Τα πλεονεκτήματα και τα ωφέλη της ανάπτυξης του σχετικά νέου για τα ελληνικά δεδομένα τουριστικού κλάδου, αυτού του τουρισμού Υγείας, γνωστού και ως ιακτρικού τουρισμού, ανέπτυξε η Έλενα Κουντουρά στο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας (ITHC), που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, «ο τουρισμός αυτού του είδους εντάσσεται στις θεματικές ενότητες που προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, αποτελεί δε μια ειδική μορφή τουρισμού που σχετίζεται με την επιστήμη εμπλουτίζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν και προσφέρει υπεραξία. Σε αυτό, βέβαια, ρόλο διαδραματίζει και η επιστημονική επάρκεια των Ελλήνων γιατρών.
Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για να εισέλθουμε στο διεθνή ανταγωνισμό, είναι η υψηλή εξειδίκευση του επιστημονικού δυναμικού και οι πολλές και επαρκείς υποδομές που διαθέτουμε και η ποιότητα των υπηρεσιών μας».
Σύμφωνα με την ίδια, «ο κόσμος του τουρισμού έχει εκφράσει την επιθυμία να στηρίξει την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και από την πλευρά της η Πολιτεία κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση με τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.
Στην Ελλάδα διαμορφώνεται από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Τουρισμού και έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας του Ιατρικού τουρισμού, τα προαπαιτούμενα για την εγγραφή στο Μητρώο παρόχων Ιατρικού Τουρισμού και η χορήγηση Ειδικού Σήματος Ιατρικού Τουρισμού.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που άπτονται του τουρισμού υγείας η πολιτική μας θα κινηθεί στους άξονες:
– Καθορισμού ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης για τον τουρισμό υγείας.
– Διαμόρφωσης κατάλληλου πλαισίου για την εξασφάλιση πιστοποιημένων ποιοτικών υποδομών και υπηρεσιών.
– Σχηματισμού δικτύου των παρόχων όλων των υπηρεσιών τουρισμού υγείας.
– Στοχευμένης επικοινωνίας του τουρισμού υγείας και των επιμέρους μορφών του με σύγχρονα μέσα προβολής όπως κοινωνικά δίκτυα, διαδίκτυο κ.λπ.
Σκοπός μας είναι η Ελλάδα με μια εθνική στρατηγική τουρισμού να καθιερωθεί στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής και σε αυτή την κατεύθυνση ο τουρισμός υγείας με την σύμπραξη των φορέων των ιατρικών και ξενοδοχειακών υπηρεσιών να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης.
Εμείς θα εργαστούμε σε αυτό το πλαίσιο και παράλληλα είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε συγκεκριμένες προτάσεις από τους ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία στον τουρισμό υγείας, προκειμένου να συμβάλουμε όλοι στην επίτευξη της επανεκκίνηση της ελληνική οικονομίας».
H κοινωνική ευθύνη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας
Ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου (ΤΟΠ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣΕΠ) συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Κοινότητα και ανάπτυξη: H κοινωνική ευθύνη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας», στο Βραχάτι Κορινθίας, το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015.
Στόχος της εκδήλωσης, που φιλοξένησε το Alkyon Resort Ηotel & SPA, ήταν να αναδειχθεί η διάσταση της κοινοτικής ανάπτυξης και συμμετοχής στο πλαίσιο της επίδειξης κοινωνικής ευθύνης κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ISO 26000 «Οδηγός για την κοινωνική ευθύνη των οργανισμών».
Η αφορμή για την προσέγγιση αυτή δόθηκε από το νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων σε κατηγορίες (ΦΕΚ Β’, αρ. 10, 9 Ιανουαρίου 2015), με το οποίο, για πρώτη φορά στη χώρα μας, εισάγεται στην αποστολή της ξενοδοχειακής βιομηχανίας η κοινωνική ευθύνη.
Ως εισηγητές στην ημερίδα συμμετείχαν ο Δρ Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ακαδημαϊκός και Πρόεδρος Δ.Σ. του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, ο Δρ Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η Δρ Ισαβέλλα Γιδαράκου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ Γεώργιος Παπανικολάου, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Συνεργάτης του Peer-to-Peer (P2P) Alternatives Foundation στην Ελλάδα, ο Σταύρος Κεφάλας, Συνιδρυτής του δικτύου “Experience Corinthia” και ο Δρ Γρηγόρης Θ. Παπανίκος, Επίτιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Στέρλινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου και Πρόεδρος Δ.Σ. του Αθηναϊκού Ιδρύματος Παιδείας και Έρευνας (ΑΙΠΕ).
Τη συζήτηση συντόνιζε ο Δρ Λάμπρος Απ. Πυργιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν το οριζόντιο δίκτυο τουρισμού “Experience Corinthia”, το “Corinthian Cluster” και ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε έκθεση μικρών παραγωγών αγροτροφίμων και παρόχων τουριστικών εμπειριών “Taste Corinthia – Experience Corinthia” και μετά το πέρας της ημερίδας, Γευσιγνωσία κρασιών Νεμέας με την Ιωάννα Δαβλέρη, Χημικό, Οινολόγο και Γευσιγνώστρια Οίνων, «ΕΥΟΙΝ ΕΥΑΝ – Οινικοί Σύμβουλοι».