Η κυβέρνηση της Κύπρου ελπίζει ότι θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές δανεισμού φέτος, δήλωσε στο Reuters ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος επισήμανε επίσης ότι η κυπριακή οικονομία έχει περισσότερα κοινά με εκείνη της Ιρλανδίας παρά με εκείνη της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η Ιρλανδία, η οποία προχώρησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων αφότου σχεδόν χρεοκόπησε, αποτελεί το υπόδειγμα για την Κύπρο, η οποία είναι σε μια ανηφορική πορεία για να βγει από την ύφεση και να δανειστεί από τις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής της, στα μέσα του 2016.
«Αναφέρομαι στο ιρλανδικό παράδειγμα, είναι αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε», τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.
«Νομίζω ότι είναι εντυπωσιακό το ότι η Ιρλανδία βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση… αλλά εφάρμοσε αποτελεσματικά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων… και αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Προσπαθώντας εμφανώς να αποστασιοποιηθεί από την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τους όρους που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «υπάρχουν πολιτισμικοί και εθνικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο».
«Υπήρχε μια σθεναρή σύνδεση ανάμεσα στις δύο οικονομίες μέσω του τραπεζικού μας τομέα», πρόσθεσε. «Αυτή τερματίστηκε πριν από δύο χρόνια».
Η Κύπρος αναγκάστηκε να ζητήσει δανεισμό ύψους 10 δισεκ. ευρώ από την Ευρωζώνη το 2013. Το πρόγραμμα αυτό απέτρεψε την χρεοκοπία, μετά τις μεγάλες ζημίες που υπέστησαν οι κυπριακές τράπεζες, ιδίως από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η κατάσταση αυτή όμως εξόργισε πολλούς στην Κύπρο, καθώς οι πολίτες επωμίστηκαν μεγάλο μέρος του κόστους της διάσωσης των τραπεζών.
Νωρίτερα, χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίασε στη Λευκωσία για δεύτερη ημέρα, για να καταλήξει στους όρους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Τα πρόγραμμα αυτό δεν αφορά ακόμη την Κύπρο, διότι δεν έχει εφαρμόσει ένα νέο πτωχευτικό κώδικα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το νομοσχέδιο για το ζήτημα θα έχει οριστικοποιηθεί εντός εβδομάδων και αυτό θα επιτρέψει η ΕΚΤ να αρχίσει ξανά να αγοράζει κυπριακά κρατικά ομόλογα.
Σε μια συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε τα επιχειρήματα της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για να υποστηρίξει τη θέση ότι το κυπριακό κρατικό χρέος πρέπει να αποτελέσει μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωζώνης, ανέφερε στο Reuters μια πηγή ενήμερη για όσα συζητήθηκαν.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση της Κύπρου ελπίζει να προχωρήσει στη διάθεση ενός ή δύο ομολογιακών τίτλων φέτος και εκτίμησε ότι η οικονομία της νήσου θα καταγράψει μέτρια ανάπτυξη.
Ακόμη, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η χώρα μπορεί να μη χρειαστεί σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλες δαπάνες. Το ποσό αυτό, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν αναμένεται να χρειαστούμε επιπρόσθετα κεφάλαια, για παράδειγμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης. «Έχουμε ήδη ενδυναμώσει τη δημοσιονομική μας θέση», πρόσθεσε ο ίδιος, καλώντας να υπάρξει μια συζήτηση ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί «τουλάχιστον ένα μέρος των κεφαλαίων αυτών» για την «αποπληρωμή του χρέους» της Κύπρου.