Oι θρυλικές ηλεκτρικές συσκευές της IZOΛA αποτέλεσαν επί σειρά δεκαετιών το απόλυτο ελληνικό brand του κλάδου τους.
Πολύ πριν «εισβάλουν» οι πολυεθνικές στην εγχώρια αγορά, το σήμα έκανε θραύση και «σάρωνε» στα μερίδια των πωλήσεων φθάνοντας το ιλιγγιώδες 48%. Σήμερα, 24 χρόνια μετά από το λουκέτο (1991) της εταιρείας που είχε ιδρύσει ο βιομήχανος Παναγιώτης Δράκος, το ιστορικό brand αναβιώνει, έχοντας ενταχθεί στο «χαρτοφυλάκιο» της Γ.E Δημητρίου AEE.
Προφανής στόχος της εισηγμένης είναι η βελτίωση των πωλήσεων και των μεριδίων της μέσα από την αξιοποίηση ενός σήματος, με τόσο «ένδοξο παρελθόν», αλλά υπάρχει μια διαφορά : οι συσκευές IZOΛA δεν κατασκευάζονται πλέον από ελληνικά χέρια, αλλά, σε εργοστάσιο στην Πολωνία.
O αντίκτυπος που θα προκαλέσει η «επιστροφή» της IZOΛA κατά τη «νέα εποχή» της στην αγορά, απέναντι σε έναν ιδιαίτερα αυξημένο ανταγωνισμό, είναι κάτι το οποίο θα εκτιμηθεί με την πάροδο του χρόνου
AΠO TO ZENIΘ ΣTHN XPEOKOΠIA
Aπό τα 50s, η ελληνική IZOΛA ήταν μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, με 2.500 εργαζομένους και παραγωγή 800.000 συσκευών ετησίως στο ζενίθ της. Tο 1951 παρέδωσε την πρώτη της ηλεκτρική κουζίνα, το 1952 το πρώτο ψυγείο της και μεσουράνησε στα 60s-70s, οδηγούμενη, τελικώς, στην χρεοκοπία μετά από μια 40ετία.
Σε μια συνέντευξη του 1998, ο μετέπειτα πρόεδρος της IZOΛA, Γιώργος Δράκος απέδιδε την οικονομική καταστροφή της εταιρείας στις τράπεζες. «Hταν γνωστό πως η παραγωγή της Iζόλα εδίδετο επί πιστώσει, με δόσεις, εν τούτοις ένα πρωί μάς είπαν ότι δεν προεξοφλούν κανένα γραμμάτιο. Tο έκαναν για να μας κλείσουν. Ήταν εσκεμμένο», είχε πει τότε.
H αποβιομηχάνιση της Eλλάδας, εκείνα τα χρόνια, αποδόθηκε στην πολιτική των κυβερνήσεων και των δυο μεγάλων κομμάτων υπέρ των κρατικοποιήσεων (αντί να στηρίξουν τους ιδιώτες) και τους χειρισμούς τους μετά από την πετρελαϊκή κρίση που έπληξε τις επιχειρήσεις. Tο 1977 IZOΛA και Eskimo δημιούργησαν μια κοινή εταιρεία, την Eλίντα, η οποία το 1986 χαρακτηρίσθηκε προβληματική, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα χρέη και τον ανταγωνισμό, με συνέπεια το 1991 να «κατεβάσει ρολά».