Σε δύο ομάδες των 17 και 10 χωρών έκαστη, θα διαιρεθεί η 27μελής Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με εκτίμηση του Ίρβιν Στέλζερ, διευθυντή του τμήματος Οικονομικών του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος προβλέπει πως αργά ή γρήγορα, η χρηματοπιστωτική κρίση της Ευρωζώνης θα τελειώσει και οι χώρες που χρωστάνε -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία- πιθανόν να έχουν ξεχρεώσει. Οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν την ανεπάρκεια των κεφαλαίων τους, οι Γερμανοί εξαγωγείς θα συνεχίσουν να εξαργυρώνουν τα κέρδη από το ευρώ. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια.
Αλλαγές στην ΕΕ
Πρώτον, η 27μελής Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μοιρασμένη σε δύο ξεχωριστές ομάδες των 17 και 10.
Δεύτερον, οι οικονομίες της ‘Συμμορίας των 17’ θα διαχειρίζονται από μια γαλλο-γερμανική συμμαχία, ενώ η δεκαμελής ομάδα των υπολοίπων, θα αγωνίζεται μάταια για να επιδράσει την πολιτική της ΕΕ. Η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ του 17 και του 10 δεν είναι σίγουρη.
Η ομάδα των 17
Η κατεύθυνση των 17 χωρών της ευρωζώνης είναι ήδη σαφής. Η ομάδα πρόκειται να έχει πρόσβαση στον ισολογισμό της Γερμανίας, και ως αντάλλαγμα, η Γερμανία θα είναι αρκετά απαιτητική σχετικά με τον τρόπο που θα διαχειρίζονται τις οικονομικές τους υποθέσεις.
Οι χώρες της ομάδας αυτής θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από μια ομοιόμορφη πολιτική, μια ενότητα και παρόμοια οικονομική πολιτική. Η 17μελής «οικονομική κυβέρνηση» είναι όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση, αφήνοντας στην άκρη τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η ομάδα των 10
Τα υπόλοιπα 10 κράτη εκτός ευρωζώνης, θα διατηρήσουν το δικό τους νόμισμα και έλεγχο στα δικά τους επιτόκια.
Η αξία των νομισμάτων τους μπορεί να παρουσιάσει διακυμάνσεις, επιτρέποντας την απόσβεση αν είναι υπερτιμημένο, και την εκτίμηση τους αν ο πληθωρισμός απειλεί. Οι κεντρικές τράπεζές μπορούν αυξάνουν ή να μειώνουν τα επιτόκια σε απάντηση στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες. Και σε κάποιο βαθμό είναι ελεύθεροι να ακολουθήσουν τις πιο φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που προτιμούν, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν την πολιτική γραμμή των 17.
Κίνδυνος
Ο διχασμός της ΕΕ σε δύο ομάδες ενδέχεται να παρουσιάσει συγκρούσεις, εφόσον η ομάδα των 10 δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε συναντήσεις πολιτικής σημασίας. Εξάλλου η πλειοψηφία των 17 τους δίνει κατευθείαν το προνόμιο για την επιβολή αποφάσεων και κανόνων.
Η Γαλλία, θέλοντας να λύσει το πρόβλημα προτείνει την υιοθέτηση του ευρώ.
Η Σουηδία υπογραμμίζει πως διαθέτει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ, ενώ η Δανία πιστεύει στη δύναμη του νομίσματός της. Ελλάδα και Ιρλανδία αναρωτιούνται αν πρέπει να πληρωθούν τοκογλυφικά επιτόκια μεταξύ φίλων.