Έκθεση – κόλαφος της Διεθνούς Διαφάνειας για την Βρετανία
Οι ξένες επιχειρήσεις που αγοράζουν ακίνητα στην Βρετανία θα πρέπει να δίνουν στοιχεία ως προς το ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος χρήσης «βρώμικου» χρήματος για την αγορά των ακινήτων αυτών, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας της Βρετανίας.
Πρόκειται για έναν από τους 10 τρόπους που προτείνει ο οργανισμός ώστε να σταματήσει το «ξέπλυμα» χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω του βρετανικού real estate, γράφει το Bloomberg. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει «πλαφόν» στην αγορά ακινήτων με μετρητά, ενώ οι κτηματομεσίτες θα πρέπει να κάνουν ελέγχους στο παρελθόν τόσο των αγοραστών, όσο και των πωλητών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι αρμόδιες Αρχές εντοπίζουν μόλις το 1% των συνολικών ροών «βρώμικου» χρήματος. Ωστόσο, στη Βρετανία, την τελευταία δεκαετία η αστυνομία έχει ερευνήσει περιπτώσεις ακινήτων άνω των 180 εκατ. στερλινών. Μεγάλη πρόκληση για τις Αρχές αποτελεί το γεγονός ότι πολλά πολυτελή ακίνητα ανήκουν σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες σε φορολογικούς παραδείσους, που δεν δίνουν στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, και έτσι είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι παράνομες επενδύσεις.
Όπως επισημαίνει η έκθεση, στο Λονδίνο υπάρχουν 40.725 ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία ξένων εταιρειών, και το 89% αυτών έχει έδρα σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, η Υερσέη και η Νήσος του Μαν. Μια εταιρεία offshore μπορεί να δημιουργηθεί με 1.000 ευρώ μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, ορισμένες φορές χωρίς να απαιτούνται έγγραφα ταυτοποίησης, σημειώνει η έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, επενδυτές από την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο.