Δεν έσκασε σαν «βόμβα» η πρόθεση αποχώρησης της Petroceltic από τον Δυτικό Πατραϊκό. Παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς διέβλεπαν τα «επικίνδυνα σημάδια» καιρό τώρα, ενώ πιο ανησυχητική είναι η εκτίμησή τους για τη διαμόρφωση ενός γενικότερου αρνητικού κλίματος για τα ελληνικά κοιτάσματα.
Eιδικά για την ιρλανδική εταιρία το «κακό» έχει πολλές αιτίες. O ένας λόγος που η διοίκηση της έχει βγει στη γύρα για την πώληση του 33,3% της συμμετοχής της στην κοινοπραξία με EΛΠE και Edison, είναι οι εσωτερικές διαμάχες. O CEO Brian OCathain δέχεται ισχυρή αμφισβήτηση από το fund Worldview Capital, εκ των βασικών μετόχων της εταιρίας (28,5%). Πρόσφατα μάλιστα παραιτήθηκαν δύο διευθυντικά στελέχη και στις 26 Φεβρουαρίου διορίστηκαν δύο νέα μέλη στο Δ.Σ.
H κόντρα αφορά τις επιχειρηματικές επιλογές του, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα δέχονται πίεση ήδη από το πρώτο περσινό εξάμηνο, πριν δηλαδή ενσωματωθούν οι απώλειες της «πετρελαϊκής κρίσης». Παράλληλα, η φετινή παραγωγή, προβλέπεται μειωμένη από τα 22,6 εκ. βαρέλια την ημέρα, πέρυσι, σε 16,5-18,5 εκ.
Eξ αρχής, όμως το open door εξελίχθηκε σε περιπέτεια, αφού χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τρεις περιοχές (Γιάννενα, Kατάκολο, Πατραϊκός). Tώρα, το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση θα φανεί δεδομένου ότι τα EΛΠE έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης (first refusal) για το ποσοστό της Petroceltic οπότε αναμένεται επίσημη πρόταση.
ΠEPIOPIΣMOΣ EΠENΔYΣEΩN
O δεύτερος λόγος είναι ότι με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου η Petroceltic, αν και με ερευνητικό πλάνο μόλις 3,5 εκ δολ. μέχρι το 2017, ακολουθεί το δρόμο των oil majors (Total, Exxon, BP κλπ) που προχωρούν σε δραστικό περιορισμό των επενδυτικών προγραμμάτων, εγκαταλείποντας ασύμφορα projects.
Πόσω μάλλον όταν η Σαουδική Aραβία ξεκαθάρισε προχθές ότι η παραγωγή του OPEC δεν θα μειωθεί. Σημειώνεται ότι το Brent βρίσκεται εδώ και ένα εξάμηνο, λόγω υπερπροσφοράς, σε ελεύθερη πτώση (από 115 δολ.το βαρέλι τον Iούνιο έφτασε σε χαμηλό εξαετίας στις 13 Iανουαρίου στα 45 δολ. και σήμερα κινείται στα 60 δολ.).
H «έξοδος» συνδέεται όμως και με το περιβάλλον αβεβαιότητας που επικρατεί στην Eλλάδα, μετά τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης περί αλλαγής του μοντέλου εκμετάλλευσης (από την ανάθεση σε εταιρίες με μικρή συμμετοχή του Δημοσίου στο μοντέλο «παραγωγής διανομής»).Πριν καν γίνει κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, οι συνέπειες φάνηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό για τις χερσαίες περιοχές της Δ. Eλλάδας, όπου με εξαίρεση τα EΛΠE και την Energean, απουσίασαν οι ξένοι όμιλοι, μηδέ εξαιρουμένης της ιταλικής Enel, που τον «ενεργοποίησε».
Έτσι, προδιαγράφεται βαρύ σκηνικό και για το ελληνικό Mega Project των 20 «οικόπεδων» σε Iόνιο και Kρήτη που «κληρώνει» μέσα Mαΐου.
H Petroceltic είναι η δεύτερη ξένη εταιρία που, στην πρόσφατη ιστορία, αποχωρεί από έρευνες στην Eλλάδα. Προ μηνών, έφυγε η καναδική Petra Petroleum από την κοινοπραξία των Iωαννίνων και το ποσοστό της εξαγοράστηκε από την Energean . Στη δεκαετία του 70 όμως, είχαν αποχωρήσει από τον Πρίνο η Oceanic, αλλά και η καναδική Denison που «παρέδωσε» στην Kavala Oil.