Να μειώσουν ως το 2030 κατά τουλάχιστον 40% την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το επίπεδό τους το 1990 δεσμεύτηκαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας για τη συνεισφορά τους στη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.
«Υπήρξε συμφωνία, όμως δεν ήταν εύκολη υπόθεση», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε μετά το πέρας μιας συνόδου των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που καταθέτει τη συνεισφορά της, όπως το έχει ζητήσει ο ΟΗΕ», σχολίασε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Η πρόταση της ΕΕ, που ευθύνεται για το 9% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, εστάλη στη γραμματεία του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Κανιέτε.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν «στον κατάλογο όλων των συγκεκριμένων δράσεων και όλων των οικονομικών τομέων που αφορά η προσπάθεια αυτή», εξήγησε η Ρουαγιάλ.
Ο κατάλογος αναφέρει συγκεκριμένα όλα τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου η έκλυση των οποίων πρόκειται να μειωθεί, τους βιομηχανικούς τομείς που θα πρέπει να περιορίσουν τις εκπομπές των αερίων αυτών, ενώ σε αυτούς περιλαμβάνει τη γεωργία και τα απορρίμματα.
Οι χώρες «που είναι σε θέση να το κάνουν» θα πρέπει να ανακοινώσουν τις δεσμεύσεις τους, την αποκαλούμενη εθνική συνεισφορά, για τον περιορισμό της έκλυσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πριν τις 31 Μαρτίου.
Οι ΗΠΑ, που ευθύνονται για το 12% των αερίων αυτών, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να τα μειώσουν κατά 26 με 28% ως το 2025 σε σχέση με το επίπεδό τους το 2005. Η Κίνα, που ευθύνεται για το 25%, έχει δεσμεύθηκε να σταθεροποιήσει τις εκπομπές της ως το 2030.