσει και πάλι τη στάση της κατά των επιχειρήσεων.
Η Τουρκία έχει πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας, από την Κυριακή και παραμένει σταθερή στη θέση της αυτή. Σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης στη Λιβύη, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν επί τόπου.
Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα Τρίτη, με στόχο την άρση των διαφωνιών της Τουρκίας και της Γερμανίας, αλλά και των αραβικών χωρών, που δεν επιθυμούν εμπλοκή της συμμαχίας, η οποία έχει κακό όνομα στον αραβικό κόσμο και πάντα υπάρχει ο φόβος της ισλαμικής συσπείρωσης.
Την Πέμπτη η νέα Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης, όπως δήλωσε χθες διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη υπό το πρόσχημα της ανωνυμίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο μιαν επιστολή από τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα που ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Αυτό το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ.
Υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο η συμμετοχή της Βρετανίας
Εντωμεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, για τις ενέργειες αλλά και το ρόλο της, στο πλαίσιο της επιχείρησης, της διεθνούς συμμαχίας κρατών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Μετά από συνεδρίαση που κράτησε 7 ώρες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά, με απαιτούμενη πλειοψηφία τους 544 ψήφους.
Ενεργό ρόλο η Ελλάδα
Στη Σούδα φτάνει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, βελγικά μαχητικά απογειώθηκαν και επέστρεψαν στον Άραξο, ενώ στη διάρκεια της νύχτας αναμένονται στη βάση της Σούδας και έξι Νορβηγικά F-16.
«Εμφύλιο» προκαλεί στη Ρωσία η Λιβύη
Εκτός από το ΝΑΤΟ, το θέμα της Λιβύης προκαλεί διχασμό και στη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την οργή του για τους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης και μίλησε για «μεσαιωνική σταυροφορία», όρος που χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ «απαράδεκτη», σε μια άνευ προηγουμένου κριτική κατά του πρωθυπουργού του.
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός κάνει η Βραζιλία
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έκανε αργά χθες Δευτέρα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
Ο στόχος της κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών και η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη λιβυκή κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Βραζιλία.
Διαβάστε επίσης: “Σφυροκοπείται” και πάλι η Λιβύη
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 22 Μαρτίου 2011, 00:59