Με μέτρα απαντά η Αθήνα – Γεμάτα ταμεία απαιτούν οι Βρυξέλλες
Με τους εταίρους – δανειστές να κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς την Αθήνα, προκειμένου να επισπευστεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, τεχνοκράτες και χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών εντείνουν τις προσπάθειες επίλυσης των διαφόρων θεμάτων μέσω αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων, εν όψει τους τακτικού Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Η προσπάθεια συντονίζεται στο «ξεκλείδωμα» της διοχέτευσης ρευστότητας προς την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι, τουλάχιστον οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου έχουν ήδη εξασφαλιστεί.
Από την πλευρά τους, οι δανειστές επιμένουν στην θέση πως η Αθήνα θα πρέπει πρωτίστως να δώσει κάποια δείγματα «καλής θέλησης» με συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε κατόπιν να διερευνηθεί το τι μέλλει γενέσθαι με την εκταμίευση –έστω ενός τμήματος- της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση πάντως μεταθέτει χρονικά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, καθώς επίσης εγκαταλείπει σταδιακά το σχέδιο «κουρέματος» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σαν δείγμα γραφής προς ανάκτηση της εμπιστοσύνης που χάθηκε.
Ωστόσο, ο «πονοκέφαλος» για την εξεύρεση ισοδυνάμων, που θα καλύψουν την «τρύπα» των περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί από την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παραμένει ισχυρός, χωρίς βεβαίως να διαφεύγει από το «μάτι» των δανειστών.
Δέσμη μέτρων και νούμερα
Εκτός των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα άλλα τέσσερα μέτρα [βλ. σχετικά: Μέτρα που θα παρουσιάσει στο Eurogroup o Βαρουφάκης] δεν θεωρουνται πρόσφορα για την ενίσχυση των ταμείων, όπως π.χ. οι αποκρατικοποιήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει πως την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να συνοδεύσει τα μέτρα που θα παρουσιάσει με αριθμητική στοιχειοθέτηση, παρά την διαπίστωση πως, κατά το παρελθόν, πολλές φορές υπήρξε διάσταση μεταξύ Αθήνας και εταίρων, στον τρόπο που ο καθένας προσεγγίζει τους αριθμούς ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σε συνδυασμό με δράσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση (π.χ. έξυπνη κάρτα του πολίτη), το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, την ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου (Fiscal Council) και τη δημιουργία νέου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, στελεχωμένου με προσωρινούς ελεγκτές.
Η Αθήνα επιμένει στην έγκαιρη και ικανή απόδοση των μέτρων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή – διαφθορά, ώστε τάχιστα να εισρεύσει στα ταμεία «ζεστό» χρήμα. Προς τούτο, και προκειμένου να πείσουν τους δανειστές για τις προθέσεις της, στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση συμπεριελήφθη το κεφάλαιο για τη σύσταση ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ενώ ζητήθηκε χθες από τις τράπεζες η παροχή στοιχείων για μεγάλες κινήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή επενδύσεις σε μετοχές.
Εκτός αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αναμένεται να εξειδικεύσει τις προτεραιότητές της για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει κάνει αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΣΕ, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα αφορούν στην ενέργεια και το νερό, αφήνοντας ανοιχτό κάθε άλλο ενδεχόμενο.
Εν τω μεταξύ, το Μαξίμου έσπευσε χθες, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ERBD) να αρχίσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεων [βλ. σχετικά: Η EBRD «ξεπαγώνει» πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας].
Δυσαρέσκεια
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η συχνή παρουσία του κ. Βαρουφάκη στα ΜΜΕ και γενικότερα ο τρόπος που πολιτεύεται έχει προκαλέσει μια δυσαρέσκεια σε σημαντική μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, η εφημερίδα «Αυγή» φιλοξένησε άρθρο – σχόλιο για τις συχνές συνεντεύξεις που παραχωρεί, με τη σαφή επισήμανση ότι «οικονομία δεν σημαίνει μόνο την επιστήμη της διαχείρισης των του οίκου μας. Σημαίνει και τη φειδώ».